Турски потез није нимало логичан

У тако компликованој ситуацији не обарате авион који учествује у борби против оног ко је, барем како то види турска јавност, ваш непријатељ, каже Вили Вимер.

Свијет 25.11.2015 | 09:40
Турски потез није нимало логичан

Осим тога, бивши потпредседник Парламентарне скупштине ОЕБС-а и бивши посланик Бундестага, истакао је у интервјуу за “Спутњик”, да је Турска требало да буде пажљивија и да има цивилизовано понашање.

Како каже, има много разлога за то што нема међународног консензуса у борби против тероризма и нечга што је “претња за све нас”.

“То сеже у почетак сиријског грађанског рата. Не смемо заборавити да је оно што се у Сирији дешава резултат мешања САД, Британије и Француске. Они су запалили Сирију. Зато четири године касније имамо такву ситуацију али разлози сукоба у Сирији су још ту”, каже Вимер.

На питање како објашњава помало шизофрену ситуацију у којој је Русија пријатељ Западу у борби против тероризма, а с друге стране је виде као непријатеља он каже да не треба заборавити да је хаос на Блиском истоку настао због начина на који су се САД односиле према том региону.

“Почело је у Авганистану, имали смо то у Ираку, Сирији, Либији и другим регионима. Превирања које су организовале САД, ако то нико не заустави довешц́е до следец́ег глобалног рата. А руско ангажовање у Сирији, које има потпуно прихвац́ену међународну законску основу, натерало их је да деле заједнички сто са Русима”, наводи он.

Због тога, како каже, они нису срећни јер би руско ангажовање могло бити пут ка поновном успостављању мира у Сирији.

“То је ситуација који други можда не желе и зато морамо бити реалистични кад је реч о разлозима због којих се све дешава и који би могли бити догађаји у будуц́ности. Руско ангажовање у Сирији је створило нову ситуацију за коју други нису заинтересовани”, истиче Вимер.

Према његовим речима, “знамо од почетка да су Американци организовали талибане, да Ал Каида има америчке везе, да је ИД организована од САД, од Саудијске Арабије, Катара и других заливских држава”.

Вимер након тога наводи да је свету потребно међународно право јер има везе са свима нама.

“Имали смо догађаје од деведесетих а почело је ратом против Југославије када смо напустили систем легалних правила, а ушли у систем где само имамо силу. Ако наставимо са системом у ком постоји само сила, то значи мање-више да улазимо у систем закона џунгле. А то се не уклапа у наше интересе”.

На крају интервјуа за “Спутњик” Вили Вимер наводи да се независна и самопоуздана европска политика завшила се са Хелмутом Колом и Франсоа Митераном.

“Од тада смо у компликованој ситуацији, нец́у да кажем да смо колонија, али смо у компликованој ситуацији”, истиче он.

Извор: Б92

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Едо , Слатина - Тузла

25.11.2015 09:22

У историји бице записано као највеци "аутогол","Турски ток" , извоз у Русију,градјевинске фирме које раде по Русији,око 5 милиона руских туриста сваке године итд. "па-па" сто би рекла дјеца "брацо" Турци и к томе око 50 милијарди долара сваке године "испарило"!Али не боји се "султан" има он свог "султана смрада људског" на Пољинама поред Сарајева !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

25.11.2015 14:12

Обарањем руског војног авиона на ратном задатку у ваздушном простору Сирије у борби против муслимански терориста ИД Турска је само показала на чијој се она страни сада налази у "борби" МЗ против муслиманског међународног тероризма. Такав напад на Русију Турска никада неби смела сама починити да она није имала сагласност и подршку НАТО алијансе која жели Русију и Путина на тај начин само да тестира колико су они заиста чврсти у борби против међународног тероризма, доследни у својим ставовима и изјавама и војнички и политички јаки. Иако је рано још увијек за доношење било каквих закључака мислим да су Русија и Путин пали на овом присилном испиту своје војне и политичке зрелости јер Русија још увијек жели савез са својим непријатељима којег они нормално неће у борби против међународног тероризма којег Запад испод жита још увијек подржава!

Name

Црни

25.11.2015 09:36

Никако није логичан да су пустили да им свако рови и газдује по земљи онда би било логике

ОДГОВОРИТЕ
Name

потписујем

25.11.2015 09:43

Истина, Путин има велике економске проблеме које мозе ријесити само дестабилизацијом у европи. Глуп потез Руса, провидно ко најлон....

Name

Хм

25.11.2015 11:04

Још један из пензије се огласио. Вјероватно почну да брину за унуке кад оду у пензију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

25.11.2015 11:26

Русија је требала као пријатељска земља да затрази одобрење преласка у тудји ваздусни простор,ако су им операције на том потезу.То би било цивилизирано а не овако,могу ја како хоцу. Кабахадије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре потписујем

25.11.2015 17:57

Ти мозес потписати да идес код браце у Ид тамо је па.овима као ти мјесто.

ОДГОВОРИТЕ