Анализа: КК Борац Бањалука - некад и сад...!

Не баш тако давно у Бањалуци се играла врхунска кошарка! Кошаркаши Борца побјеђивали су једну Сијену, малтене редовног учесника Фајнал-фора Евролиге, а данас су на маргини игре под обручима у Републици Српској.

Кошарка 22.11.2015 | 21:40
Анализа: КК Борац Бањалука - некад и сад...!

Кошаркашки клуб Борац је најстарији у Босни и Херцеговини, основан је далеке 1947. године.

У нека сретнија времена бањалучки навијачи су пунили дворану "Борик" посебно код европских утакмица, а посљедњих година, испадањем у Прву лигу РС резултате клуба прате само чланови „шире“ породице и евентуално неки „залуђеник“ у баскет.

У новијој историји, црвено-плави кошаркаши су били први шампиони Босне и Херцеговине у заједничком првенству и постали први клуб из Републике Српске који је одмјерио снаге у неком од европских такмичења послије ратних сукоба.

Играо је Борац у Купу Радивоја Кораћа и Купу Рајмонда Сапорте и мало је недостајало да избори пласман међу 16 најбољих екипа. Такође, први је клуб из БиХ који је наступао у регионалној Јадранској лиги. И то двије сезоне - 2002/03 и 2003/04.

Кошаркашки стручњак који је упућен у све "епохе" бањалучког клуба је актуелни тренер ОКК Борац Бојан Божић с којим је МОНДО прије тренинга "претресао" послијератни период.

"Борац је 'залеђен' 2006. године кад је послије сплета околности испао из Премијер лиге Босне и Херцеговине. Тада смо имали други тим КК Нектар, који је основан 1997. године да послужи 'старијем брату' за стварање играча у млађим категоријама. С обзиром да је испадањем из елите, Борац спао на играње у заједничкој лиги са Нектаром, а имао је и нагомилана дуговања, одлучено је да се Борац формално-правно 'замрзне' и да се наслиједи статус Нектара. Тако је настао Борац Нектар", почео је Божић причу за наш портал.

Чим се поменуо наступ у Европи, који црвено-плави навијачи никад нису заборавили, Божић се присјетио тадашње еуфорије у Бањалуци и у дворани "Борик".

"То је било сретно доба. Атмосфера је била фантастична! Можете да замислите да се прије меча морало долазити два сата раније само да би успјели да заузмете мјесто у дворани. Препуно је било увијек, никад испод пет, шест хиљада људи на европским утакмицама. Чак се знало догађати да испред 'Борика' остане и двије хиљаде душа, које нису успјеле да купе карте на вријеме. То је било најсјајније вријеме бањалучке кошарке у новијој историји".

Један од највећих тимова, који су положили оружје пред Борцем је славна Сијена.

"Долазиле су нам врхунски тимови тог доба, сјећам се побједе над Сијеном у Купу Кораћа, тимом који је касније био редовни учесник Фајнал-фора Евролиге. Борац је тад славио и то ми је једна од најдражих побједа црвено-плавих".

На жалост бањалучких љубитеља кошарке, суноврат Борца креће са отказивањем спонзорства Бањалучке пиваре, која је приватизована, али и са успоном Игокее из Александровца код Лакташа. „Игоси“ су неприкосновени у БиХ и играју АБА лигу, док је Борац данас клуб који већ четири сезоне тавори у Првој лиги Републике Српске.

"Кад ће се клуб вратити тамо гдје по реномеу и припада? Да би дао одговор на то питање морам се опет вратити у прошлост. Борац је у сретна времена финансирала 'Бањалучка пивара' и у том моменту је било много дјеце у млађим категоријама из којих је црпио таленте за А тим. Увијек је седам домаћих кошаркаша баш из Бањалуке играло за А тим и то је био минимум. За остале 'дефицитарније' позиције ангажовани су играчи из Србије јер је то захтијевао ниво такмичења. Али, опет су највећи успјеси остварени кад су домаћи играчи форсирани. Међутим, с таквом клупском политиком се стало 2007. или 2008. године. Око 20 играча је довођено са стране, разноразни Американци сумњивог квалитета...И тад је настао и највећи дуг иако је клуб имао властити омладински погон с веома талентованим играчима".

Колико је погрешна била тадашња клупска политика, Божић је илустровао примјером репрезентативца Србије Огњена Кузмића, Добојлије који је у Борцу проглашен неталентованим!?

"Замислите да Кузмића, који је власник шампионског прстена НБА лиге с Голден Стејтом прогласите неталентованим! Зар би по повратку из САД играо у Панатинаикосу или би га селектор Саша Ђорђевић звао у Атину и међу 'орлове' да нема талента? Али тадашње руководство Борца је тако процијенило".

Његов садашњи тим који води ОКК Борац је настао на сличан начин као и КК Борац Нектар.

"Попут КК Нектара за оригинални КК Борац, Борац Нектар је имао свој ОКК Борац, који је настао да 'разиграва' дјецу која ће временом постати окосница А тима. Међутим, испадањем у Прву лигу РС, клуб је 'замрзнут' и ОКК је наставио да се такмичи".

Божић сматра да упркос проблемима и тешкој материјалној ситуацији у нашем друштву има начина да се Борац врати у врх босанскохерцеговачке кошарке јер реално гледано, тамо и припада.

"Нико не може да ме увјери да у Бањалуци нема талентоване дјеце за било који спорт, па тако и за кошарку. Потребан је систем, који ће да производи играче од тих клинаца кроз разне рангове такмичења. Да се направи својеврсна кошаркашка пирамида од најнижег нивоа попут школа, па све до клубова".

По његовом мишљењу, један од кључних корака је и нови Закон о спорту Републике Српске, који би уз опрост ненаплативих дуговања морао да стимулише и привредне субјекте да улажу у спортске колективе.

"На жалост, кошарка није толико профитабилан спорт да би могла сама да се одржава, чак и на највишем евролигашком нивоу. Зато су неопходни спонзори или да у будућем закону евентуалне компаније које желе да улажу новац не добију само рекламу, већ и да им се умање неки други порези. Да улагањем у спорт, осим помагању развоја наше дјеце, добију и директну корист. То је једини пут да се помогне нашем спорту".

Тренутно стање у Борцу је благо речено катастрофално.

"Борац у овом тренутку нема ни управу, сналазимо се од утакмице до утакмице и сви смо волонтери. НИ играчи ни стручни штаб немају никавих примања од клуба. Радимо ово буквално из љубави према клубу и кошарци. Али, вјерујем да нам мало треба да се вратимо у Премијер лигу БиХ. Више од 2.000 дјеце тренира кошарку у Бањалуци и сигурно међу њима има много талентованих. Поновићу, оно што нам недостаје је систем како да их разиграмо јер нам одлазе већ са 12 или 13 година. Сви талентовани клинци у Бањалуци се прате, прије од клубова из Србије, а данас нашу дјецу, све чешће одводе екипе из Шпаније или Италије", закључио је Божић.

ТРОФЕЈИ

Шампион Републике Српске
1993-1994, 1994-1995, 1995-1996, 1996-1997, 1997-1998, 1998-1999, 2001/02, 2006/07

Освајач Купа Републике Српске
1993-1994, 1994-1995, 1995-1996, 1996-1997, 1997-1998, 1998-1999, 2001/02, 2006/07, 2008/09

Шампион Босне и Херцеговине
1999/2000

Куп Рајмонда Сапорте
Пораз у 1/16 финала од кипарског Керавнос Кеа

Учесник Јадранске лиге
2002/03 (11. мјесто), 2003/04 (13. мјесто)

Коментари / 0

Оставите коментар