СИПА провјерава да ли финансирање терориста иде преко БиХ

Преко рачуна у БиХ врши се прање новца прикупљеног у џамијама Велике Британије, а који се користи за финансирање терориста Исламске државе (ИД), тврде британски медији.

Босна и Херцеговина 23.11.2015 | 22:39
СИПА провјерава да ли финансирање терориста иде преко БиХ

Док се представљао као "брат из Брадфорда", истраживачу британског листа "Даилy Стар" је на друштвеним мрежама путем чета речено да се донирани новац преко БиХ шаље милитантима на Блиски исток. Још му је поручено да за донацију контактира извјесног Ису Амрикија, који се на друштвеним мрежама представља под именима ХонеyНтеа и Wолф Раисед. Када је то и учинио, Амрики му је рекао да се доста новца за ИД прикупи у џамијама Велике Британије и потврдио да се уплате врше директно у БиХ, "јер је то најсигурнији начин".

Док је, дакле, британском новинару недвосмислено речено да је преко БиХ најлакше пребацити новац терористима, из Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) тврде да се већ ради по питању финансирања терористичких активности.

Кристина Јозић, портпарол СИПА, каже да континуирано врше провјере код пословних банака у БиХ у односу на одређене трансакције или особе, како оне које су евентуално повезане с финансирањем терористичких активности, тако и за друге клијенте обвезника.

"По запримању података, они се анализирају и достављају на даље поступање надлежним органима", навела је Јозићева, која нас је, за конкретан предмет, упутила да се обратимо Тужилаштву БиХ.

Међутим, из Тужилаштва БиХ, правосудне институције под чијом диригентском палицом се спроводе истраге које се односе на тероризам, због којег су бх. грађани већ данима у страху, поручили су нам да не могу дати никакав коментар.

Упитана да прокоментарише писања британских медија да се преко БиХ пере новац за тероризам, Александра Пандуревић, шеф Клуба посланика СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, рекла је да то није проблем само БиХ, те да је то питање проблем читавог свијета.

"Подсјетићу вас да смо мијењали кривични закон управо због оваквих ствари прије годину дана, и мислим да су ту првенствено надлежне СИПА и ОБА, да контролишу све токове новца у овој земљи", казала је она.

Док живот, након недавног терористичког напада у Сарајеву, враћамо у нормалу, службе не би смјеле да спавају, јер најновији, јуче објављени подаци, показују да је БиХ четврта земља у свијету по броју становника који су се придружили квазидржави од чије бруталности страхује свијет.

Први на листи је Јордан, а слиједе Тунис и Саудијска Арабија, док је БиХ, дакле, заузела неславно четврто мјесто, јер су се само у овој години 92 држављанина БиХ придружила организацији која масовно сије смрт.

А, "Глас Америке" јавља да су се стотине бораца из балканских земаља придружиле ИД и другим екстремним групама у Сирији, те да ИД настоји да оснује нови фронт калифата на Балкану и овдје регрутује нове добровољце.

Истовремено, "Дојче веле" у анализи, под називом "БиХ постаје фронт на Балкану у борби против тероризма", преноси како је 2.000 бивших муџахедина остало у БиХ и након окончања рата.

Да је бх. антитерористички систем шупаљ као швајцарски сир, испоставило се прошле седмице, када је терориста Енес Омерагић (34), рафалом из аутоматске пушке, убио Армина Салкића (26) и Недељка Радића (34), припаднике Оружаних снага БиХ, а потом се разнио бомбом.

Генерал-пуковник Анто Јелеч, начелник Заједничког штаба ОС БиХ, који је јуче са замјеницима, генерал-мајорима Мирком Тепшићем и Сенадом Машовићем, одржао састанак војног колектива, коме су присуствовали припадници свих организацијских цјелина Заједничког штаба ОС БиХ, позвао је све припаднике ОС на повећан опрез.

Хуму чека отказ у ОБА

Златка Хуму (24), припадника Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ (ОБА), који је активирао пиротехничку направу у близини аутомобила начелника Штаба оружаних снага БиХ генерал-пуковника Анте Јелеча, вјероватно чека отказ.

"Ми смо већ покренули поступак унутар ОБА", потврдио је Осман Мемхедагић, директор ОБА, који је јуче преузео дужност, наводећи да је први корак суспензија уз одузимање службене значке и удаљење с посла.

Казао је да за запослене у ОБА морају важити исти закони као и за све друге грађане. Признао је да су запошљавање и рад с младим кадровима те агенције тек "дио дубљег проблема".

"Вјеројатно ће све бити оквалификовано као тешка повреда дужности, која предвиђа раскид радног односа", казао је Мехмедагић.

Утврђено је да је Хумо из аутомобила у покрету, у тунелу Салаковац, код Мостара, у петак навече бацио пиротехничку направу која је експлодирала поред аутомобила у којем је био Јелеч.

Извор: НН/Агенције