Најтраженији радници са најнижом платом

Менаџери су током прошле године били најплаћенији у БиХ са просјечном платом од 1.637 марака, док су трговци били најтраженија струка, али са скоро троструко мањом платом од менаџерске, показала је анализа најтраженијих занимања на тржишту рада коју је обавио портал "Посао.ба".

Република Српска 24.11.2015 | 12:20
Најтраженији радници са најнижом платом

Послије менаџера највише новца зарађују програмери чија је просјечна плата 1.317, а на трећем мјесту су грађевински инжењери са просјеком од 1.159 марака. Са друге стране најлошије пролазе угоститељски радници чија плате у просјеку износи тек 582 и трговци са 604 марке.

"Тренд у погледу најбоље и најслабије плаћених занимања не мијења се у знатнијем обиму у посљедњих неколико година. На овим позицијама већ традиционално из године у годину затичемо иста занимања и очигледно је да ће такав тренд бити настављен", рекла је маркетинг и ПР менаџер портала "Посао.ба" Едина Шеховић.

Да листа најтраженијих и најплаћенијих занимања неће још годинама бити значајније кориговано сматра и економски аналитичар Зоран Павловић. Разлог за то је, како каже, слаб развој привреде.

"Већ годинама се ништа значајније не дешава у реалном сектору, тако да се и листа најтражнијих занимања не мијења. Примарни интерес инвеститора већ одавно је у зони трговинске дјелатности, па су трговци најтраженије занимање", истакао је Павловић.

Када су у питању висине плата, Павловић каже да платним листама осим менаџера могу бити задовољни и комерцијалисти, који имају низ бонуса и запослени на вишим позицијама у банкарском сектору.

"Привреда је са аспекта потражње и висине плата потпуно на репу догађаја, што је велики недостатак и што ће нас све скупо коштати у будућности", нагласио је Павловић истичући да је помаке могуће направити једино ако дође до изједначавања статуса радника у јавном и реалном сектору посебно када су у питању плате.

Када су у питању компетенције и вјештине које су послодавци тражили од радника једна од најтраженијих био је рад на рачунару.

"Од кандидата на готово свим радним мјестима тражено је и познавање енглеског језика, одговорност, способност рада у тиму и креативност", истичу у порталу "Посао.ба".

Топ десет најтраженијих занимања у 2014. години и њихова просјечна плата:

Трговац (5,4%) - 604

Комерцијалиста (5,1%) - 962

Оператер у позивном центру (4,2%) - 758

Програмер (3,6%) - 1.317

Угоститељски радник (2,8%) - 582

Менаџер (2,7%) - 1.637

Монтер у грађевини (1,5%) - 800

Грађевински инжењери (1,4%) - 1.159

Кредитни службеник (0,9%) - 1.050

Сарадник у пројектима (0,9%) - 891

(Глас Српске)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Комарац

24.11.2015 13:25

Трговци и угоститељи само кваре Додику просјецну плату којом се стално хвали.Да их није у статистици просјек би био умјесто 850 2500КМ.

ОДГОВОРИТЕ