Аранђеловдан, крсна слава МУП-а Српске

Српска православна црква и вјерници прослављају данас Сабор Светог архангела Михаила - Аранђеловдан.

Република Српска 21.11.2015 | 10:58
Аранђеловдан, крсна слава МУП-а Српске

Празник, који је у црквеном календару уписан црвеним словом и увијек се обиљежава 21. новембра по новом календару, спомен је на једног од анђела који су се, према предању, са војском свих анђела супротставили силама зла.

Свети архангел Михаило слика се на иконама и фрескама као небески ратник у војничкој опреми, са мачем, копљем и злим духом који, окован ланцима, лежи под његовим ногама

Свети архангел Михаило, симбол борбе против зла и сила небеска која прихвата душе умрлих мјерећи им добра и зла дјела, један је од најпоштованијих светаца и најчешћих слава код Срба. Аранђеловдан је и крсна слава Министарства унутрашњих послова Републике Српске. 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је Министарство унутрашњих послова /МУП/ Српске континуираним развојем и напретком, јачањем капацитета и радећи у складу са највишим стандардима доказало да је и у овим тешким и сложеним условима у стању да успјешно одговори на највеће изазове, као што је тероризам, са којим је суочен цијели свијет.

У честитки коју је упутио министру унутрашњих послова Републике Српске Драгану Лукачу и свим припадницима МУП-а поводом крсне славе - Сабора Светог архангела Михаила, Додик је навео да је прослава крсне славе повод за присјећање на настанак, херојски пут и допринос припадника МУП-а у очувању мира и стабилности у Републици Српској.

У Цркви Рођења Пресвете Богородице на Ребровцу у Бањалуци данас је служен парастос припадницима Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске који су погинули у одбрамбено-отаџбинском рату.

Парастосу, који је служен поводом обиљежавања крсне славе МУП-а Републике Српске Светог архангела Михаила, присуствовали су министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач и директор Полиције Гојко Васић.

Присуствовали су делегација Народне скупштине Републике Српске, министри у Влади Српске, делегација Трећег Пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, министар безбједности БиХ Драган Мектић и директор Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ Перица Станић.

Парастосу су присуствовали представници борачких категорија, породица погинулих, Удружења ветерана у служби безбједности Републике Српске, те делегације града Бањалука.

Након парастоса, испред зграде МУП-а Републике Српске предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и изасланик предсједника Републике Синиша Каран су положилили вијенац на спомен-обиљежје припадницима МУП-а погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату.

Вијенце на спомен-плочу положили су и министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач, директор Полиције Гојко Васић, делегације Народне скупштине и града Бањалука.

Вијенце су положили изасланик српског члана Предсједништва БиХ Зоран Ђерић, министар безбједности БиХ Драган Мектић, делегације Министарства одбране БиХ и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, Борачке организације, Савеза логораша Српске, Републичке организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, Удружења ветерана у служби безбједности Републике Српске.

Након полагања вијенаца, у амфитеатру Управе за полицијско образовање биће одржана свечаност поводом промоције дипломираних правника унутрашњих послова и Дана Високе школе унутрашњих послова МУП-а Српске, а за 11.35 часова планиране су изјаве за новинаре.

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

ПОСАВАЦ

21.11.2015 07:00

Свим православним домацинима који данас славе срецна Крсна слава и да их Бог благослови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

21.11.2015 08:16

Свима који славе сретна слава али сто су приморани приватници да несмију радити ,то није уреду.Многима це недостајати овај нерадни дан да испостују нарудзбе робе из фирми као и мени.А славље нека организује дрзава ,сведно ниста и нераде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

21.11.2015 09:20

Ако је празник, сасвим је у реду да и Ви мало одморите. На почетку године погледа се календар државних и вјерских празника и за тај се дан не планирају никакве активности. И недеља треба бити законом одређена као нерадни дан за све, осим за оне који морају радити због природе посла.

Name

бл

21.11.2015 09:48

Немате ви дусу приватници.Пустите јадне раднике да одморе.Обицни сте робовласници.Срецна слава свим људима који славе!

Name

Па ти немаш појма...

22.11.2015 13:15

Па није ти нерадни дан због славе "приватниче" неко се као празник у РС-у обиљежава годишњица Дејтонског споразума...

Name

пито

21.11.2015 08:17

Здери милицијо и пиј сада 5 дана. А како се слави гдје су руководиоци босњаци. Јел и они ломе хљеб?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.11.2015 09:06

Тренутак присјећања на вјеру прађедовску.

Name

блм

21.11.2015 09:51

Ре Пито-Боли тебе сто постоји МУП РС.Срецна слава полицији Републике Српске!

Name

РЕ:ре

21.11.2015 11:23

Овде се поставља питање да ли је ово секуларна држава или није . Иначе,свима који данас славе желим срећну славу.

Name

модрицанин

21.11.2015 08:56

У Модричи кад МУП слави крсну славу увијек се заврши скандалом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

??

21.11.2015 11:52

Шта бијаше..??

Name

Лија

21.11.2015 08:59

Свим припадницима полиције МУП-а Републике Српске срећна Крсна слава. Много среће и здравља у овим тешким временима.Ми смо се борили да створимо Републику Српску а на вама је да је чувате. Бог вас благословио на том часном путу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИЛИЈА БИРЦАНИН,

21.11.2015 09:01

Свим православним верницима цеститам крсну славу Аранделовдан да их Бог цува И благосови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма

21.11.2015 10:26

Не слави сви Православни, вец само Срби.

Name

Срећна слава

21.11.2015 10:22

Срећна слава Свети Архангел Михаило један од најважнијх Божијих анђела

ОДГОВОРИТЕ
Name

додик

21.11.2015 10:41

ИЗ се мијеса у свакодневна политицка десавања!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

КК

21.11.2015 11:08

Браво !!!

Name

Запамти НДХ

21.11.2015 11:34

Оћемо ли више укидат ово лацманско писмо? Шта ће нам то с.ање. Кад се већ враћамо вјери и традицији, што се то чини половично? Дајте да укинемо то .рање од католичког писма. Не треба нам двојезични портал. Оћемо искључиво српску ћирилицу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

21.11.2015 11:58

Болесник си ти велики. Вјерск фанатик и националист. Не бих рекао бас да нас Бог тако уци.

Name

Тако је..

21.11.2015 12:00

..антилацмане. И ако се већ враћамо 'вјери и традицији', дај да се не застане, да се иде и мало дубље у још већу 'вјеру и традицију', у таму и глиб средњег вијека, па нам неће требати ни латиница ни ћирилица, ни слово ни писмо ни писање.. А и шта ће.

Name

Пишите ћирилицом

21.11.2015 13:25

@xxл Изгледа да си ти велики болесник и црвени фанатик,јер теби смета све што други ћирилицом напише. @Тако је... Е мој синко, у средњем вијеку, и даље, за вријеме Отоманске империје, ћирилица и срБски језик су били што и "енглески" данас. Шта ћеш, изгледа, туђе је слађе иако је млађе. Ко се свога стиди, такве ни други га не воли.

Name

Михаило Микић

21.11.2015 14:12

Хвала Богу, Светом Сави, Светом Арханђелу Михаилу чији спомен данас Прослављао и Свим Светим Божијим угодницима за повратак СРБског Народа са пута безбожничког на пут Светих Богоотаца наших, на пут Светог Саве који води у живот вјечни. Духовни препород и обнова СРБског Народа иде веома тешко због великог отпадништва СРБа од Бога и нашег вољеног и Богу драгог СРБства: Православља и СВЕТОСАВЉА КАО ВРХУНЦА ХРИШЋАНСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ НАЦИОНАЛНЕ ИДЕОЛИГИЈЕ И СРБСКОГ НАЧИН ЖИВОТА. Кроз унитарно и насилно спроведено Југославенство Краља Александра Карађорђевића СРБи су били по жељи масона плански расбрљени, а кроз лажно комунистичко братство и јединство Ј. Б. Тита СРБи су преведени жени преко воде и заведени за Голеш планину да постану плен дивљим зверима у људском облику. Биолошки истребљење СРБа током Другог свјетског рата од стране хрватски усташа са благословом највиших великодостојника римокатоличке "цркве" и комуниста по наређењу КОМИТЕРНЕ нису била довољна да се СРБи опамете и врате својим Светим СРБскум коренима. Умјесто повратка Богу и СРБству, Вјери и ОТОЧЕСТВО СРБи све три вјере наставили су и даље По старом своме злом обичају да се међусобно свађају и дјеле вјерски, покрајински, политички итд. Сада је у моди промјена вјерског учења Православних СРБа кроз новотарије и ЕКУМЕНИЗАМ са којим се мења духовни код СРБског Народа. Тако се поново сада по трећи пут за последњих сто година уништавају Православни СРБи Светог Саве. За време рата уништење СРБа се вршило њиховим физичким истребљењем а за време миру СРБи се уништавају сатанским и туђим идејама које су стране СРБском Народном бићу рушењем морала и расрбљавањем а сада још и кроз СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗАМ са којим се испод жита чини духовни геноцид над душама Православних СРБа. Због тога ће велики број СРБа изгубити душу своју и помрети у греху и заблудама овог свијета јер су похулили на Бога и Светог Саву попут Јевреја који су после изласка из мисирског робства умјесто захвалности Богу и Мојсију похулили на Њега и Мојсија и зато помрли у пустињи невидећи обећану земљу. Слично Јеврејима неће ни СРБи који су били због југослсвенства и лажног братства и јединства одрекли се Бога и СРБства Православља и Светосавља, због тога смртног греху моћи да ОСЈЕТЕ радости и благодати СВЕТОСАВСКЕ ФИЛОЗОФИЈЕ ДРЖАВЕ И ДРУШТВА. Помреће! Законом Живота, ако се они не покају за грехе своје и попут полиције Републике СРБске не почну да живе нови живот по Закону Божијем, славећи своју Крсну Славу коју су они наследили од Славни Предака својих. СИНОВИМА И КЋЕРИМА СВЕТОГ ПРСВОСЛАВЉА И СВИМ ЉУДИМА ДОБРЕ ВОЉЕ КОЈИ ДАНАС У САСТАВУ ПОЛИЦИЈЕ РС ПРОСЛАВЉАЈУ СВОГА ПОКРОВИТЕЉА И ЗАШТИТН7КА СВЕТОГ АРХАНЂЕЛА МИХАИЛА - АРАНЂЕЛИВ ДАН И СВИМ СРБСКИМ БОГОЉУБИМА И РОДОЉУБИМА КОЈИ ДАНАС СКАВЕ СВОЈУ КРСНУ СЛАВУ НЕК ЈЕ СРЕЋНА И ОД БОГА БЛАГОСЛОВЕНА ЊИХОВА И НАША СРБСКА ЗАЈЕДНИЧЈА СЛАВА СВЕТОГ АРХАНЂЕЛА МИХАИЛИА. АМИН. БОЖЕ ДАЈ!

Name

РЕ Пишите ћирилицом

21.11.2015 18:29

И у 19. вијеку српски прваци, кнезови и војводе били су тотално неписмени. Већина свештенства је такође неписмено било, остало недоучено и полуписмено. Ријетки су као Вук, Доситеј... Писмености је више било сјеверније од Дунава и Саве. Више писмености да је било и црква би била мало другачија, морала би народ пратити, савременија бити, а не овако.., инспирације тражити у незнању и мраку прошлости, која за овај народ ни мало бајна ни сјајна није била.

Name

Војо

21.11.2015 11:49

Лијепа је то слава али није прикладно да је полиција као институција слави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан.бл

21.11.2015 13:35

Засто није прикладно ??? То је Полиција Републике Српске и не знам засто не би било прикладно.? Да ли је прикладно да верници Исламске вероисповести клањају у току радног времена ? Притом, Слава никог не угрозава, испуњавају се радни задаци... А то сто за време клањања људи не раде свој посао, то ником ниста.

Name

ре Војо

21.11.2015 12:55

Молимо се Св.Арханђела Михајлу и сви светима да код БОГА измоли опрост за Воја и да му разум просвијетли..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

21.11.2015 16:17

Мислим брате СРБине да се ти узалуд Богу и Светом Арханђели Михаилу за Воју молиш. Он је пореклом својим Православни СРБин и зато непокајани грешник. АЛИ ИПАК ВРЕДИ ПРОБАТИ. Господе Исуса Христе Боже наш, ради молитви Светог Арханђела Михаила и нас грешку слуга својих као Стари СРБски Рођак погледај на раба свога Воју или Војина и направи од њега правог СРБина: Православна и Светосавца који неће бити попут некорисне и надувене старе мјешине за вино бачен на сметлиште у пакао вечни, и који неће попут бунбара слично мушице без главе около да лети мислећи У гордост својој да је он једини СРБин прави али нажалост само на своме дугом језику. Зато направи Боже од нашег Воје човјек правог који ће живјети по Закону Божијем и који ће знати као СРБин прави своје СРБство да воли а туђе да поштује. Препород Боже посетили душу Воје брста нашег ако не због своје велике љубави према грешним људима онда барем из ината према непријатељима Бога и СРБства. Нека види душан клети да су СРБи попут Воје орах чврсти и воћка чудновато "зубе сломи, њега не поломи". АМИН!

Name

мирослав

24.11.2017 16:14

Глупане није ово православна република вец секуларна. Слава се слави у кругу породице али ста вриједи ретардима објасњавати од сваког обицаја направе ругло

Name

Петка

21.11.2015 14:05

Боље је да су на путу зарадили би себи коју стоју марки. Иначе ништа друго и не раде. А сад пара зимска опрема само капа капа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Купујмо домаће

21.11.2015 14:38

Честитам Славу свим Црбима православне вјере који данас славе.Посебне честитке шаљем нашем првом предсједнику Радовану Караџићу, нашој полицији и онима који поштују Мировни-Дејтонски споразум, који је зауставио ратну несрећу у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сноyден

21.11.2015 15:07

Свим припадницима МУПа срецна крсна слава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

21.11.2015 19:57

Овај Микић и њему слични су зрели за луднице. Шта је Војо лоше рекао? Ништа- Наравно да религија нема шта тражити у ентитетским и државним институцијама. Религија се практикује у црквама и кућама вјерника. Е мој Микићу, како ћеш ти пред свог Бога изаћи кад дође задњи дан, тако охол,пун мржње према свему што није српско, пун мржње према свему што је изван твоје секте кривовјерја. То што ти причаш нема везе са православљем. Овакви фанатици су камен спотицања општем напредку и прогресу. Е памети, скупа ли си...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

22.11.2015 00:05

XXЛ,не води бригу о души мојој. Она је СРБска:Православна и Светосавска била и остала, али зато поведи бригу о безбожничког души својој намазаном од ШЕЈТАНА лојем да лакше може до пакла да стигне. Што фвали америчком предсједнику што своју заклетву Богу и америчком народу полаже пред свештеником помажући своју руку на Библију. НИШТА! Теби је изгледа босанска "памети" жао што амерички предсједник своју Заклетву не полаже стављајући руку на комунистички манифест у присуству секретара Централног Комитета или оџе полажући руку на Куран. Иако си пун "памети" као говори.. витамина треба да знаш да је БИБЛИЈА ИЛИ СВЕТО ПИСМО СТАРИЈЕ ОД КУРАНА И КОМУНИСТИЧКОГ КАПИТАЛА И МАНИФЕСТА! НИСАМ ТИ ЈА КРИВ ПОТУРИЦО ШТО СУ ПРАВОСЛАВНИ СРБИ УВИЈЕК БИЛИ НА СТРАНИ ИСТИНЕ ХРИСТОВЕ И ПРАВДЕ БОЖИЈЕ. ВРАТИ СЕ И ТИ У ВЈЕРУ ПРАЂЕДОВСКУ ПА БУДИ СА БОГОМ А НЕ СА ШЕЈТАНОМ!

Name

ре.Микиц

22.11.2015 11:17

Микицу ти си посрбица из Босне, прави Срби из Србије не будаласају као ти јер ти срамотис српство.XXЛ је потпуно у праву.

Name

xxл

22.11.2015 11:45

Е, мој Микићу, што спомињеш Библију, кад не живиш по њој? Да живиш по њој не би био тако горд и пун мржње. Видиш да твоје водица не штити од ђавола, јер да штити ти би волио сваког човјека,без обзира ко је и шта је, јер је човјека по оном у што би ти требао вјеровати, створио Господ Бог. Е видиш Микићу ја у то твоје кривовјерје никад нећу вјеровати, јер то у шта ти вјерујеш је мржња, јер је то шовинизам и национализам и ниже човјек не може пасти. Свака част племенитим људима доказаним вјерницима, који нису опсједнути тим твојим пајдашем ђаволом. Нажалост правих истинских вјерника је на овом нашем Балкану, веома мало и не могу ни доћи до изражаја од вас секташа. Ја само не знам шта сам ја написао што није тачно и да ти реагујеш на тако примитиван начин. Боли истина, јел тако? Али не да твој пајдаш ђаво да ти мислиш својом главом већ његовом. Ако ти не видиш ову пљачку малог човјека и незакоње које политика чини према народу, онда ми је те стварно жао, јер и то је доказ да си опсједнут твојим пајдашом. Знаш се бавити национализмом, а нећеш да се бавиш социјалном проблематиком? То није по теби битни, Микићу? Уосталом, кад су такви као ти и били на страни народа? Никад! Осим Васе Пелагића, који је проглашен лудим само зато што је видио шта се у његово вријеме дешавало са његовим народом. Погледај мало око себе, Микићу, можда има још наде за тебе, промисли мало,читај мало Библију, ради мало на себи.

Name

побркани лончићи

22.11.2015 14:15

Крсну славу може имати породица односно домаћин породице а не фирма или орган државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.11.2015 20:04

Клањати се може само у џамијама и то ван радног времена а не у радно вријеме и у просторијама институција БиХ. У иснтитуцијама се може поздрављати само грађански а не са селам алејкум, помаже бог или фаљен исус.