ЛЕ: Партизан ''окренуо'' АЗ и бод му треба за прољеће у Европи!

Фудбалери Партизана на корак су од огромног успеха. Губили су на гостовању АЗ Алкмару у петом колу Лиге Европе, али су направили велики преокрет и голом Андрије Живковића у 89. минуту славили са 2:1. Црно-беле само теорија дели од европског пролећа - у последњем колу пред својим навијачима не смеју да изгубе од Аугзбурга са 0:3 и убедљивије.

Фудбал 26.11.2015 | 21:00
ЛЕ: Партизан ''окренуо'' АЗ и бод му треба за прољеће у Европи!

Црно-бели посрћу у домаћем шампионату, али зато блистају на европској сцени. У Холандији су дошли до трећег тријумфа и уз победу Атлетик Билбаоа на гостовању Аугзбургу (3:2) могу да презиме у Европи. За то им је довољан бод у последњем колу против бундеслигаша у Хумској, а могу даље и у случају пораза. Српски првак је савладао Аугзбург у Немачкој са 3:1, па не сме да изгуби убедљивим резултатом како би остварио огроман успех.

Тренер Љубинко Друловић одлучио да се опорављени Дарко Брашанац нађе у стартној постави, док су по крилима деловати Андрија Живковић и Никола Нинковић, а у самом шпицу је био сјајни Абубакар Оумару. Уједно, због повређених дефанзиваца (Балажиц, Остојић, Фабрисио), Бандаловски је опет играо штопера.

И опет је шкрипало у одбрани, али је Партизан шансе користио онако како се то ради у Европи. Готово сваку је претворио у погодак.

Екипа Љубинка Друловића лоше је почела дуел у Холандији, била је у подређеном положају у првих 35 минута, али је у наставку показала сав свој потенцијал.

Иако су почетком другог полувремена црно-бели примили гол, нису се поколебали и у насавку су успели да преокрену и остваре велику европску победу у гостима.

Тријумф су донели Абубакар Умару и Андрија Живковић, али посебно треба истаћи Камерунца који је без дилеме био играч утакмице. У 65. минуту искористио је сјајан центаршут Нинковића и главом изједначио, а минут пре краја је после маестралног продора по левој страни идеално проиграо Живковића који није имао тежак посао.

Посебно би требало истаћи и велику подршку навијача црно-белих у Холандији. У већем делу утакмице око 2.000 гробара је надгласало домаће навијаче и сигурно и они имају велику заслугу за овај тријумф.

С обзиром да је Аугсбург поражен од Билбаа код куће, екипи Партизана ће у последњем колу у Београду бити потребан само бод како би прошао у наредну фазу такмичења. Партизан има девет бодова на другом месту групе, а Аугсбург је трећи са шест.

ЛЕ, група Л:

АЗ - Партизан 1:2
Аугсбург - Билбао 2:3

1. Билбао 5 4 0 1 14:6 12
2. Партизан 5 3 0 2 9:11 9
3. Аугсбург 5 2 0 3 9:10 6
4. Алкмар 5 1 0 4 6:11 3

Састави:

АЗ: Кутињо, Јохансон, Гувелеув, Брежанчић, Лукасен, Ортиз, Ван Оверем, Хенриксен, Дабни Соуса, Јаханбакш, Јансен.

Партизан: Кљајић, Бандаловски, Вулићевић, Ћирковић, Субић, Брашанац, Бабовић (Илић), Нинковић, Живковић, Јевтовић, Умару.

Ток меча:

Већ у другом минуту домаћи тим могао је до вођтва. Кљајић је после истрчавања лоше испуцао лопту, а Хенриксен је са скоро пола терена ипак промашио празан гол. Голман црно-белих на сличан начин погрешио је и неколико десетина секунди касније, али се ипак добро завршило по српски тим.

Партизан је у првих 10-ак минута имао много проблема са пресингом домаћина, па је ретко прелазио на половину екипе из Алкмара.

Практично из прве добре акције Партизан је створио полушансу. Брашанац је деветом минуту одлично проиграо Вулићевића који је протрчао по десној страни и упутио оштар центаршут, али је добрана домаћина успела да реагује.

У 14. минуту домаћи тим имао је добру прилику, али је одбрана Партизана успела из неколико пута да реагује. Покушали су редом Хенриксен, Ван Оверем и поново Хенриксен. У контранападу је Живковић био у доброј позицији, одлучио је да сам заврши акцију, али је његов покушај изблокиран.

Најбољу прилику АЗ је имао у 20. минуту Соуса је побегао комплетној одбрани Партизана, деловало је да је био у офсајду, али судија није подигао заставицу. Играч Алкмара је шутирао искоса са десне стране, али је Кљајић одлично одбранио.

У 28. минуту АЗ је имао нову шансу. Јансен је лепо проиграо Џаханбакша, али је Иранац шутирао преко гола. Велику шансу Партизан је имао у 34. минуту. После грешке одбране домаћина лопта је дошла до Умаруа, Нинковић је био сам на другој стативи, али је пас Камерунца ипак био прејак и шанса је пропала.

Два минута касније Партизан је поново запретио из контре. Брашанац је повукао и проиграо Живковића, а после његовог центаршута Умару је покушао маказицама, али није био успешан.

Сјајну подршку имали су играчи Партизана са трибина. Навијачи црно-белих, који су у великом броју дошли на утакмицу, надјачали су домаће симпатизере. Велику шансу имао је Бабовић у 41. минуту. Субић је одрадио сјајан посао ан левој страни, опдлично је прошао и центрирао, а после грешке Брежанчића лопта се одбила до Бабовића који је био у одличној позицији, али је из прве шутирао поред гола.

Минут и по касније црно-бели су поново озбиљно запретили. Брашанац је додао до Нинковића који је центрирао спољним делом копачке, али Умару ипак није успео да захвати лопту главом у одличној позицији.

По завршетку првог дела играчи Партизана отрчали су до трибине и захвалили се својим навијачима на сјајној подршци.

Црно-бели су добро почели друго полувреме, имали су на старту неколико опасних напада, али нису постигли гол и одмах су кажњени. Соуса је на другој страни био стрелац, пошто је одличним ударцем из места погодио небрањени угао црно-белих.

У 55. минуту Ћирковић је могао да се искупи за слабу интерванцију код гола домаћина. После корнера са десне стране је остао сам у казненом простору, али његов ударац главом није био довољно јак.

АЗ је после вођства заиграо опуштеније. Чекао је грешке црно-белих и опасно је претио из истих. У 62. минуту Јансен је био у доброј ситуацији после брзе контре, али је Кљајић зауставио његов покушај.

У 65. минуту Партизан је стигао до изједначења. Гол је постигао Абубакар Умару који је одлично реаговао после центаршута Нинковића и неометан је главом проследио лопту у мрежу.

Могли су црно-бели до преокрета у 71. минуту. Умару је сјајним пасом проиграо Нинковића који је изашао сам испред голмана и сјајним потезом га је пребацио, али је лопта отишла поред гола.

Партизан је био опаснији после изједначења. У 78. минуту Умару је имао нову шансу, истрчао је после одличног додавања Живковића иза одбране, пребацио је голмана, али је промашио гол.

На истеку 89. минута Партизан је шокирао домаћина. Умару је одрадио највећи део посла на левој страни, сјајно је упослио Живковића на петерцу, а српски Меси није имао тежак посао – 2:1.

До краја меча није више било промене резултата и Партизан је у Холандији остварио велику победу.

Коментари / 0

Оставите коментар