Мрки медвјед није смио бити убијен

Шумарски факултет у Бањалуци оштро је осудио и јавно се оградио од одстрела законом заштићене животињске врсте мрког медвједа који је извршен у сриједу, 18. новембра, у Бањалуци.

Република Српска 22.11.2015 | 15:24
Мрки медвјед није смио бити убијен

 

У саопштењу из ове установе наводи се да се ограђују од узнемиравања, прогањања, мучења, а посебно од крајњег исхода таквог понашања, односно од потпуно непрофесионалног одстрела законом заштићене животињске врсте - мрког медвједа /Урсус арцтос Л./.

"Као легалисти поштујемо члан 17 став 1 Закона о ловству који прописује да се може организовати контролисани одстрел дивљачи, без обзира на вријеме ловостаја, ако наступи непосредна опасност по живот и здравље људи или опасност по имовину људи, алли морамо напоменути да је то крајња мјера која се примјењује када се исцрпе све друге могућности. Исто тако смо апсолутно и резолутно против узнемиравања, прогањања и мучења дивљачи, а што такође одредбе овог Закона забрањују", наведено је у саопштењу.

Декан Зоран Говедар истиче да су друштвена и академска заједница те које се морају побринути да се овакве ствари више не дешавају, с обзиром на то да животиње не знају, нити могу знати гдје су границе ловишта и почетак насељених мјеста, нити ће икада моћи да поштују писане законе.

"Зато апелујемо да извршна и законодавна власт уђе у процес измјена важећег Закона о ловству у смислу да се прецизније дефинишу одредбе о поступању са дивљим животињама које залутају у урбане средине. Предлажемо и да те, потребне измјене Закона о ловству, одреде израду Правилника о збрињавању дивљих животиња. Овим Правилником би се могао у потпуности ријешити, ако би био израђен у складу са струком и науком, наведени проблем", наводи Говедар.

У саопштењу се предлаже и оснивање службе за безбједно хватање дивљих животиња. Међутим, за ову активност било би неопходно обезбиједити заједничко дјеловање више институција као што су Ветеринарски институт, Шумарски факултет, Завод за заштиту културно историјског и природног насљеђа који би дјеловали савјетодавно.

Говедар наводи да и у оквиру ЈП "Шуме Републике Српске" или Ловачког савеза Републике Српске треба организовати малу групу или секцију /три до пет чланова/ оперативаца који би обезбјеђивали безбједно хватање дивљих животиња у урбаним срединама и њихово враћање у природу.

"Улазак дивљих животиња у урбане средине се може посматрати из другог угла. Градови се шире и добрим дијелом људи улазе и заузимају станишта дивљих животиња без много размишљања о посљедицама. Другим ријечима, нису дивље животиње толико уљези у урбаним срединама колико су људи уљези у њиховим стаништима. На нама је да покушамо помирити ове двије стране на обострану корист", наводи се у саопштењу.

 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Кад тад

22.11.2015 14:31

Знаци убивен

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаили Микић

22.11.2015 14:59

Баш тако. Срби кад не могу да убију кога треба они убију кога могу. Од сада ћемо штитећи животиње да "убијамо и једемо" људе!

Name

јој

22.11.2015 15:03

А сто сви паметујете, висе него о тероризму у Паризу. Убили медједа, па ста? Боље ловци њега него он неције дијете.

Name

Риле

22.11.2015 15:26

Ово је кривицно дјело и требала би се под хитно покренути истрага па да видимо који је то храбри херој био толико храбар да испали рафал у немоцну зивотињу. Ово је дефинитивно срамота и злоцин....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Асистент

22.11.2015 15:35

Мисљење декана није у складу са мисљењем људи са предмета Ловство и људи из Министарства који су ову одлуку донијели. Могу ли се усагласити и која је цијена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младјо

22.11.2015 17:37

Медо је Стевандицев земљак,кренуо да удје у СНСД.Убисе га папци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боројевиц

22.11.2015 18:21

Имам ја пуску за успављивање, сто нисте тразили??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борислав

23.11.2015 00:09

Цеститам Педји на одстрелу а свим који се баве заститом зивотиња могу поруцити да мисле на могуце зртве. Ста би ти урадио да је тај медо убио твоје дете?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко је Педја

23.11.2015 10:45

?

Name

Ненад

23.11.2015 18:59

А твоје је убио? Ста лупас бре ту? Медвед никог није повредио. Такве као сто си ти бих иза ресетака сместио, опаснији сте од тог медведа који је убијен из обести, похлепе.

Name

Соне

23.11.2015 19:03

@ЈОј Ти бас ниси при себи. Медвед никог није убио, а и не би посто је упласен (а упласили га људи са псима) поцео да бези. То твоје како је могао убити неције дете, па сад треба сваког да убијемо јер мозе да убије неко некога? Не лупај бре.