Српске гљиве лијече ХИВ

Сајам етно хране и пића је званично отворен и трајаће од 25. до 28. новембра, а сви заинтересовани посетиоци могу свратити до хале 3 Београдског сајма како би уживали у традиционалним српским и балканским специјалитетима и умотворинама.

Србија 25.11.2015 | 21:40
Српске гљиве лијече ХИВ

Чим смо ушли у халу гдје су излагачи, омамили су нас најразличитији мириси - од сирева, преко месних прерађевина, па до најразличитих зачина, слатких намирница и алкохолних производа.

Прво што им је привукло пажњу су биле слатке теглице са најразличитијим гљивама.

"Ово су прије свега гљиве из природе, а не гајене. Имам ајвар са буковачом, који сам правила прошле недеље. Сушене гљиве, мариниране гљиве у јабуковом сирћету, затим гљиве у саламури, односно, у сланом раствору за оне који не воле сирће. Правим и слатко од гљива - од лисичарке и јетренке, паштету од вргања у маслиновом уљу. Не користим маргарин, већ искључиво здраве намирнице", рекла је једна од "домаћица" ових специјалитета.

Она је додала да су све гљиве љековите, а оне које расту на дрвећу попут шитаке, буковаче и шумског пилета (врста гљиве), функционишу као имуно модулатори у нашем организму. Што је најбитније - повећавају број лимфоцита, одмбрамбене снаге нашег организма.

Љековитост шумског пилета толика да је на основу истраживања у докторату једне Новосађанке, откривено да екстракти ове гљиве могу да униште чак 96 одсто ћелија вируса ХИВ-а!

С обзиром на то да је Србија земља гдје се могу наћи најразличитије гљиве, ова домаћица их сама бере у околини Београда, али и на планинама - Копаоник, Дивчибаре, Космај.

Извор: Мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

25.11.2015 22:08

Од СРБски гљива вирус сиде боље лечи МУШКА ВОДА Књаза Милоша!

ОДГОВОРИТЕ