Прича: Господин "Тотални фудбал", корен Барсине доминације!

Свака генерација доноси нешто ново фудбалу, свака епоха има своје хероје, али један човек је заслужан за фудбал какав данас знамо, а пре свега за вишегодишњу доминацију Шпаније и Барселоне.

Фудбал 25.11.2015 | 23:30
Прича: Господин "Тотални фудбал", корен Барсине доминације!

Он је био главни представник "тоталног фудбала", тактичке теорије која је од Холандије створила велесилу током 70-их година, а после тога и Шпанију.

Тотал фудбал је систем у којем играча који напусти своју позицију замени други из тима, што омогућава екипи да константно задржава своју структуру. У том флуидном систему ниједан фудбалер није фиксиран за само једну позицију, па тако сваки играч може да игра и штопера, бека, везног, нападача, једино је голман искључиво исти играч.

Данас се сви диве тактичким умовима Арсена Венгера, Жозепа Гвардиоле, те доминацији на терену Ћавија Ернандеса, Михаела Лаудрупа, Ерика Кантоне. Свима њима узор је био Јохан Кројф.

Као играч је освојио 23 трофеја, као тренер још 13, три пута је био најбољи фудбалер света, исто толико пута је освајао Куп шампиона, једном и као тренер.

Ајакс и Барселона су клубови у чијем је корену и име Хендрика Јоханеса Кројфа. Управо се он сматра човеком чији је утицај био најзаслужнији за доминацију шпанског фудбала, клупског и репрезентативног у периоду од 2008-2012. године, иако је у то време тренерски посао обављао само у селекцији Каталоније, а ван професионалног фудбала био од 1996.

"Барселона није рођена последњих неколико година. Садашњи стил игре је рођен почетком деведесетих кроз Кројфа. Било је потребно 20 година да то видимо и дивимо му се", рекао је 2011. Јирген Клинсман.

Када се родите на пет минута од стадиона Ајакса, логично је да ће ваш животни пут бити усмерен у само једном правцу, ка "копљаницима".

Кључни тренутак у његовом животу био је нажалост смрт оца, 1959. године, када је 12-годишни Јоханес одлучио да у његову част, као великом љубитељу ове игре, постане успешан фудбалер.

Ајаксовој школи се прикључио две године раније, где је упоредо веома успешно играо и бејзбол, да би са 15 се потпуно посветио фудбалу. Већ са 17 је дебитовао за "копљанике" и постигао једини гол у поразу свог тима.

Следећа сезона је представљала стварни почетак једне величанствене каријере, постигао је више голова него што је одиграо утакмица и постао кључни играч Ајакса. Тада је почела ера поменуте фудбалске филозофије – Тотални фудбал.

"Било је много чуда Јохана Кројфа у Амстердаму. Он и његов тренер Ринус Михелс (творац "тоталног фудбала", а Кројф "диригент", прим. аут) подигли су Ајакс са дна. Што је још важније, створили су нови начин играња. Кројфова визија савршеног и хармоничног кретања по терену је укорењена у истом узвишеном реду у простору који може да се види у Вермеровим сликама. То је била музика на трави", написао је Дејвид Винер, аутор књиге "Бриљантно Орање: Неуротични геније холандског фудбала".

1973. Кројф је постао најскупљи играч на свету, Барселона га је платила данашњиг 2 милиона долара. Донео је Каталонцима прву титулу од 1960, уз спектакуларну победу над највећим ривалом Реал Мадридом 5:0 на Сантјаго Бернабеуу. Медији су писали да је Кројф урадио више за каталонски дух током тих 90 минута него сви политичари заједно годинама уназад.

Чак је пркосио и злогласном шпанском диктатору Франку, јер је свом трећем детету, сину, дао име Ђорди, по заштитнику Каталоније Светом Ђордију. То име, као и сваки други симбол каталонског национализма, је било забрањен у Шпанији у то време, па је Кројф сина морао да региструје у Холандији. Због тога је постао још већи херој Барселоне.

Током своје каријере у Барселони постигао је један од најпознатиних погодака у историји игре, такозвани "Фантомски гол" против Атлетико Мадрида. Кројф је након центаршута са десне стране, када је лопта одлазила у гол-аут, скочио на другој стативи и буквално у лету, окренут скоро леђима голу, петом десне ноге убацио у мрежу.

"Постоје четири краља фудбала – Алфредо ди Стефано, Пеле, Јохан Кројф и Дијего Армандо Марадона, пети се још увек није појавио. Чекамо га, то ће сигурно бити Лионел Меси, али за сада није међу краљевима", рекао је бивши селектор Аргентине и тренер Барселоне Цезар Луис Меноти.

Захваљујући Кројфу Ајакс је почетком седамдесетих био троструки узастопни шампион Европе, а тај низ нажалост није заокружен титулом првака света са Холандијом, поразом у финалу.

"Кројф је увек причао где ко треба да трчи, где треба да стоји, где не треба да се креће. Све је било у стварању простора и утрчањаву у простор. То је нека врста архитектуре на терену. Константно смо причали о простору, брзини лопте и времену. Сваки играч је морао да разуме целу геометрију терена и систем", објасино је Кројфов саиграч из Ајакса Бери Хулсхоф.

Номинално, Кројф је био креативни плејмејкер са савршеним осећајем за пас. Био је дирегент на терену, али је истовремено знао да се повлачи како би се ослободио чувара, кретао се по крилима како би појачао притисак, и био перфектни голгетер. Због тога су га прозвали "тотални фудбалер".

"Сваки тренер прича о кретању и како треба много да се трчи. Ја кажем да се не трчи много. Фудбал се игра мозгом. Мораш бити на правом месту у право време, ни прерано ни прекасно", рекао је једном Кројф.

Имао је снагу, брзину, убрзање, дриблинг, визију, преглед игре, све. Измислио је и посебан дриблинг, познат као "Кројфов окрет".

Као тренер је имао једнако велики утицај на игру. Захваљујући њему Барселона је почетком 90-их четири пута у низу била првак Шпаније, а освојила је и Европу. То је био почетак успона „Блаугране“ која на тим основама доминира и данас.

Данашња доминација Барселоне није покренута само Кројфовом фудбалском доктрином, већ и његовим залагањем за подмлађивањем управе, па је за повратак легендарних играча и њихов развитак у тренерском послу најзаслужнији управо он. Да није било Кројфа, ко зна да ли би Франк Рајкард, Жозеп Гвардиола и Луис Енрике добили прилику на Ноу Кампу као почетници.

Нажалост, његов живот је умногоме отежао један тежак порок, пушење. Још као играч Кројф је волео да запали цигарету, а то је посебно појачао након окончања каријере.

То му је проузроковало здравствене проблеме, па је 1991. морао на операцију срца. Оставио је пушење, али му је ове године дијагностификован рак плућа. Рођени победник, неће се ни сада предати.

"Фудбал ми је дао све у животу, а дуван ми скоро све одузео", изјавио је једном приликом Јохан Кројф.

Кројф је познат и као велики атеиста, па је остала легендарна једна његова изјава у вези са тим: "У Шпанији сва 22 играча се прекрсте пре почетка утакмице. Када би то функционисало, увек би било нерешено".

Играчки успеси:
9x титула шампиона Холандије
6x Купова Холандије
3x Купа шампиона
1x УЕФА Суперкуп, Интерконтинентални куп, Примера, Куп краља

Тренерски суспеси:
4x првак Шпаније
3x Суперкупа Шпаније
2x првак Холандије, Куп подедника купова
1x Куп шампиона, УЕФА Суперкуп

Индивидуалне награде:
3x најбољи играч Европе и Холандије
2x спортиста Холандије, играч Шпаније
1x најбољи стрелац Светског првенства
Европски фудбалер 20. века (ИФФХС), Тим света 20. века

Коментари / 0

Оставите коментар