Адеми је најстроже кажњени фудбалер у историји!

Фудбалер загребачког Динама Аријан Адеми најстроже је кажњени фудбалер због коришћења допинга у историји фудбала.

Фудбал 24.11.2015 | 20:40
Адеми је најстроже кажњени фудбалер у историји!

УЕФА је суспендовала македонског репрезентативца на чак четири године због допинга у Лиги шампиона.

Адеми је био позитиван на оба узорка допинг теста после првог кола ЛШ и неочекиване победе над Арсеналом у Загребу 2:1, средином септембра.

Он је наводно био позитиван на анаболички стероид станозолол, а због суспензије европске куће фудбала постао најстроже кажњени фудбалер због допинга у историји.

"Ово је иживљавање на мањим срединама и то нема никаквог смисла. Овако казнити дечка након што су он и стручњаци доказали да се радило о загађеном суплементу и прихватили да он није знао да узима нешто што се не сме. Жалићемо се Суду за спортску арбитражу (ЦАС) или где већ можемо, али тренутно смо сви шокирани", рекао је тренер Динама Зоран Мамић.

Станозолол сматрају "краљем допинга" – реч је о препарату који је при врху листе забрањених супстанци и који се у организам може уносити орално или ињекцијама. Познат је и случај атлетичара Бена Џонсона који је 1988. године био позитиван због чега је изгубио олимпијско злато.

У досадашњим случајевима допинга, или кориштења опојних препарата и дрога, фудбалери су добијали суспензије од неколико месеци, или максимално две године забране играња. Познати играчи попут Адријана Муцуа и Рија Фердинанда у прошлости су били суспендовани – Румун на седам месеци због коришћења кокаина, а Енглез на месец дана више јер је избегао допинг тест.

"Правила су строга и све је то јасно, али због тога га казнити са четири године је идиотизам. Каква би била казна да је био клуб као Арсенал, Манчестер, Бајерн или неко сличан? Ово је понижавање свих нас. Ми ћемо се борити за њега до последње капи. Ради се о фантастичном дечку, нашем заменику капитена и желимо да заштитимо њега, клуб па чак и наш фудбал јер ово је велика љага за све нас", додао је Мамић.

Адеми је рођен 1991. и када и ако се буде вратио фудбалу имаће 28 година.

Коментари / 0

Оставите коментар