"Под контролу ставити енклаве у Федерацији"

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да се морају ставити под контролу енклаве у Федерацији БиХ /ФБиХ/ које не признају законе и Устав БиХ и које представљају извор терористичког жаришта.

Босна и Херцеговина 24.11.2015 | 10:26
"Под контролу ставити енклаве у Федерацији"

“У посљедње вријеме имали смо терористичке нападе у Зворнику и Сарајеву и јасно је како такве радикалне групе функционишу и шире своје идеје. Зато све агенције морају да се укључе у размјену информација, посебно о кретању људи који могу бити потенцијални извршиоци”, навео је Лукач.

Он је за “Глас Српске” истакао да је Управа за борбу против тероризма и екстремизма у оквиру МУП-а Српске већ организована и да ће ускоро у потпуности профункционисати.

Лукач је навео да је након терористичких напада у Паризу и Сарајеву приправност полиције подигнута на највиши ниво и да за сада нема информација да су лица са домаћих подручја била повезана са дешавањима у Француској, али да њих повезује идеја.

“Надам се да у БиХ неће доћи до ескалације терористичких аката, мада то нико не може да гарантује, јер је ријеч о фанатицима који су спремни да изврше самоубиство. БиХ је потенцијално жариште с обзиром на то да постоји већи број енклава у којима живе људи који пропагирају радикалне идеје и не поштују законе ове земље”, упозорио је министар.

Према његовим ријечима, таквих мјеста нема у Српској, али има појединаца повезаних са вехабијским покретом и другим радикалним исламистима, а њихово кретање се контролише.

“Одавно знамо да у ФБиХ постоје цијела насеља која функционишу као енклаве и очигледно им је неко дозволио да то чине и толерише такво понашање. Они који толеришу постојање таквих подручја директно или индиректно потпомажу и одобравају екстремизам и тероризам”, рекао је Лукач.

Он тврди да се и након првих информација о дешавањима из Рајловца знало да је ријеч о тероризму, али да неки званичници данима избјегавају да то назову правим именом.

“На основу извршених терористичких напада у БиХ већ се може јасно дефинисати ко су потенцијални терористи, међутим, ни терористички напад у Зворнику ни напад на премијера Србије у Сребреници нису доведени до краја. Нема резултата какав смо очекивали од агенција и институција са нивоа БиХ које су преузеле те случајеве”, упозорио је Лукач.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

борац РС

24.11.2015 09:33

ОТКРИО АМЕРИКУ СА ИЗЈАВОМ ДРАГАНЕ ЦУВАЈ ТИ СВОГ ДОДИКА ЗАТО СИ ДОВЕДЕН НА ТО МЈЕСТО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

24.11.2015 10:09

Да запуца пред твојим вратима не би писао овакве глупости.

Name

зитто

24.11.2015 12:53

"...Неко толерише..." , па ко ? Ако знате да " толерише " , онда знате и ко је . Реците грађанима отворено истину , путем медија , ми то заслужујемо да знамо и боље је да знамо , јер и овако и онако нас убијају к'о пацове...

ОДГОВОРИТЕ