Нећемо фонтане, хоћемо водовод!

На подручју града Бањалука дио становништва већ годинама живи без воде, путева или школа, дио Бањалучана једва преживљава, али за највећи дио егзистенцијалних или безбједносних проблема у градској каси нема новца.

Република Српска 25.11.2015 | 08:00
 Нећемо фонтане, хоћемо водовод!

Криза је, како кажу у Градској управи, скресала и буџет и трошкове и све друго осим њихових плата, па ни за рјешавање питања водоснабдијевања, као што је случај на Мањачи или у многим приградским насељима, као ни за санацију путева чије коришћење представља безбједносни проблем за све учеснике у саобраћају, као што је случај с Пријечанима, Куљанима и многим другим мјестима, нема средстава.

Док неки гледају како да живе главе стигну до посла или школе, град одлучује да новцем тих истих грађана рјешава проблем гужве код "Медицинске електронике" за око 300.000 марака. На Мањачи ни људи ни стока немају воду, али њиховим новцем редовно "узимљавају" градске фонтане у износима од 60.000 марака.

У Чесми су мјештани мјесецима апеловали да им буде изграђен мост код "Витаминке", а на крају ће ипак добити мост који им није приоритет - код Инцела. Грађане, као и обично, нико ништа не пита, а гдје завршавају и чита ли ико дописе савјета МЗ остаће мистерија.

"Док год код нашег народа не постоји свијест да је то један те исти народ, односно да је важније да нечије дијете има воду за пиће него да његово сопствено има игралиште, трајаће овакво стање и којекакви мутни ликови ће "јахати" по овом граду. Рјешење постоји, а то је да доље у центру и око центра сами људи кажу", станите, нећемо ми тротоар и фонтане док људима на селу не доведете воду. Нећемо ми спортски терен, док год у Побрђу или Пријечанима дјеца газе по канализацији до школе - каже Бањалучанин Слободан Новић.

Један од приоритета о којима је највише било ријечи посљедњих година јесте пут кроз насеље Пријечани, који је "приоритет" још од 2012. године, када је овај статус добио од градске скупштине.

Ипак, у Пријечанима кажу да послије 535 изграђених метара, у наредној години за наставак радова није планирано - ништа. Остаје и питање да ли ће још један приоритет - мост који је требало да буде завршен у августу - уопште бити завршен ове године.

"Нажалост, ми смо у ситуацији да док у центру не буду златом поплочани плочници, ми нећемо добити ни пут који је приоритет од 2012. године. Овдје су тако откупили пет километара земљишта уз пут, а саградили 535 метара. Догодине "планирају" да не раде ништа, па се поставља питање зашто су уопште откупљивали пет километара, зашто нису купили 535 метара и завршили посао. Немам ријечи за такво нешто, као ни за расправе о буџету, које се планирају по селима, а сакривају се као партизани. А што се тиче солидарности самих грађана, нисам сигуран ни да та свијест постоји. Дај боже да се то промијени", каже Небојша Тојагић из МЗ Пријечани.

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

:алекса:

25.11.2015 07:16

Жива истина. Нека дођу мало и у Куљане и Барловце. Дјеца иду у школу уским коловозом којим саобраћају, између осталог, градски аутобуси и камиони. Да не помињем питање водовода и канализације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Р

25.11.2015 07:45

У Пријечанима од прошле године кад су биле поплаве стручњаци не могу да направе 1дрвени висећи мост као у Вијетнаму.Залужани, и Дервиши немају тротоара, нема одливних вода.Само се у центру града нешто крпари, и перу паре.Паметном доста!

Name

ЖИКА Ж

25.11.2015 07:54

БАЊАЛУКО КО ДА ЈЕ У ТЕ ГРОМ ПУКО? ИЗ ТЕБЕ ЈЕ ДОДИК СВЕ ИЗВУКО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

гост

25.11.2015 08:05

Господо о томе нико не говори. Ми смо неписмен свијет и гдје год ко сједдио он само цека да дан продје. Насе сколство за ниста нити зна онај ко предаје ни ко уци а првилегија оних који владају да себе сматрају за Богове који исто ниста не знају. Ту нема ниста оцекивати и нама немозе нитко помоци? Нико неце да отвори оци кад видите да неко гради на сред улице а три дана касније сви дикутују да је улица уска?

ОДГОВОРИТЕ
Name

УцитељБутен

25.11.2015 13:45

Слуцајност или коориднисана акција резимских фирми? У посљедњем СНСД бастиону, Зворнику, се планирају двије. Има ли јос мјеста гдје планирају изградњу фонтана?

ОДГОВОРИТЕ