Спријечите прехладу и грип на вријеме

Како побољшати имунитет и спремно дочекати сезону респираторних инфекција? Здрава исхрана, шесто до осам сати сна, дневни одмор и физичка активност - рецепт за успех.

Здравље 26.11.2015 | 11:30
Спријечите прехладу и грип на вријеме

Да ли ће се неко разболети од респираторних инфекција или не, зависи од имунитета, односно отпорности организма. Имунитет је важан и када до инфекције дође, да је ограничи и не допусти прекомерно оштећење ткива, а уз помоћ медицинске терапије омогући излечење. Важан је и у свакодневној одбрани организма од свих патогених узрочника који у организам доспевају на разне начине.

* Очување имунитета се постиже здравом исхраном, која подразумева конзумирање свежег воћа и поврћа, меса, житарица, млека и млечних производа. Домаћа туршија и кисео купус су такође препорука у зимским месецима. Само на тај начин организам добија неопходне витамине, минерале, олигоелементе, важне за имунитет. Индустријски припремљена храна у виду различитих прерађевина у коју се додају вештачки састојци је непожељна. У таквој храни су адитиви за побољшање укуса, изгледа и ароме, конзерванси, вештачке боје, суплементи који треба да замене природне, биолошки вредне састојке и производ учине јефтинијим. Примера ради, у појединим шункама је само осам одсто меса, а све остало је соја, скроб, вода, појачивачи укуса, хрскавица.

* За нормално функционисање имуног система потребно је шест до осам сати сна и исто толико менталног и физичког одмора у току дана. Ћаскање са пријатељима уз кафицу, зелени чај, лимунаду, слушање музике и шетња такође крепе организам.

* Физичка активност је неопходна за очување имунитета и добру форму, јер поспешује и активира централни нервни систем, покреће мождану течност која утиче на активирање чула, мишића и свих унутрашњих органа. Поред шетње, трчања и других спортова, уређење баште и врта такође се сматра добром физичком активношћу. Суштина је да се што више времена проведе напољу.

* Отклањање стреса и хроничног замора представља посебан изазов. Развијена Европа је то решила увођењем кратких, а чешћих пауза на послу и недељних одмора када своје запослене шаље у рекреативне центре или бање. Колективна и породична дружења такође су део програма за лакше ослобађање од стреса, којем је савремени човек готово константно изложен.

* Поред личне, важна је и хигијена радног места. Избегавајте директни контакт са прехлађеном особом и обавезно оперите руке уколико до контакта дође. Уз то, никако не треба чачкати нос нити трљати очи. Обавезно носите чисту одећу.

* Сунчање и боравак на сунцу у зимским месецима изузетно су важни за имунитет. Сунчање, заправо помаже стварању витамина Д, који има улогу у одбрани имуног система.

На ове препоруке нарочито треба да обрате пажњу деца, труднице, старије особе и реконвалесценти као посебно осетљиви део популације.

* Вакцинација против сезонског грипа је ефикасна превенција нарочито за старију популацију. Није апсолутно успешна код свих, али особе које се и разболе после добијене вакцине, болест прележе у знатно блажем облику. Зависно од соја вируса и старости особе, успешност заштите је до 70 процената.

ОДБРАМБЕНИ СИСТЕМ НАЈСЛАБИЈИ У ПЕРИОДУ ЈЕСЕН-ЗИМА

Имунски систем је комплексна целина састављена од бројних ћелија, њихових продуката протеина, растворених материја, које штите наш организам од бактерија, вируса, гљивица, разних отрова, али и од туморских ћелија и других патогена, објашњава др Рајица Стошовић из Клинике за алергологију и имунологију Клиничког центра Србије.

- Неопходни предуслови за очување имунитета су здрава и природна исхрана, дневни и ноћни одмор, физичка активност, отклањање стреса, здраве животне навике, односно избегавање дувана, алкохола и позитиван став према животу. Лична и хигијена радног простора су такође битне, као и сунчање. Важност ових фактора посебно долази до изражаја у сезони на прелазу јесен-зима, јер предстојећи период зиме представља додатни напор за наш одбрамбени систем – истиче Стошовић.

Наш саговорник наглашава да се због присуства високе влажности и ниске температуре стварају идеални услови за развој бактерија и вируса.

- Људи су већи део дана у затвореном простору са честим директним контактима. Да би се одбранио, организам мора да потражи додатну енергију за савладавање хладноће и одржавање функција организма. У таквим околностима лакше долази до оштећења слузнице која постаје сува и додатно изложена повећаном присуству бактерија и вируса, па је и ризик за њихов продор у наш организам повећан. Да ли ће се то и догодити, управо зависи од имунитета – поручује др Стошовић.

Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

мркаљ.

26.11.2015 10:53

Како кад знамо од воца и поврца да је све то третирано хербицидима и другом хемиским заститама тог биља негдје и у вецим колицинама, ријетко се мозе наци непрскано воце и поврце,назалост. Кад се дода свакодневни стрес у данасње вријеме је то цеста појава стресних ситуација али цовјек не мозе и кад зели да не презивљава стрес то изненада га стигне кад се нај мање надас, имали ријесења само за ова два фактора нездрава храна и стрес. а за све остало могли би некако ускладити ове остале активности.

ОДГОВОРИТЕ