8 пацијената спремно за кубанску вакцину

Златибор Лончар је Тањугу рекао да су стручњаци потврдили долазак и да ће пацијенти примити вакцине.

Србија 26.11.2015 | 12:30
8 пацијената спремно за кубанску вакцину

"мамо све потврде да стручњак са Кубе долази у недељу и осам спремних пацијената моћи ће да прими вакцине, чим све усагласимо са њима, у року од два-три дана од његовог доласка", рекао је Лончар.

Објаснио је да ће кубански стручњак у Србији боравити месец дана и радиће са домаћим лекарима на том пројекту.

"Тренутно се сабирају подаци, много пацијената се пријавило, али само осам њих је испунило критеријуме. До 29. новембра ћемо имати све комплетне податке", рекао је Лончар.

Иначе, кубанске вакцине "Цимавакс ЕФГ" које се користе као терапија за карцином плућа стигле су у Србију 30. октобра, а тестирања и одабир пацијената врше се на Клиници за пулмологију Клиничког центра Србије, КБЦ Бежанијска коса и Институту за плуће болести у Сремској Каменици.

Лек ће се примењивати на пацијентима који имају четврти стадијум болести, за који се прогнозира још шест месеци живота.

Министар је, говорећи о реновирању болница и упозорењу које је дао директорима здравствених установа да додатно поведу рачуна о хигијени, условима лечења и односима према пацијентима, истакао да жели сређене здравствене установе, те да ће директори који не испуне очекивања бити смењени.

"Желимо да здравствене установе и болнице миришу на чисто, не тражимо ништа друго сем тога и основно је да су они који их воде први и главни који одговарају да се то спроведе", рекао је Лончар.

Влада Србије недавно је донела одлуку о обезбеђивању око 600 милиона динара за сређивање здравствених установа у Србији, које подразумева кречење, поправку фасаде и кровова, уређење мокрих чворова, као и сређивање осталих просторија у објектима.

"Држава даје новац да се то одради, и руководиоци морају да се укључе, да се то спроведе што је брзе и боље могуће, јер немамо времена за чекање. На основу свега тога ћемо и оцењивати и њихов рад, јер нема оправдања да остану на руководећим местима, ако не раде у складу са оним како држава мисли да треба да раде", поручио је министар.

Објаснио је да је завршена процедура за пријављивање грађевинских фирми које ће обављати радове и сада се ради на избору фирми које испуњавају услове.

Затим следи потписивање уговора и то ће, како је рекао министар, бити завршено за "недељу - две".

"Онда ћемо имати транспарентно које фирме су добиле посао и наш је циљ да кренемо у исто време на све здрасвтевне установе", рекао је Лончар и додао да ће се радови започети прво тамо где нема услова за рад и то ће бити радови на уређењу санитарних чворова, зидова, плафона и подова.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар