Русија: Уништићемо сваку опасну мету

Министарство одбране Русије је саопштило да појачава операције у Сирији и прекида војну сарадњу и контакт с Турском након обарања авиона Су24, јавља ББЦ.

Свијет 25.11.2015 | 07:20
Русија: Уништићемо сваку опасну мету

Русија планира да спроведе нове мере са циљем јачања безбедности руских ваздушних база у Сирији и јачања противваздушне одбране.

Генерал Сергеј Рудској је изјавио да ће Русија предузети све мере како би појачала ваздушну одбрану и да ће све мете које представљају потенцијалну опасност бити уништене крстарећим ракетама.

Он је најавио и да ће у подручје Латакије Русија упутити додатне снаге, а сваки напад ће изводити руски ловци и бомбардери, а уз обалу Латакије биће позициониран и бацач ракета.

Према његовим речима, прва мера је да ће руске бомбардере током акција пратити руски ловци.

Друга мера односи се на на унапређење противракетне одбране, због чега је руска крстарица "Москва", на којој се налазе ваздушни одбрамбени системи слични систему С-300, кренула ка приобалном подручју Латакије у Сирији.

"Упозоравамо да ће сви за нас потенцијално опасни циљеви бити уништени", рекао је Рудској и додао да је као трећа мера дошло до обустављања свих војних контаката са Турском.

Он је рекао да је Су-24 оборен вероватно оборен пројектилом кратког домета са инфрацрвеним радаром.

Уређаји за надгледање нису регистровали било какав покушај турског авиона да успостави радио или визуелни контакт са нашом посадом, рекао је Рудској.

Према подацима уређаја за надгелдање наш авион није прешао границу са Турском, рекао је начелник руског Генералштаба.

Он је истакао да поступак Турске представља флагрантно кршење међународног права које за собом повлачи озбиљне последице и представља директно кршење меморандума о спречавању инцидената у Сирији, који је потписан са САД и примењив је на све државе чланице коалиције коју Американци предводе, укључујући Турску.

Рудској је, такође, рекао да је један руски пилот убијен са земље док се падобраном спуштао након што су Турци оборилу руски борбени авион на граници Турске са Сиријом.

Он није ништа рекао о судбини другог пилота из обореног авиона, али је навео да је још један војник погинуо током акције спасавања и да се акција спасавања наставља. Осим тога, руска ракетна крстарица "Москва", на којој се налазе ваздушни одбрамбени системи слични систему С-300 биће распоређена на приобалном подручју Латакије, јавља “Раша тудеј”.

Руски председник Владимир Путин рекао је да ће обарање руског авиона изазвати велике промене у односима Русије и Турске.

Лидер Чечена Рамзан Кадиров изјавио је да ће Турска "зажалити због оног што је учинила", након што су турски ловци оборили руски војни авион.

Турски премијер Ахмет Давутоглу изјавио је, поводом обарања руског авиона, да је Турска имала право да одговори на повреду свог ваздушног простора.

САД верују да је упад руског авиона у турски простор трајао тек неколико секунди, након чега су га турски ловци оборили, изјавио је један амерички званичник.

Руски борбени авион типа Сухој-24 оборен је изнад Сирије из ваздуха, ракетом испаљеном из турског авиона типа Ф-16, потврдило је руско Министарство одбране.

Руски Генералштаб је саопштио да је један од пилота који је управљао руским војним авионом који су Турци оборили, убијен док се спуштао падобраном.

Руско Министарство одбране објавило је снимак који наводно доказује да руски војни авион није упао у турски ваздушни простор, због чега је оборен.

Турска је Савету безбедности УН саопштила да је оборила неидентификован авион који је нарушио турски ваздушни простор и бранила своје право да тако поступи.