Полицајац убио афроамериканца

Шеф полиције и градоначелник Чикага упутили су у уторак увече свечани позив на смиривање, непосредно након што је бијели полицајац оптужен за убиство црног тинејџера, те објављен шокантан видео-снимка на коме полицајац убија младића са 16 метака.

Свијет 25.11.2015 | 12:50
Полицајац убио афроамериканца

Тај би снимак могао повећати расну напетост у трећем граду САД-а, након сличних полицијских злоупотреба које су у задњих 18 мјесеци изазвале немире у другим градовима у земљи.

Призори снимљени камером из возила снага реда откривају околности у којима је прошле године брутално убијен Лаqуан МцДоналд (17).

Ходајући улицом с предметом у руци – власти тврде да је ријеч о ножу – чини се да се младић не жели одазвати полицајцима који га желе прегледати, али истовремено не изводи никакав пријетећи покрет према њима. Кад се дјечак удаљи према рубу цесте, полицајац Јасон Ван Дyке отвара ватру, покосивши Лаqуана МцДоналда. Док лежи на тлу, полицајац наставља хладнокрвно пуцати. Након објаве тог видео-снимка, Чикаго страхује од нереда. Стотине особа почело се у уторак увече окупљати на разним мјестима у граду блокирајући саобраћај, саопштили су амерички медији. Дошло је до неколико напетих ситуација са снагама реда.

Јасон Ван Дyке (37) оптужен је за “убиство с предумишљајем”. Казнено гоњење полицајца веома је ријетко у САД-у, а у Чикагу већ деценијама ниједан полицајац није оптужен за убиство на дужности.

НН

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

33

25.11.2015 12:59

Ово није усамљен случај. Ови случајеви показују колико су амерички полицајци уствари неспособни, а и крволочни, односно зељни убијања. И то дјеце на улици! Ово је устваи ужас. За овакве ствари, полицајце-фашисте, треба јавно вјешати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

25.11.2015 17:06

Америчко друштво је настало уз помоћ насиља које су белци спроводили најприје над Индијанцима и Црнцима а затим над другим бјелцима. Насиљу пуно доприносе данас филмови И компјутерске игрице који се праве инспирисани насиљем. Зато ако Родитељи желе да имају умно здраву И нормалну дјецу нека њима од малена бране гледање филмовима читање књига И играње компјутерски игрица инспирисани насиљем?