Младић жели да искоријени неписменост

Бојан Јокановић је дипломирани богослов и теолог који је на веома креативан начин кренуо у борбу против неписмености. Аутор је серије илустрација о Сизифовој неуморној борби против правописних грешака, која је постала веома популарна на друштвеним мрежама.

Република Српска 26.11.2015 | 12:50
Младић жели да искоријени неписменост

"Идеја за серијал "Сизиф вс правопис" ми је пала на памет сасвим случајно, као Њутну јабука када је седио испод стабла. Шалим се. Цртам карикатуре по наруџби, тако да ми се често деси да ми људи откуцају поруку са питањима. Велики број "неписмених" људи пише, коментарише... Такве поруке дешифровати чини ми се да је потребан добар тим стручњака за хијероглифе. Када с муком одгонетнем шта је хтео тај неко изгубио сам висе инспирацију за цртањем. Тако да ме "мука" натерала да почнем са правописним карикатурама", објаснио је Бојан Јокановић за "Блиц".

Како каже, визуелно се најбоље памти, па за оне који мрзе да прочитају било шта "Сликовница за неписмене" је одлична едукативна ствар.

Цртање карикатура и група на фејсбуку коју је направио у сврху њиховог објављивања је почело као шала и разонода. Како каже, касније су дошле изложбе, репортаже, озбиљније су кренуле наруџбе, израде логотипа, илустрације књига, разне понуде за сарадњу.

"Најдража ми је карикатура о писању "не знам". То је уједно мој првенац, након ње је уследила серија других, па ми је, због тога, некако омиљена", прича Бојан.

Он тврди да му инспирација долази сама, а цртањем се бави скоро целог живота.

"Откад знам за себе шврљам неке цртеже. Отац се бави дуборезом и цртањем, тако да сам дар за ликовно стваралаштво наследио од њега. Поред веронауке, водим у школи и ликовну секцију тако да се трудим да своје умеће пренесем на младе таленте", прича овај уметник.

За цртање користи више техника, акварел, лавирани туш, оловку.

"Акварел је мој омиљени сликарски медиј" каже он.

Бојан Јокановић је рођен 1985. године у Тузли.

Основну школу је завршио у Добоју, а средњу богословску и Богословски факултет завршио је у Фочи.

По вокацији је дипломирани богослов и теолог. Предаје у неколико школа. Пасија која употпуњује његов посао јесте цртеж, карикатура и свирање на гитари.

Извор Блиц

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Абц

26.11.2015 11:54

Хахахах генијално, свака цаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

е

26.11.2015 12:09

ОН ЦЕ НАС НАУЦИТИ ПАМЕТИ (ОПИСМЕНИТИ).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

26.11.2015 13:01

Кад је изасао младиц из затвора...

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

26.11.2015 13:23

Е бас немас логике...

Name

Петар

31.01.2016 22:29

Свака цаст момце. Ови глупаци сто лупетају испод, нису остварили никада ниста у зивоту. Само настави и хвала ти!

Name

Бранко

26.11.2015 13:14

Прво би САНУ и црква, а онда и овакви као Бојан, требали да се договоре чијим језиком говоримо, чија је Академија и чија је Црква. Да ли је то Српска или Србска академија, Српска или Србска црква, српски или србски језик, од Српа или од Срба? Да ли су Шапчани они чији град је Шапац или Шабац, итд. Довољно дуго је коришћен израз "српски", треба га промијенити да за оног ко каже "србски" не кажемо да је неписмен, а питање је ко је?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

26.11.2015 15:35

Младић је покушао да искорени неписменост и зато сад гули, јбг, свет је неписмен, не воле професоре. :(

ОДГОВОРИТЕ