Србија неће бити сабирни центар за мигранте

Први потпредсеник владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да ће се питањем да ли Европска унија подржава затварање граница или слободан проток миграната Србија и Македонија бавити саме, уколико све друге земље затворе границе.

Србија 24.11.2015 | 19:40
Србија неће бити сабирни центар за мигранте

Дачић је нагласио да ће Србија заштитити своје интересе и имати цивилизован однос према мигрантима, али да не сме да дозволи да се претвори у "сабирни центар" за мигранте који више неће моћи да иду ка Западној Европи.

Дачић је то рекао у Берлину, на годишњој конференцији министара иностраних послова Југоисточне Европе, коју организује "Аспен институт Немачка".

"Када је реч о мигрантској кризи, ЕУ ни данас није изашла са заједничким ставом у вези понашања земаља када је реч о границама", рекао је Дачић, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Напоменувши да се на конференцији, између осталог, расправљало и о европским интеграцијама, Дачић је рекао да је било и жустрих полемика и да је морао да реагује на излагање Хашима Тачија и Дитмира Бушатија који су, како је нагласио, "напали Србију јер су рекли да је вођена 'агресивна' кампања против пријема Косова у Унеско".

“Реаговао сам због тога што сматрам да би Косово прво требало да одлучи да ли уопште жели да примењује Бриселски споразум и договоре које смо тамо постигли, јер суспензија Бриселског споразума не постоји као могућност", рекао је Дачић.

Он је оценио да је то изврдавање обавеза договорених у присуству међународне заједнице и управо оно што дестабилизује стање у региону.

Са друге стране, указао је Дачић, Србија је јасно одговорила да није водила никакву агресивну кампању већ је само указивала на противправну ситуацију, а то је да Косово без договора са Србијом жели да постане члан разних међународних организација и да самим тим уђе у систем УН, иако није признато од стране УН.

"Указивали смо и на то да однос Косова према културној и верској баштини после низа уништених цркава и манастира свакако не може бити добра препорука за чланство Косова у једној таквој међународној организацији која треба да чува културну светску баштину", рекао је Дачић.

Шеф допломатије је закључио да Србија инсистира на отварању првих преговарачких поглавља до краја ове године.

Извор: Н1

Коментари / 0

Оставите коментар