Олдтајмер од 200.000 КМ скупља прашину!

Заплијењени „Шевролетов" олдтајмер стар око 80 година и вриједан најмање 200.000 марака, покривен најлоном, и даље стоји у магацину Управе за индиректно опорезивање БиХ (УИО БиХ) у Бањалуци, чекајући да суд донесе коначну одлуку и "одвезе" га на лицитацију!

Босна и Херцеговина 23.11.2015 | 22:38
Олдтајмер од 200.000 КМ скупља прашину!

То је само један од десетине хиљада предмета које су радници царине заплијенили и који чекају окончање судског процеса да би били уништени или продати. Само од почетка ове године заплијењено је робе у вриједности од око пет милиона марака, а само у овом магацину, како се процјењује, "лежи" више од 11 милиона марака.

Половна гардероба

Према ријечима Ратка Ковачевића, портпарола УИО БиХ, с којим је екипа Пресса обишла магацин, заплијењени аутомобил ће по окончању поступка вјероватно бити понуђен на лицитацији, али то неће бити случај са око 3.500 других возила која су чекајући крај суђења "прешишала" седам година старости. Они више не могу бити ни царињени ни продати, па се чека да их неко пошаље на уништавање или да буду продати у старо гвожђе.

"Овај аутомобил је заплијењен у Приједору, а вјероватно потиче из тридесетих година прошлог вијека. Заплијењен је прије годину и по дана, а види се да је потпуно опремљен, има аутентичне дијелове из тог времена, дрвене фелне и пуне пнеуматике", испричао је Ковачевић.

Уз олдтајмер у складишту је и више од 40 тона најквалитетнијег дувана који ће ускоро бити продат, али и оног чија се продаја тек очекује. Ковачевић објашњава да се овом наредбом мијења досадашња пракса чекања на коначну пресуду и слања на уништавање.

"Ово је први пут да се ради нешто такво, јер се акцизна роба најчешће уништава. Дуван који је заплијењен је полупроизвод, јер није сјечен, па се може продавати, а важно је и што ће донијети знатна средства у буџет" каже Ковачевић.

У разгледавању магацина наишли смо на предмете који су нас и насмијали и шокирали. Уз тридесетак мотоцикала и многобројне телефоне, парфеме и другу вреднију робу, може се наћи и запрепашћујуће је велика количина заплијењене хране, јефтине козметике и половне гардеробе. Уз 11.000 чоколада и ко зна колико "киндер јаја", лажних парфема "Диор" и "Шанел", највише је фалсификованих производа "Праде" и "Луј Витона", те мегапопуларних "Мајкл Корс" торбица, као и спортске обуће марки "Најки", "Адидас", "Томи Хилфигер"...

Према нашим процјенама у магацину има најмање 10.000 пари фалсификованих патика које су стигле из Турске и које ће бити послате на уништавање. Руку на срце, турски фалсификати су много бољи од кинеских, а нисмо успјели да откријемо по чему се то разликују од оригинала.

"Неки производи су толико добро копирани да морамо позвати представнике тих брендова да нам потврде јесу ли прави или су у питању копије. Недавно смо добили и поруку из шпанске "Праде", питали су да ли је тачно да су наши цариници одузели двије фалсификоване торбице њиховог бренда. Нама је то било прилично смијешно, јер ево пред нама су стотине фалсификата управо с овим брендом, а ко зна колико их још има. Једном смо уништавали неке патике у Мостару и настао је лом. Грађани су почели да грабе да извуку нешто што ватра није захватила, а послије смо још и "добили пикслу" од медија, јер смо уништавали обућу, а имамо толико незбринутих којима би она користила. Уз дужно поштовање, иако стоји да је обућа потребна људима, када суд одлучи да нешто мора бити уништено, јер су прекршена права интелектуалног власништва неког бренда, ми не можемо другачије да поступимо" рекао је Ковачевић.

Хиљаде столица

У бањалучком магацину има и неколико тона пластичног цвијећа, један клавир и стотине дрвених штапова за ходање, декубиталних мадраца, балских хаљина и стотине пари ципела, папуча, јапанки и сандала. Ту је смјештено и хиљаде столица и другог намјештаја из пуна четири шлепера, а којих се власник одрекао да не би платио 40.000 КМ царине. Радници магацина су нам показали и десетине кишобрана, тепиха, каблова и ауто-дијелова, пингпонг лоптица, алкохолних пића, па чак и тоалет-папира, прастаре бијеле технике. Врхунац су заплијењени грчки стубови, као и кухиња у облику кутије за музичку опрему.

"Овдје је 99 одсто кинеске робе. Тоне гардеробе, неријетко оне која је намијењена за даљњу продају, али и половне која се скупља на западу и овамо стиже за секенд хенд продавнице. Људи најчешће дођу на границу и пријаве дио робе, а онда се накнадном контролом утврди да је има двоструко више. Тада се та роба одузме, шаље у складиште и ту чека", кажу радници.

Краве и овце у карантину

Кроз складишта УИО БиХ у протеклих пет година продефиловало је на стотине животиња - углавном домаћих, које су одузимане од шверцера на подручју такозване "зелене границе", при покушају њиховог кријумчарења из сусједних земаља у БиХ. Дешавало се и да се, док је трајао судски спор против њеног кријумчара, одузета крава отели у карантину, тако да је уз њу, разумљиво, у поступку ишло и њено теле. У поменутом периоду кров над главом у карантинима је нашло 477 оваца, 279 прасади, 23 краве, три козе и два коња. Овој прилично бројној групи, додуше у акваријумима и базенима, друштво је правило и 825 рибица, али и конзумни шарани, укупне тежине 1.020 килограма.

Извор: пресс

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

блука

24.11.2015 09:40

Кад је лицитација? Треба ми крава, теле и дуван. Остало препустам јатацима политицке багре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зитто

24.11.2015 11:33

Ко музе овце у карантину ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сс

24.11.2015 22:34

Доведите аутомобил у РЦ Мостар и за један дан це бити распарцан,као и стотитине заплијенених аута са којих је све скинуто и продато и никад нико није одговарао.

ОДГОВОРИТЕ