Пријети нам забрана извоза млијека

Усвајање државног закона о ветеринарству до краја године основна је брига власти, а како БиХ не би био забрањен извоз млијека у ЕУ. Наиме, у првом кварталу наредне године, у БиХ стижу представници Уреда за храну и ветеринарство ЕУ, а чија је дужности провјерити испуњавање услова за извоз млијека које је БиХ преузела.

Босна и Херцеговина 23.11.2015 | 09:17
Пријети нам забрана извоза млијека

Иако је наша држава добила зелено свјетло за извоз млијека и млијечних прерађевина у ЕУ, произвођачи, али и власт, потпуно оправдано страхују да би врата ЕУ могла бити затворена. БиХ није испунила све услове које је преузела. Предмет контроле ће бити извозни објекти, те провјера успостављености командног ланца за извоза млијека и усклађености законодавства са ЕУ.

"Канцеларија за ветеринарство је позиционирана као одговорно тијело за контролу квалитета млијека које иде за ЕУ. Тај испит смо положили. Вјероватно је кључни сегмент на којем требамо радити усвајање сета закона, а посебно мислим на законе о ветеринарству, о храни и о пољопривреди, али у првом реду закон о ветеринарству. То ће бити кључна тачка, за пролаз сљедеће контроле", појаснио је Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ.

Он је очекивао да ће одредбе закона већ бити усаглашене. Но, то још није окончано. Проблем је противљење РС, којој је дато до знања да се испод минимума преузетих обавеза не може.

"Министарство је, након усаглашавања у радној групи, у којој су били представници свих надлежних тјела у БиХ, Нацрт закона упутило министарствима пољопривреде и у ФБиХ и у РС. Очекујемо да нам наредних дана дају позитивно мишљење или да дају мишљења на чланове који могу да се коригују", истакао је Шаровић.

Не очекује негативан став. То би, категоричан је, било погубно.

"Приликом слања Нацрта закона, упозорили смо надлежне институције да, уколико не усвојимо ове законе може да нам се деси да не добијемо зелено свјетло, то јест да нам се ускрати извоз у ЕУ. То би било катастрофа и потпуно неодговорно спрам пољопривредног сектора у БиХ", додао је Шаровић.

Ипак, он очекује да ће усаглашени текст закона ускоро пред државне министре, а онда и у парламентарну процедуру. Усвајањем закона о ветеринарству избјегла би се забрана извоза бх. млијека и млијечних производа у ЕУ.

До краја наредне годне и остале преузете обавезе морају бити испуњене.

НН

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Стварно више

23.11.2015 06:12

Важнији Закон него стварни квалитет млијека?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

23.11.2015 08:31

Квалитет је задовољен, проблем је што се млијеко мора декларисати као БиХ производ (јер долази из БОСНЕ). Са таквом декларацијом твој идол РУДОЊА наставља да пада Кур.у за уши, скупа са својим референдумом о независном Дизниленду... Једино што вам је остало је хињско препуцавање у скупштини (уз купљене папке и наштимане изборе), није лако гледати Саровића у фотељи коју је Рудоња толико дуго сањао...

Name

Дејан.бл

23.11.2015 09:55

Босанац, ко ти дрма кавез

Name

пропали борац РС

23.11.2015 06:44

Што се ви једини сикирате у земљи за народ када нико неће од други ни прстом да мрдне, сами видите да су други пустили све да пропада годинама, и да ради свако ко шта хоће само за себе лично. Ништа народу нема доброг од они силни обећања на изборима, нити ће икада бити од тога бољег живота за ове несретнике који се глупостима и лажима од оваки данашњи политичара нечему бољем надају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баварац

23.11.2015 11:30

Болан Саровицу,па видис ли да нам не дају масони и Европа да зивимо,дају нам кредите па нам узимају фабрике и све сто ваља,наравно захваљујуци Додику и компањонима

ОДГОВОРИТЕ