Три правила за борбу против Турске

Игор Сечин, бивши заменик председника Владимира Путина, је био водећи заговорник заборављања историјских лекција у односима са Турцима. Презирући историју, он је тежио да створи нове. Путин је нерадо морао да их усваја, све до јуче.

Свијет 25.11.2015 | 21:17
Три правила за борбу против Турске

Средином осамдесетих, грчки премијер Андреас Папандреу, кога је совјетски Политбиро у Москви потцењивао, је поразио Турску када је она упала у грчку територију. Победа је остварена у Егејском мору 26. марта 1987. године, док Руси, који имају дугу прошлост сукоба са Турцима, од 1991. сматрају да је Турска је "не само близак сусед, већ и пријатељска држава."

Папандреу се био спремио за сукоб, знајући да га непријатељи сматрају кукавицом. Такође се надао да ће његови непријатељи одступити ако јако и довољно брзо удари. Његовој одлуци је допринело и то што је био свестан да на овај или онај начин неће још дуго живети.

Затим је уз турску границу распоредио грчко ваздухопловство, потпуно наоружано и спремно за полетање у року од 90 секунди. Са бугарским председником Тодором Живковом, непријатељем НАТО-а, се договорио да Бугарска распореди своје тенковске јединице према турској граници, договоривши савез против заједничког историјског непријатеља. Такође је наредио прекид снабдевања електричном енергијом базе Неа Макри, команде контролног штаба америчких снага у Грчкој. Ни варница, а камоли сигнал од неког страног шпијуна или грчког издајника, није могла да упозори Турке, Американце или Русе на Папандреуов ратни план.

Папандреу је раније схватио да ће, ако он не крене у офанзиву, Турци напредовати у егејском ваздушном простору, и морском дну, ругајући се његовој слабости. Очекивао је да би га САД онда свргле са власти. Када је дошло до битке, није било жртава. Турци су повукли своје снаге, да Грци нису испалили метак. Жртва је био само турски премијер, Тургут Озал - који је због слабог срца морао да буде евакуисан у Хјустон, Тексас. Спасавање Озала било је једно што је Реганова администрација тада могла да учини. Друго је било да се договори са Папандреуом да врати струју бази Неа Макри.

Ову победничку стратегију нико од турских историјских непријатеља, укључујући и пост-совјетску Русију није поновио. Игор Сечин, бивши заменик председника Владимира Путина, је био водећи заговорник заборављања историјских лекција у однсима са Турцима. Презирући историју, он је тежио да створи нове. Путин је нерадо морао да их усваја, све до јуче.

А ово су старе лекције:

1. Турска никад не предузима војни потез без добијања претходног одобрења од Пентагона. Да би јучерашње обарање руског авиона Су-24 било успешно, били су потребни обавештајни подаци и други сегменти електронског ратовања заједничке америчко-турске командне јединице, који би турског пилота авиона Ф-16 учинили сигурним да је руске пилоте ухватио неспремне. То није био, како је турска влада саопштила, "аутоматски одговор на кршење њеног ваздушног простора", јер је ваздушни простор био сиријски, односно онај део кога је Турска једнострано прогласила "зоном искључења".

То није био ни “нож у леђа”, како је Путин рекао, нити се то десило, као је Путин додао, "упркос уговору који смо потписали са нашим америчким партнерима да би спречили ваздушне инциденте". Оно што се десило ј било због споразума Турске са војном командом САД. Путин није био искрено изненађен што је, како је рекао, "уместо да одмах успостави контакте са нама, колико ми знамо Турска је напре са својим НАТО партнерима разговарала о овом инциденту." Да је Путин рекао да сумња да се Турска ослонила на "своје НАТО партнере" пре него што се "инцидент",десио, био би ближе истини.

2. Агресију Турске и САД могу зауставити мање снаге, али оне морају бити у стању сталне борбене готовости, морају користити сваки облик раног упозорења и прикривати своју способност изненађења. Путин је рекао да је руски Су-24 погођен пројектилом испаљеним са турског авиона Ф-16, када је руски авион био један километар унутар сиријске стране границе. Пошто је то истина, борбена подршка руске противваздушне одбране је морала да прати турски авион од секунде када је полетео. Требало је пратити његов лет, и електронику за активирање наоружања, и налоге за паљбу који би дошли из других извора. Руски оператери и посада Су-24 су морали да детектују радар непријатељске ватре, и дају опцију да га заслепе. Ако ниједна од ових ствари није урађена, руске снаге нису биле спремне, и Су-24 је изненађен.

Последице се не могу оправдати фразом која је речена краљу Јордана, који је био гост у Москви и трудио се да руског председника зове "братом": "Никада нећемо прогледати кроз прсте злочинима попут овог који је почињен данас". То је требало рећи пре, а не после.

3. У западној Европи, на Балкану, и на Блиском истоку Турци немају трајног пријатеља или савезника. Ако Русија не жели да упадне у турску заседу, мора да има јаке савезнике попут Ирана, слабе попут Кипра и Србије, и оне колебљиве попут Бугара, и сети се својих искустава у ратовима са Турцима. Покушаји уверавања Анкаре да руски "авион и наши пилоти ни на који начин не представљају претњу Турској” су губљење даха, јер Турци знају да ми знамо да нам прете, и да финансирају покушаје одвајања руског Кавказа. То је зато што они знају да се Русија обавезала да блокира турску експанзију, и да од турског напада заштити шиите у Ираку и Курде. Ако то нису нове стратешке обавезе, онда Русија треба да пожури да повуче своје снаге пре него што упадне у још крвавије заседе. Ако то јесу обавезе, онда су последице јасне и очигледне и непосредне.

Сви Руси су сада у опасности ако путују у Турску, па би зона искључења председника Ердогана требала да спречи све руске летова и улазак свих руских држављана у земљу. А за Турке је одавно дошло време да греју куће и кувају своје вечере са неким туђим гасом.

Извор: ЕПК

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Миодраq02@qемал.цом

25.11.2015 20:31

Не тако трба да се боримо за миру за мир у цитавом свијету

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац

25.11.2015 20:39

Свака част за чланак. Писао га је неко ко одлично познаје историју и турску подлост. Само ће бити жалисно ако Руси из овог не извуку добру поуку. Па доста је више Турска добијала јефтину нафту,јефтин земни гас.Одлично

ОДГОВОРИТЕ
Name

довла

25.11.2015 21:01

Само им се Путине на.еби мајке ал паметно.

Name

Стокан

25.11.2015 21:14

Нека ти се Путин на..бе матере, ко.у један.

Name

мркаљ.

25.11.2015 21:23

Не мозе Путин отварати фронтове на све стране,ако се то деси боим се да касније неце моци да се носи са тим.И мораце да посегне за самоубилацким среством звано атомска ..далеко било, све у свему амери дубоко у тајности вуку конце цијелог зла на планети ,ал касно сазнамо.!

Name

Михаило Микић

25.11.2015 21:59

СРБАЦ, рат Русије са Турском био би рат са НАТО пактон коме Турска припада и чију заштиту ужива. Зато од рата неће бити ништа а како ће Путин казнити Турску због овог инцидента тек ћемо видјети? Обарањем руског авиона бомбардера у ваздушном простору Сирије је тестирање Путина и увреда за њега и цијелу Русију која сигурно неће зато проћи некажњено!

Name

Освета је из раја изашла

25.11.2015 20:56

Ко се задњи смије, најсладје се смије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

25.11.2015 21:07

У праву си ко се задњи смије, најслађе се смије, а ко је у праву зна се шта добије.

Name

Освета је из раја изашла

25.11.2015 21:24

Паша, нешто си нервозан?

Name

Михаило Микиц

26.11.2015 02:04

Не знам да ли је освета из раја изашла али знам из живота наших стари да ОНАј КО СЕ НЕ ОСВЕТИ ТАЈ СЕ И НЕ ПОСВЕТИ! Држите се зато Турци. Око за око,зуб за зуб па докле стигнемо!

Name

Попадија

25.11.2015 21:01

Прилог је теска демагогија. Турци су срусили авион због тога сто су Руси тукли Туркмене и Асадове јединице су имале успјеха на сјеверу. При том су јос приликом бомбардовања Туркмена прелијетали Турску територију. Сјевер Сирије, гдје су Туркмени је Турска интересна зона. Сад су ту ускоцили Руси и направили дар-мар. Инаце, ИСИЛ је овдје апслутно споредан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хидрогенска

25.11.2015 21:04

Свитлати хидрогенску бомбу,тј њих висе да потамани ИСИЛОВЦЕ,треба им вратити за све досад уцињено и кад це срби схватити да од сузивота нема ниста.Ми се као несто заваравамо а да их допадне поново би српкиње остајале без дјеце,музева и оцева ... ма дајте молим вас НАЈБОЉЕ СВАКО У СВОЈ ''КОТАР''...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руссссс

25.11.2015 21:08

Бацуска предзору мрзне!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боб

25.11.2015 21:26

Смијешан текст. Поредити Турску из 80их година са овом из 2015. године, па то је ван сваке памети. Најбоље да Руси напуцају Србе и Кипране на Турску, па да им Турци чвоку опале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

није добро

25.11.2015 21:33

Ердоган је направио сачекушу. То је свима јасно. Да ли је то сам испланирао због руске интервенције против његових интереса у сјеверној Сирији или су му дошапнули да то уради? Биће да је ипак ово друго у питању. На то упућују дешавања у Украјини. А и гомилање НАТО снага у регији Балтика. Неко је испланирао да развуче Русију на више фронтова и нај начин их ослаби. Уз то, овај Ердоганов испад је још једна од провјера како ће Русија реаговати. Уколико није у стању да Турској врати мило за драго,неће бити Русије. Раскомадали су Совјетски Савез а сад је Русија на реду. Ваљда је то Русима јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за није добро

25.11.2015 22:29

Изгледа да руском народу све најбоље зелис док им предлазрс рат са најјацим дрзавама на свијету.Твој наслов говори да несто није добро у твом мозгу док тако размисљас.

Name

ре "за није добро"

25.11.2015 22:40

Анализа ситуације је исправна. Коме одговара, коме не. Уз то, брини о свом мозгу, тај је проблем, а не тудји

Name

демагози

25.11.2015 21:38

Русофили пун вас је Чикаго,Аустрија,Њемачка и цијела западна Европа.Што мало не насељавате мајчицу Русију кад сте тако одушевљени њоме?

ОДГОВОРИТЕ
Name

за демагози

25.11.2015 22:42

Зато сто овамо могу да србују до миле воље јер ови плацају социјалу а код Руса би морали цитав мјесец радити у висини социјале,па им србовање не би пало на памет.

Name

ПУТИН

25.11.2015 21:49

Путин це да им врати паметно, мада би било добро када би их унистио скроз, да никад висе ногом не кроце на Балкан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данко

25.11.2015 23:19

Ово је поцетак краја Путинизма :)

Name

Ре

25.11.2015 23:26

Е јадо нећеш то доживети. Турци су сила и моли Бога за мир.

Name

Зеро

25.11.2015 21:56

Нема ту сукоба никаквог,ста је један авион мање висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

спартак

25.11.2015 23:18

За смрт пилота кога кукавицки убисе пулени Турака треба да им се на.ебу матере Руси ! Кад тад ...запамтите..све це бити наплацено !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

26.11.2015 06:02

Да би с неким данас био у добрим односима мораш га пустити да ти се сере на главу и да ти своју силу истреса кад хоће , е не може би тако па макар се на ножеве набијали

ОДГОВОРИТЕ