Руски бојкот још јачи, Турци у проблему

Највећи руски туроператери прекидају своје пословање с Турском као одговор на упозорење Кремља у вези са путовањима у ту земљу.

Свијет 25.11.2015 | 18:51
Руски бојкот још јачи, Турци у проблему

Оваква одлука уследила је након што је турска војска оборила руски војни авион, извештава Раша тудеј.

Водећи оператери попут Пегаз турса, Натали турса, Библио глобуса и Тез тура објавили су да обустављају аранжмане за одмор у Турској.

Због овог инцидента, руски министар спољних послова Сергеј Лавров је отказао посету Истанбулу, упутивши истовремено препоруку свим грађанима Русије да не иду у посету Турској у блиској будућности.

Поменути бојкот би, како опрцењује Раша тудеј, могао да зада озбиљан ударац туристичком сектору Турске, која је једна од омиљених и главних дестинација за руске туристе. Више од три милиона туриста из Русије је прошле године посетило Турску, а у првој половини 2015. године их је било преко милион.

Сектор туризма чини 11,0 одсто бруто домаћег производа (БДП) Турске, или 170 милијарди долара, а аналитичари процењују да би обустава летова из Русије могла да кошта Турску око 30 милијарди долара годишње.

Изградња првог нуклеарног постројења у Турској, на којој је ангажована руска енергетска компанија Росатом, такође би, сматрају аналитичари, могла да буде доведена у питање. Наиме, Русија и Турска су пре четири године потписале уговор о том пројекту, вредном 20 милијарди долара, који би омогућио званичној Анкари да смањи трошкове производње електричне енергије.

Важан део сарадње две земље је и пројекат изградње гасовода Турски ток, који би требало да послужи за снабдевање Турске природним гасом из Русије. Изградња тог гасовода је требало да почне у јуну, али је одложена, јер две земље нису успеле да постигну међувладин споразум. Његово замрзавање је, како упозоравају стручњаци, сада врло могуће.

Вредност билатералне трговине између Русије и Турске је до краја прошле године премашила 30 милијарди долара.

Турска је један од најважнијих добављача воћа и поврћа у Русију, а њена улога на руском тржишту је порасла откако је званична Москва увела ембарго на увоз хране из земаља ЕУ. Стручњаци сматрају да би Турска била на великом губитку када би изгубила ово тржиште.

"Најновији догађаји би могли да нанесу знатну штету турској економији", изјавио је потпредседник Центра за стратешке комуникације Дмитриј Абзалов.

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

СССС

25.11.2015 17:59

ТРЕБА УВЕСТИ ТОТАЛНУ БЛОКАДУ СА ТУРСКОМ ПА НЕКА СЕ ПИТАЈУ ШТА РАДЕ И КАКО ТО РАДЕ.НАШИ СТАРИ ЉУДИ СУ УВЕК ГОВОРИЛИ СА ЈЕДНИК ТУРЧИНОМ СЈЕДИ И ПИЈ А ДРУГОГ СВЕЖИ У ВРЕЧУ ИСПОД СТОЛА ШТА МИСЛИ ОНАЈ ИСПОД СТОЛА ИСТО МИСЛИ И ОНАЈ ДРУГИ.ТАКО ДА СЕ ТУ НЕМА ШТА РЕЧИ ЉИГА ЈЕ ЉИГА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ссссссс

25.11.2015 18:20

Ето Руси могу живети сами, ударила је криза и у Русију. Погледај курсну листу Русије и Србије. Опааааа....

Name

Ре

25.11.2015 18:34

Е јадни ови Руси.

Name

Турцин

25.11.2015 18:03

Сад це Турска пропасти, јесте наивни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руској

25.11.2015 18:10

Ма ништа се неће догодити, живи били па видјели???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

25.11.2015 18:21

Руси су као и ми Срби сви бјелосвјетски фасисти и хорде зла се изивљавају над њима они пријете узми нуклеарку и посаљи Ердогану па нек размисља са братом ел Багдадијом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гамби

25.11.2015 18:30

А ста мислис ста би било у овим крајевима хрватска сиптари бугари мадзари итд. .А и ако буде сукоба то це бити локалног нивоа. ...није бас ни русима стало до тоталног унистења

Name

Брчко

25.11.2015 18:54

Хахаха ал ме насмијасте па руси долазе у Турску и чине само око 12 посто турист! Истанбул пун руских проститутки...! Хотели на ревиери пуни руских гастарбеитера...! Ех сад це турци пропаст због тога и да сви руси бојкотују турску обалу! А био сам 5 пута у турској на љетовању и вјеруј ми да турци не би зазалили ни секунде да не долазе руси доће европска господа умјесто руса... Само запамтите да русија висе треба турску него обрнуто..! Само због плиновода који је планиран и електрана! Па руска економија коју цине извоз гаса и нафте са 70 посто је у тоталном паду..!За разлику од растајуће турске а замисли да додје до тоталних блокада и да им турци затворе босфорус... турска економија ће за 5-6 година бит у топ 12 турска није украјина то је једна од најјачих чланица НАТО...!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бум

25.11.2015 20:01

Ја сам за,а то це се и десити Рус нема избора, употребит це нуклеарно орузје па коме капа коме сака доста је неправде.

Name

ре Брчко

25.11.2015 20:21

Ало Брчко, лупаш. Погледај мало званичну статистику. Привредна размјена са Русијом се мјери десетинама милијарди долара. Огромни пројекти су у питању. Енергетска зависност од Русије је такође у питању. Ја знам да би ти волио да је Турска свјетска слила, али није. Сателит је покварених Американаца. Чим макнеш из већих градова наилазиш на биједу и заосталост.

Name

Брчак за Брчака

25.11.2015 20:59

Еее мој Брчак,изгледа ти имаш блокаду у глави.Много си ти опчињен Турском,ал није Турска само око мора,изађи мало у дубину државе да видиш чиме се људи баве,шта раде и гдје пласирају своје производе.70% производње иде у Русију а 30% према ЕУ.Русија је огромна земља треба то нахранити