10 година Меркелове – најтежи тренутак

Десетогодишњицу владавине немачка канцеларка Ангела Меркел дочекује у сенци све већег притиска због избегличке кризе, суочена са највећим изазовом каријери.

Свијет 22.11.2015 | 11:20
10 година Меркелове – најтежи тренутак

Одрасла у источној Немачкој као пасторова кћи, Меркелова (61) ушла је у политику тек са 36 година, са 51 је постала прва жена на челу Немачке, а данас је, по Форбсовој листи, најмоћнија жена света.

Током деценије на канцеларској позицији Меркелова је значајно допринела немачком економском опоравку, буђењу самопоуздања и снажном репозиционирању Немачке на светској сцени.

Показала је лидерство током финансијске кризе ЕУ, у решавању украјинског конфликта, али и највеће избегличке кризи која је поделила Европу.

Ипак, управо прилив избеглица - тренутно питање свих питања за Европу са којим се канцеларка у почетку добро носила, сада јој постаје све тежи терет и највећи изазов, оцењују немачки медији.

Од почетка њеног трећег мандата 2013. године, Немачка је почела да игра активнију дипломатску улогу, али је остала доследна противљењу јачања своје војне улоге у инострантву.

Када је Меркелова дошла на власт, 2005. године стопа незапослености у Немачкој била је 11 одста, а данас на десетогодишњицу њене владавине свега шест одсто Немаца нема посао.

Осим одлуке о постепеном повећању старосне доби за одлазак у пензију са 65 на 67, Меркелова није наметнула Немцима болне реформе и успела је задржи најзначајнију европску економију на добром колосеку.

Велики порески приходи захваљујући здравој економији, омогућили су немачкој влади прошле године да донесе избалансирани буџет и то први пут од 1969. године без дефицита - што је једно од достигнућа на које је Меркелова највише поносна.

Најмногољуднија земља ЕУ доживела је многе промене током последње деценије, али је Меркелова задржала поверење грађана пре свега привредном и политичком стабилношћу због чега је добила надимак "Мути".

Све до недавно, када је услед забринутости због избегличке кризе подршка канцеларки и њеној коалицији ЦДУ/ЦСУ почела да опада.

Аналитичари се, међутим, слажу да упркос критикама због политике "отворених врата" према избеглицама, канцеларка нема достојног ривала ни алтернативу на унутрашњој сцени.

Такође се слажу да и ће од начина на који буде решавала ово питање, умногоме зависити њена политичка будућност.

Упитана пре недељу дана о плановима за будућност, она је одбила да каже да ли је заинтересована за четврти четворогодишњи мандат 2017. године, мада се претпоставља да хоће.

Извесно је да у редовима својих демохришћана нема озбиљнијег ривала, а ни међу социјалдемократама које се годинама боре да добију подршку већу од 25 одсто.

Политиколог Херфрид Минклер са Хумболтовог универзитета у Берлину каже да нико, пре 10 година, не би предвидео да ће Меркелова остати на власти тако дуго, али да она у овом моменту нема озбиљног изазивача.

Може се рећи да је своју десетогодишњу владавину дефинисала моралном чистотом, прорачунатом практичношћу и реалполитиком, а медији се слажу да је и после толико времена на светској политичкој сцени канцеларка и даље "права енигма".

Што се тиче планова за прославу данашњег јубилеја, њен портпарол Штефан Зајбер је рекао да не зна за "неке нарочите планове тим поводом и да се канцеларка данас неће појављивати у јавности".

Извор: Б92

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

22.11.2015 10:42

Она ради за добро своје земље,за разлику од ових овде све наопако!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

скy

22.11.2015 10:45

Сто се тице Економије били су у успону и додјосе Амери и срусисе ВW-Индустрију била је у самом врху у свијету до прије два мјесеце, кад су их американци срозали никад се висе неце опоравити. На глобалном свјеском поретку који је у току ...уводјење санкције другим земљама,и то американци диктирају све то умањује профит водеце земље у Еуропи.!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кад таг

22.11.2015 13:34

Она је жидовско америцка слуга.

ОДГОВОРИТЕ