Трчање смањује масноће у крви

Физичка активност повољно утиче на ниво шећера и подиже добар холестерол. Вежбањем мора да се сагори најмање 900 калорија недељно.

Здравље 23.11.2015 | 13:30
Трчање смањује масноће у крви

Ако имате висок холестерол, што пре почните да се бавите неком физичком активношћу. Вежбање повољно утиче на метаболизам шећера, смањује гојазност и топи масне наслаге, а истовремено подиже ниво доброг (ХДЛ) холестерола чиме се смањује ризик од кардиоваскуларних болести.

На Универзитету Оканомицу у Токију стручњаци су анализирали однос између интензитета и трајања активности и нивоа холестерола. Студија је показала да се вежбањем мора сагорети најмање 900 калорија недељно да би оно имало позитивно дејство на ХДЛ холестерол. Та потрошња калорија остварује се физичком активношћу у трајању од око два сата недељно.

- Физички активне особе могу на тај начин да повећају свој ХДЛ холестерол за скромних, али ипак значајних 0,07 ммол/л - каже професор др Катарина Лалић, начелник Одељења за липидне поремећаје и кардиоваскуларне компликације у дијабетесу Клинике за ендокринологију КЦС. - То мушкарцима за пет одсто, а женама за осам одсто, смањује ризик од обољења срца, али само ако је физичка активност редовна.

Стручњаци саветују да су најбоље вежбе које снижавају вредност холестерола оне које чине да крв струји кроз цело тело, попут веслања или пливања. Студија рађена на Универзитету Јужна Каролина показала је да пливање снижава ризик од умирања од срчаног удара за 53 одсто, у поређењу са трчањем или одмарањем на каучу.

Установљено је, такође, да дужина сваког бављења физичком активношћу има утицај на ниво повећања доброг холестерола - на сваких 10 минута више, ниво ХДЛ холестерола повећава се за додатних 1,4 мг/дЛ.

Ипак, не заборавите да се консултујете са лекаром пре него што почнете да вежбате.

ПЛИВАЊЕ

Идеално је за одржавање кондиције, правилан равој свих мишића, опуштање после стресних ситуација и очување здравља. Благотворно делује на психу, кардиоваскуларни систем, плућа, а ова активност препоручује се свима, без обзира на пол и године. Најбољи ефекат постиже се пливањем у јутарњим и преподневним часовима. Идеална температура воде за организам је 25 до 26 степени, а пливање треба избегавати два сата након оброка.

КРОС

Ова физичка активност је увек доступна. Није потребна сала или спаринг партнер, довољно је да имате добре патике и можете да кренете у природу. За почетак можете да се определите за лагано трчање или џогинџ од 30 минута, са лаганим истезањем пре и после активности. Обратите пажњу да сат времена пре трчања не би требало да једете. Препорука стручњака је да се пред тренинг не експериментише са храном, и да се узимају уобичајене намирнице.

ВЕСЛАЊЕ

У чамцу на реци или "на сувом" у теретани, веслачки покрети ангажују велике мишићне групе и помажу у обликовању горњих и доњих делова тела. Такође, позитивно утичу и на срце и плућа и представљају озбиљну аеробну вежбу. Поред тога, вежбање на машини за веслање утроши у просеку 600 калорија на сат. Покрети који се изводе су природни и представљају најмањи могући стрес за зглобове.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар