Новак Ђоковић - КРАЉ ТЕНИСА!

Новак Ђоковић комплетирао је можда и најбољу сезону у историји тениса, победивши Роџера Федерера у финалу Завршног Мастерса у Лондону – 6:3, 6:4.

Тенис 23.11.2015 | 11:40
Новак Ђоковић - КРАЉ ТЕНИСА!

Најбољи тенисер и спортиста света је у свом 15. финалу у 2015. години стигао до 11. трофеја – после освојена три Грен Слема, шест Мастерса и турнира из Серије 500.

Ово је био 44. дуел двојице тениских титана, а Србин се тријумфом после 79. минута игре изједначио са великим ривалом из Швајцарске, па сада обојица имају по 22 победе на свом конту.

Такође, Новак се реванширао ривалу за пораз пре неколико дана, када је Роџер био бољи у оквиру "Стен Смит" групе и прекинуо Ђоковићев низ од 15 тријумфа на Мастерсу, а нанео му и први пораз у дворани још од 2012. године и меча у Паризу са Семом Кверијем.

После рекордних 16 милиона зараде, која ће после славаља у Лондону нарасти на преко 18, пробијене границе од 16.000 АТП поена, учешћа у сва четири финала Грен Слема и рекордних шест Мастерса у години, Ноле је постао први тенисер са четири узастопна тријумфа на последњем турниру сезоне.

Био је ово Новаков пети трофеј у конкуренцији осморице најбољих, а само Роџер има један више.

За разлику од дуела у групи, овога пута је Роџер Федерер био тај који је више грешио, док је Ђоковић од самог старта играо сталожено, паметно, али и веома агресивно и офанзивно.

Такав приступут донео је Новаку брејк шансу у првом гему, али је Роџер успео да се извуче добрим сервисом. У уводним гемова видели смо неколико дивних поена, карактеристичних за дуеле двојице великана, да би први рекет света био тај који је први стигао до предности.

Ђоковић је форсирао ударце у бекхенд ривала, што овај никако није успео да исконтролише, а кључан за одузет сервис ипак је био добар вид нашег аса.

Челенџом је Новак натерао Федерера да поново сервира на тридесет оба. Уследио је сјајан пасинг шот, а онда и прецизан и разоран форхенд за брејк.

Убрзо је први сет био готов. Новак је најпре добрим и паметним сервисима држао ривала на дистанци, да би 'омилљеном' бекхенд паралелом натерао Федера да сервисима покуша да остане у сету.

Платио је Роџер цех нешто слабијем првом сервису, пошто је Ђоковић експресно стигао до две везане сет лопте. Прву је покушао да реализује лобом, Швајцарац се смечом из бекхенда некако спасао, али ништа није могао да уради само минут касније – када га је Србин ухватио у 'пола' поља и полуволеј завришио је у ауту – 6:3.

Почетак другог сета донео нам је још бржи тенис и надмудривање са основне линије. Међутим, за разлику од почетка меча, овога пута није било превише прилика за оног који прима сервис.

Гледали смо динамичну борбу, са прегршт лепих поена, а игра гем за гем наставила се све до финиша другог дела игре, а, испоставише се, и последњег меча сезоне.

Ђоковић је прву велику прилику да стигне до прилике да сервисом тријумфује пропустио у наредном гему, када се Швајцарац 'вратио из мртвих', спасавши три везане брејк лопте.

Сјајно се Новак изборио за њих, а посебно је била импресивна она последња када је форхендом погодио сам ћошак терена. Међутим, поново је на сцену ступио нерероватан 'кризни' сервис Федерера, уз једну грешку Новака, за ново изјендачење.

Уследио је савршен гем Новака, без изгубљеног поена, па је Федерер морао да покуша сервисима да остане у мечу. Најдужи поен меча, од 32 ударца, претворио је у 30:0, а убрзо су стигле и прве две сет/меч лопте.

Овога пута, Роџер се није извукао, већ је дуплом сервис грешком честитао 48. рођендан Борису Бекеру, једног од тренера Новака Ђоковића.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

лопаре

23.11.2015 12:44

То је краљ над свима. СРБИН.

ОДГОВОРИТЕ