Дјеца су прве жртве климатских промјена

Деца су прве жртве глобалног отопљавања, упозорава Међународни фонд за децу и омладину (Уницеф), наводећи да 690 милиона деце живи у областима у којима се последице климатских промена највише осећају.

Занимљивости 25.11.2015 | 13:30
Дјеца су прве жртве климатских промјена

Око 530 милиона деце живи у земљама, махом азијских, које су редовно на удару катастрофалних поплава, а 160 милиона њих у зонама великих суша, пре свега у Африци, истиче се у студији коју је данас објавио Уницеф.

"Број деце изложено климатским опасностима је забрињавајући", напомиње светска организација и додаје да су "деца та која ће највише патити због климатских промена".

"Она већ сада сносе последице тих промена", стоји у студији.

Екстремни климатски феномени, појачани порастом глобалних температура - урагани, поплаве, суше, топлотни удари, убразавају ширење дечијих болести као што су маларија, неухрањеност, акутна дијареја и упала плућа.

Суша уништава усеве и утиче на вртоглави раст цена животних намирница, погоршавајући неухрањеност која је одговорна за половину смртних случајева код деце млађе од пет година у свету, подсећа Уницеф.

Уницеф зато сматра да треба дати "приоритет адаптацији климатским променама како би се изашло у сусрет потребама најосетљивијих чланова друштва - деци".

б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

скy

25.11.2015 15:27

С'добрим намјерама,људи дајмо мало ведрине у ове тмурне дане, да видимо како се насе бебе та слатка бица забављају..погледајте. . . .хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=С1qл2еНо2БY

ОДГОВОРИТЕ