Фотографија која је потресла свијет

Фотографија која је настала на македонско-грчкој граници привукла је велику пажњу на друштвеним мрежама. Фотограф је ухватио интимни тренутак оца и сина који беже од рата, а фотографија је преко странице "Хуманс оф тхе Рефуге" обишла свет.

Свијет 22.11.2015 | 15:05
Фотографија која је потресла свијет

Фотографија на којој син мази неутешног оца у сузама разнежила је кориснике друштвених мрежа. Отац који једе оброк седећи на земљи не може да заустави сузе док син покушава да га смири.

Фотографија је настала након вести да избеглице које не долазе из земаља погођених ратом не смеју у Македонију.

Македонија је започела с проверама које се темеље на националности и дозвољава улазак у земљу само Авганистанцима, Ирачанима и Сиријцима.

Улазак је забрањен свима онима из Ирана, Мјанмара, Шри Ланке, Судана, Јужног Судана, Нигерије, Марока, Либерије и других држава, с обзиром на то да те земље, према европској класификацији, нису погођене ратом.

Право на тражење азила јесте универзално право и не треба да се односи само на људе из земаља погођених ратом, пише на страници на којој је објављена фотографија. Затварање граница пред људима који траже азил крши Женесвку конвенцију и у исто време подстиче расну и националну дискриминацију.

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

хот спот

22.11.2015 14:10

Ова слика показује које је Исил зло. А иза Исила стоји глобални неолиберални капитализам. Моћ по сваку цијену. Зато овај отац и син нису могли остати у својој кући, на својој земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

22.11.2015 15:14

Полако СРБи. Са Истином запалићете цијели свијет. Зар није мало чудновато да отац у невољи плаче пред сином. Код нас СРБа у невољи плачу само жене и дјеца!

Name

Без генерализације, молим

22.11.2015 15:31

Михаило полако са трпањем у исти кос.У мојој породици, која је српска плацу, углавном мускарци.Засто је то тако?Зато сто ми водимо рацуна (у мојој породици) да понесемо највеци терет и да слабији сто мање пате.

Name

Михаили Микић

22.11.2015 17:38

БЕЗ ГЕНЕРАЛИЗАЦИЈЕ, МОЛИМ ДА СВИ ДОБРО ЧУЈЕТЕ КАКО "СРБИ" ПОПУТ ЖЕНА ПЛАЧУ! Тако барем каже овај наш "јунак" што се "СРБином" зове. Ја колико познајем прошлост и обичаје мога СРБског народа код мене у Босни нису ни мушка дјеца плакати неће када "плату" са прутом или опасачем за своје несташлуке од Оца добијају. Ми СРБи смо попут Грка из Спарте Обилића соја али изгледа да и код нас сада има све више оних Грка из Атине који не само што плачу кад варвари наиђу него њима ради мира у кући поред жена и своје задњицу дају! ЧЕСТИТАМ ТАКВИМ "СРБИМА!"

Name

Последњи кинески цар

22.11.2015 19:02

Постовани господине Микиц ,ја мислим да Ви прво треба да науците српски језик цитати ,писати ,а цини ми се и изговарати,па тек онда несто коментарисите. За "ПЛАКАЊЕ " је цитати ста Ви написете ?!

Name

Последњи кинески цар

22.11.2015 14:14

Ј.... зивот и правду?! И када ми неко поцне дрзати предавање о нацији ,правди и постењу?! О демокраији и људским правима? о слободи цовјека и народа? Па људи овај свијет је тотално с....н! Због цега? Због проклетства појединаца, група и мултинационалних компанија које и владају овим свијетом. Због проклете нафте ,да Бог да је нестало овог тренутка. Због похлепних људи на новац и моц. А ми,једна велика маса смо обицни пиуни који неце никада стици на осми ред и тако постати "краљица"?! Зао ми је само сто су вецини нас ови први испрали мозак па их слиједимо безрезервно и кољемо се у име висих циљева, а у ствари само гинемо и пунимо им дзепове док ми презивљавамо и гладујемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈаПотписујем

22.11.2015 15:25

Свака ти част на коментару.

Name

Последњи кинески цар

22.11.2015 15:59

Хвала на подрсци. Ако вец не моземо мијењати овај будаласти свијет, /а ја мислим да ипак моземо/,онда је по мени за поцетак ипак довољно да ствари видимо онакве какве заиста јесу?! Проблеме уоцити, поставити их на сто и рјесавати, Треба висе толеранције, увазавања ,постовања и разумјевања.И нароцито искрености. Али свих и буквално свих,јер без тога нема напретка. Цини ми се да се велика вецина нас упустила у једну апатију и изгубила вољу за зивотом и промјеном стања у земљи. То ови мафијаси и крвопије само користе.

Name

Абу Давуд ал Ираки

22.11.2015 15:49

Ова слика је настала у Сирији, а не на Балкану, у град Рака, кад се пекара унистила од бомбардовања руских и француских бомбардера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

22.11.2015 16:07

По мени је мање битно гдје је настала фотографија,а висе је битно сто осликава тугу оца и сина, те јад ,муку и бједу. Сваки отац би требао у 21 вијеку да свом дијетету мозе нормално обезбиједити будуцност и зивот достојан цовјека. А засто многи од нас то не могу, без обзира на име,нацију и земљу у којој зивимо , сви знају. Гарантујем СВИ! Само се СВИ правимо луди,невјести и неинформисани!

Name

посматрац

22.11.2015 16:23

Ово вам је права слика Ислама. Кад су у невољи мекси су од памука а кад се наједу и кади их нахранис онда су неподносљиви. Имамо слику из Париза, Мадрида ...зато све ово вратити у њихове земље па нек се тамо боре за своју егзистенцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бас

22.11.2015 17:49

Бас ти ми све знас.Отидји код Амера кад је тако па види какви су они.