ПЛ БиХ - Слобода (ТЗ): Прва на табели, а без руководства!

Неочекивано, лидер на табели Премијер лиге Босне и Херцеговине, тузланска Слобода остала је без предсједника Азмира Хусића, који је поднио оставку на ту функцију, а потом и чланови Управног одбора Овен Хауел и Драган Иширлија.

Фудбал 28.11.2015 | 08:00
ПЛ БиХ - Слобода (ТЗ): Прва на табели, а без руководства!

Клуб са "Тушња" се побједом у црвено-црном дербију против Челика у 16. колу вратио на врх првенствене табеле, али је уживање у тријумфу замијенила горчина након оставке Хусића, који је Тузлаке предводио од 14. фебруара 2013. године.

"Није то било тако давно, у фебруару 2013. године када је Слобода била готово па угашена. Након што сам упознао искрене и добронамјере људе из Удружења грађана 'Пријатељи ФК Слобода', одлучио сам се да преузмем Слободу. Да је спасимо и да од ње направимо велики клуб што је увијек и била. Прихватио сам се тог посла јер волим Слободу, као што је воле и навијачи а посебно мени драге 'Фукаре', али нисам хтио да та љубав буде само на ријечима, већ на конкретним дјелима. У тим тренуцима нисмо имали ништа: играча, тренера, опреме...", почео је Хусић исповијест за клупски сајт.

Врло брзо успоставила се организација и Клуб се полако придизао на ноге. Нови фудбалери, тренер, опрема, редовне плате, средства за путовања, карантине, хотеле...

"Било је разних проблема. Чак и међу појединцима у Управи сам наилазио на неразумијевање, сплеткарења, а посебно ме је бољело што су међу њима били људи који су имали користи од Слободе и који су је довели у ситуацију у којој сам је затекао. Нисам могао вјеровати да ти људи желе да Слобода не успије. Ипак сам се брзо изборио са тим недаћама и кренули смо ка врху Прве лиге Федерације БиХ", додао је Хусић о периоду кад су црвено-црни, иако друголигаши, постали главна спортска вијест бивше државе након што је за шефа струке довео "тренера свих тренера" Мирослава Ћиру Блажевића!

"Циљ нам је био да Слободу вратимо у Премијер лигу БиХ. То смо обећали и испунили! Била је то феноменална полусезона, град је живио за фудбал и Слобода се полако враћала на стазе старе славе. Нисам се штедио, дао сам цијелог себе да се на 'Тушњу' поново игра Премијер лига БиХ и на крају смо у томе успјели. Ипак, на томе нисам стао. Цијело вријеме мој циљ била је Слобода у врху бх. фудбала. Исто тако цијело вријеме притискали су нас огромни дугови који су направљени и који нас притишћу и дан - данас. Успјели смо успоставити ред, убиједити одговорне у Савезу да смо на правом путу, те у два наврата добили лиценцу за наступ у елити. Једном сам некога питао шта на грбовима европских тимова значи она петокрака изнад грба, па су ми рекли да је то знак пет или десет освојених титула. Одмах ми је прошло кроз главу: имаћемо и ми ту петокраку, макар за једну титулу".

Већ од сезоне 2014/15 Клуб је поново био међу старим знанцима, Сарајевом, Жељезничаром, Вележом...На клупу екипе стигао је Денис Садиковић, затим и Португалац Казимиро. Циљ Управе на челу са Хусићем била је стабилизација клуба и настојања да корак по корак Слобода са себе скине утеге прошлости – дугове који је притишћу са свих страна, а посебно дуг према Пореској управи ФБиХ који је направљен до 2013. а који се не може ријешити без репрограма.

"Играчима никада ништа није фалило. Имали су све услове за професионалан рад и због тога сам најсретнији. Мој мото је: 'Или ћемо радити како треба, или нећемо'. Уз бригу о екипи, бринули смо се и о дуговима, преговарали са фирмама, бившим играчима и људима којима је Слобода остала дужна, тражили рјешења, имао сам одличан тим у организацији клуба тако да нас ништа није могло изненадити", истакао је Хусић, чији се тим у том периоду борио за опстанак.

"Било је тешко, али смо довели Хусрефа Мусемића, сјајне играче и окренули нови лист!".

Врло брзо, Мусемић је препородио црвено - црне и на "Тушњу" се заиграо најљепши фудбал у БиХ. Симболично, Мусемић је стигао у јануару 2015. – годину дана након Мирослава Блажевића. Од тада су у незаустављивој серији.

"Ишли смо корак по корак, али ја се не задовољавам просјеком. Од Слободе сам желио направити најбољи тим у БиХ, да играмо европске утакмице и да народ у Тузли и Кантону буде поносан на нас. Фудбал је исто тако бизнис и знам да бисмо са европском Слободом отворили нова радна мјеста. Да људи који су без запослења сутра раде у клубу и живе од свог посла. Клуб нису само фудбалери, већ маса људи око њих који раде разне послове. Такође, са јаком, европском Слободом цијела Тузла би имала користи. Замислите само колико би град зарадио од туризма. Европске утакмице се играју љети између сезона. Хиљаде људи из Кантона и цијеле БиХ, навијачи из иностранства, дошли би у Тузлу да гледају европске утакмице".

Међутим...

"Али ето, дође и тај дан када сам дефинитивно закључио да сам остао сам у тој борби за европску Слободу. Сам не могу јер стадион није Слободин, клуб није мој и мојих сарадника, дугове које смо успјели смањити, а ипак су остали, нисмо направили ми, него неки други, а све то има црно на бијело. Ову одлуку тешко сам донио, она ме боли јер волим Слободу, али реалност је права: 'Сам више не могу, а и не дају ми'. Зашто, то они знају, а тако сам био близу са сарадницима да у Слободу уведемо заинтересоване инвеститоре и партнере који су препознали наш пројекат 'Златна карика'. Пројекат који су многи у Тузли исмијали, а он је био са крајњим циљем да се стогодишњица клуба прослави уз излазак у Европу. Према играчима и стручном штабу, моји сарадници и ја били смо до данашњег дана коректни, а тако ће и бити до краја овог дијела такмичења (18. коло Славија), а након тога гаранције може дати само онај ко умјесто мене преузме Слободу. Вјерујем да ће сви схватити овај мој потез и зато се на овај начин обраћам свима преко званичног клупског сајта, који је увијек откако смо ми на челу излазили са аргументованим информацијама. На крају, сад је најважнија Слобода! Свим искреним навијачима и пријатељима Слободе желим све најбоље!", закључио је одлазећи предсједник Слободе.

Коментари / 0

Оставите коментар