Мурињо: Супер смо, немамо Грејема Ле Соа у екипи!

Жозе Мурињо, Немања Матић и још једна конференција за препричавање.

Фудбал 24.11.2015 | 18:00
Мурињо: Супер смо, немамо Грејема Ле Соа у екипи!

Жозе Мурињо не заборавља онима који га критикују. А, још мање им опрашта.

Тако је данас бивши леви бек Челсија, Грем Ле Со, добио пацку пред очима јавности због кукавичлука од пре 14 година.

Ле Со је, током бурних Мурињових недеља испуњених поразима, сукобом са Евом Канеиро, оптужбама на рачун судија и Фудбалске асоцијације, суспензијама које су уследиле, главно критиковао Португалца и називао га најодговорнијим за пад Челсија у зону испадања.

Међутим, када је дошао ред да Челси у јеку борбе са тероризмом у Европи, спакује торбе и отпутује у Израел на меч са Макабијем из Тел Авива, Мурињо је поентирао. Рекао је да неће разговарати о фактору безбедности и да ће то препустити онима који се у том разумеју, али истакао да у тиму нема играче који су, попут Ле Соа, кукавице.

Подсетимо, пре 14 година шесторица играча Челсија, Ле Со, Марсел Десаи, Емануел Пети, Вилијам Галас, Алберт Ферер и Ејдур Гудјонсен, одбили су да путују у Израел, јер је у том тренутку постојао отворен оружан сукоб између Израелаца и Палестинаца.

"Морамо само да се фокусирамо на фудбал и оставимо питање сигурности људима који о томе знају више од нас. А, конкретно, поводом пута у Тел Авив немам ниједан проблем унутар екипе. Немам Грема Ле Соа. Имам играче који не осећају страх и желе да путују", рекао је Мурињо.

"Имам чак играча који ће сутра или прекосутра постати отац, јер му је жена трудна и сваки час очекују бебу, а он ће путовати да игра, јер зна колико је ово важно за нас".

Новинари су тада питали Муриња о ком се тачно играчу ради...

"Ради се о једном од 20 момака који већ имају бебе у нашем саставу, јер смо ми фабрика која добро ради. Свака два месеца имамо нову бебу", рекао је, после чега су се очи присутних усмериле ка нашем Немањи Матићу, који је седео одмах поред менаџера.

"Не, не... Нисам ја. Ја већ имам двоје, тако да ћу се мало одморити", рекао је и изазвао осмех, што није често био случај на "Стамфорд бриџу" ове сезоне.

Челси путује на дуел са Макабијем нашег тренера Славише Јокановића и репрезентативца Предрага Рајковића, који се опоравио од повреде задобијене у кампу репрезентације Србије, па се очекује да буде поново на голу против екипе од које је примио четири поготка у првом делу такмичења у Лиги шампиона.

Исто толико примио је бивши Мурињов клуб, Реал Мадрид, у суботу, у последњем издању "Ел Класика". Ипак, Мурињо није желео да коментарише суноврат свог архи-непријатеља Рафаела Бенитеза у првом дуелу са Барселоном. Можда и због тога што је његов први меч са Барсом на клупи Реала завршен победом Калатонаца од 5:0.

"У овом тренутку видим да много људи прича, нарочито због тога што је клуб у проблему, а то је само одсуство поштовања и етике", рекао је Мурињо, који руку на срце није током каријере никада штедео Бенитеза, чак се и пред укљученим камерама распитивао код својих бивших играча о томе "шта ради дебели".

"Ако будем причао о Реал Мадриду, причаћу када буду побеђивали, не сада када губе. Не волим да видим када људи губе утакмице. Волим када моји клубови побеђују. Не радујем се поразима других клубова, радујем се само својим победама", рекао је и кратко застао.

"Зато се и не смејем ево има већ четири или пет месеци".

Челси је за викенд некако победио Норич код куће резултатом 1:0 и прекинуо низ од три пораза у Премијер лиги, а сада има прилику да обезбеди пласман у осмину финала Лиге шампиона са победом над Макабијем, уз победу Порта над Динамом из Кијева.

"Фокусирани смо на оно што морамо да урадимо", рекао је.

"Разочарани смо лошим резултатима у периоду који је иза нас, али морамо да наставимо да сакупљамо добре резултате, како бисмо повратили нашу срећу и наш понос. Што се сутрашње утакмице тиче, просто је: Ако изгубимо у проблему смо, јер онда зависимо од осталих резултата. Ако одиграмо нерешено, победа у последњем мечу нас води даље, али не можемо да будемо први. Ако победимо, можемо да се квалификујемо одмах и повећамо шансе да будемо први. Јасно је да нам је резултат веома важан".

Међутим, биће потребно много, много више од једне победе да би Челси завршио сезону међу четири најбоља тима у Премијер лиги, а то значи наставак континуитета у Лиги шампиона. Ниједан клуб у историји Премијер лиге, који је после 13 кола био 15. на табели, није успео да заврши сезону на неком од прва четири места. Најближе је једном стигла Астон Вила, која је била шеста, а то би у актуелном тренутку значило Лигу Европе.

Мурињо око тога не паничи...

Он је подсетио јавност да су и Ливерпул и Манчестер јунајтед имали сезоне без Лиге шампиона, па да нису пропали.

"Рекао сам пре почетка сезоне да се на крају један велики клуб неће пласирати у Лигу шампиона. А, ми морамо да се потрудимо да то не буде Челси", алудирао је Мурињо на то да у Енглеској постоји далеко више претендената за Лигу шампиона од четири позивнице које важе и које, да поменемо, "висе".

Одиграју ли Италијани добро ове сезоне у Лиги шампиона и Лиги Европе, можда ни четврто место неће водити Енглезе у европску елиту.

У исто време, Челси је саопштио да је у сезони 2014/15, у којој је освојена Премијер лига и Лига куп, направљен губитак од 23,1 милиона фунти. Рачун је обављен закључно са 30. јуном 2015. године, а клуб из западног Лондона напоменуо је да је, упркос губицима, пословање и даље у оквиру дозвољеног у односу на УЕФА финансијски-фер плеј и да клубу не прете сакнције. Од увођења ФФП, Челси је важио за клуб који се најбоље припремио да изиграва правила, да купује и гомила скоро све што вреди међу младим играчима у Европи, шаље их на позајмице и потом продаје по вишој цени, чиме се – у односу на квантитет младића под уговором са Челсијем – мало по мало гомилао профит који је "пунио" рупу насталу скупим куповинама. Ипак, на том пољу ове сезоне није остварен жељени ефекат, а један од узрока је и елиминације у осмини финала Лиге шампиона од Пари Сен Жермена.

Коментари / 0

Оставите коментар