Партизан сљедеће сезоне носилац до краја квалификација?!

Ако победе у Алкмару црно-бели ће увећати клупски коефицијент и у касу убацити још 360.000 евра!

Фудбал 26.11.2015 | 18:00
Партизан сљедеће сезоне носилац до краја квалификација?!

За европско пролеће и за што бољи статус следећег лета. Партизан у четвртак игра на први поглед безначајну - јер ће се у сваком случају клупко у Групи Л распетљати тек у последњем колу 10. децембра - али утакмцу која може да му донесе вишеструки добитак. Наравно, у случају победе. Савладају ли АЗ Алкмар црно-бели би дошли у позицију да им против Аугзбурга пред својим навијачима победа не би била ни потребна, међутим, у четвртак од 19 сати неће им пред очима бити само тај краткорочни циљ звани „презимљавање после 11 година“, него и место међу носиоцима у квалификацијама за УЕФА такмичења наредних сезона.

Како одбрана титуле има обрисе немогуће мисије и само се чека теоријска потврда да Црвена звезда прва прође кроз циљ, екипи из Хумске 1 остаје да прескочи Борац и(ли) Чукарички или да освоји Куп Србије (можда ће јој бити довољно да игра финале) како би изборила право да и догодине учествује у Лиги Европе. Тачније, у квалификацијама за други по важности и исплативости континентални куп. Мада је до почетка нове европске сезоне остало седам месеци, извесно је да управо у завршним седмицама 2015. тим Љубинка Друловића сам себи може да помогне и дође у позицију какву ниједан српски клуб није имао откако је Мишел Платини увео нови систем квалификација. Да на целом путу до групне фазе буде у групи повлашћених тимова.

Црно-бели трентуно имају коефицијент 14,825 (обрачун се врши сабирањем појединачних квота у последњих пет сезона еврокупова). Чак и да на њему остану шансе да у сезони 2016/2017 буду носиоци остале би им велике, међутим, чињенице кажу да би евентуалном победом у Алкмару увећали коефицијент на 16,925. Безмало за два бода. Исто би се десило и ако у последњем колу још једном узму меру Аугзбургу.

Чак и реми у садашњим условима не би био лош за Партизан, јер би се померио на коту 15,875 и тако значајно повећао шансе да у наредном циклусу УЕФА клупских такмичења буде носилац у квалификацијама за Лигу Европе. До тог закључка дошло се на основу паралеле са клубовима који су летос учествовали у квалификацијама за ово такмичење, где је на пример, у четвртом колу, Краснорад, претпоследњи на страни повлашћених имао коефицијент 15,099, а последњи Белененсес 12,276.

С обзиром да ће се листе учесника квалификација сигурно мењати тешко је прогнозирати где ће Парни ваљак да се смести, али је очигледно да сам себе може да погура у групи носилаца. И то понајвише чињеници да је ове сезоне на досадашњих десет европских утакмица остварио шест победа, један реми и три пораза и тиме већ добацио до коте 4,7500. Тај резултат најбољи је у поменутом петогодишњем обрачуну. Штавише, највећи после сезоне 2004/2005 кад је под палицом Владимира Вермезовића остварено, за наше прилике, чудесних 12,4025 само у једној такмичарској години.

Тад је Партизан био 76. клуб на ранг-листи УЕФА.

Осим побољшања коефицијента за наредну и још четири сезоне иза ње, црно-бели у четвртак играју и не баш занемарљив финансијски добитак. Победа би им донела још 360.000 евра, реми 120.000 евра, што свакако нису мала средства, уз напомену да је овог лета и јесени и првак Србије од учешћа у Европи већ инкасирао 6.120.000 евра.

С тим да ако презими добија бонус: буде ли први (што је мало вероватно, јер је Билбао испред и има бољи међусобни скор) округло 1.000.000 евра, а као други у групи 750.000 евра.

Вреди помучити се...

Коментари / 0

Оставите коментар