Сачували смо земљу од страшне немани

Премијер Александар Вучић поручио је да Србија неће подизати бодљикаву жицу због избеглица и запитао коме ти људи сметају и да ли су их уопште и видели.

Србија 20.11.2015 | 21:00
Сачували смо земљу од страшне немани

"Нећемо да подижемо бодљикаве жице. Не добијамо ништа ако бисмо подизали бодљикаву жицу, сами бисмо себе оградили", рекао је Вучић данас на Факултету политичких наука у Београду, где се обратио студентима, заједно са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом.

Подсетивши да је Србија много пропатила у бројним ратовима, Вучић је приметио да о оградама слично мишљење има и немачка канцеларка Ангела Меркел, која је рекла да је рођена у земљи која је била окружена жицом и да неће да буде део политике која ју је правила.

Говорећи о избеглицама, рекао је да би и српска влада могла исто као неки да диже жице, да примењује силу и "још нађе неку која их је саплитала", да добија похвале оних који су против избеглица, али да то не чини, јер сматра да треба да се опходи хумано према људима којима је потребна заштита.

"Ето, сачували смо земљу од страшне немани. А моје питање је, а коме ти људи сметају? Шта су урадили, јесте ли их видели? Да нису били код Економског факултета, не бисте их ни видели", рекао је Вучић.

Премијер је навео да је лошем односу према избеглицама допринело и то што неки мисле да ће тако добити гласове, али је додао да верује да ће људи који су избегли знати да цене то како се која земља односила према њима.

"Два милиона ће знати да се Србија добро односила. Биће међу њима и научника и најбољих лекара, великих људи. Што себи да правимо лош имиџ када нема потребе", рекао је Вучић.

Поменуо је и да истраживања јавног мњења показују да су људи у већини против тога што ради влада, а када их питате кога не воле, најчешће кажу - Вучића.

"Али када их питате за кога ће гласати поново, они ће рећи моје име. Људи поштују на крају оне који не морају да се додворавају никоме", поручио је премијер.

Он је истакао да држава ради свој посао. Рекао је и да су га Словенци, Хрвати и Македонци обавестили да више неће примати економске мигранте, који долазе из земаља које нису Ирак, Авганистан и Сирија.

"Могли су то и раније да нам јаве. Свеједно, ми смо то у 15 минута решили", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је, када је након догађаја у Паризу отишао у Прешево, добио највише негативних коментара, али да ће он 2. и 3. децембра поново отићи.

"Та жица бодљикава, постала је еуфемизам. Нико није подизао зид, или ограду, сви су само намештали бодљикаву жицу. Ми нећемо подизати жицу и заштитићемо своје интересе", рекао је он.

Вучић је поручио студентима да гледају "резултате", а не да слушају шта неки пишу или кажу, јер више не губимо, а то зависи и од наше економије, а да би она била добра ,морамо имати стабилност у земљи и региону, за шта је важан и однос према избеглицама, а то, приметио је, знају и они који се праве "блесави".

Упитан за безбедности ризик од терористичких напада Вучић је казао да смо мала земља и да бежимо од тога да имамо огромну одговорност коју имају велике силе у вези с овим питањем.

"Ми гледамо да своју земљу сачувамо. Не правимо се да смо јачи него што јесмо, иначе ми Срби показујемо снагу наших мишића да прикажемо да смо храбри и јаки. Ја то избегавам. Ово у Паризу је за нас упозорење", казао је он.

Вучић је истакао да се од терористичких напада земља може бранити на три начина, а то су вођење добре политике, добар обавештајни рад и репресивне мере, при чему је нагласио да овом трећом опцијом није одушевљен.

"Мислим да Србија води одговорну и озбиљну политику, која не изазива нападе. Ми смо мали да бисмо били велики циљ, али се од тоге не можете одбранити", уверен је он.

Додао је да, ако дође до репресивних мера, за шта се спремамо, а грађани имају прилике да то виде сутра на вежби, онда резултат сигурно неће бити повољан и поред најспремнијих снага.

"Наш посао је да се припремимо, да имамо јединице које могу брзо да реагују, али нисам тиме фасциниран. Мене занимају одговорна и озбиљна политика и обавештајни рад, ако смо у томе успешни ризици ће бити мањи", нагласио је он.

Србија је, према његовим речима, стуб стабилности у региону, што људи недовољно цене, односно цене тек када се нешто догоди.

"Ми имамо и мир и стабилност и надам се да ћемо то сачувати у земљи и да ће бити у целом региону", нагласио је он.

Вучић се, пре него што је одговорио на прво питање које је добио, нашалио са студентима, који су пре свега пропитивали генералног секретара НАТО.

"Већ сам помислио да ћу као Ивица Дачић морати да узмем микрофон и одговарам иако ме нико ништа не пита", казао је он.

Извор: Б92

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Сноуден

20.11.2015 20:46

Нагузице те болан Европа схвати једном висе окрени се браци Русима видис да су веле сила да су ојацали и стали наноге мани се трулог материјала еуропе која це се распасти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

срб

20.11.2015 21:00

Требао је кратко и једноставно реци, народе ми нецемо постављати зицу јер је немамо, а немамо ни новца да је купимо, а срамота нас је и тразити зицу као донацију...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

20.11.2015 22:19

Кад сви ставе зицу Србија це бити оградјена за дз., е мој Вуцицу ..,

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

21.11.2015 06:59

Не спомијнете колико су мигранти оставили пара кроз Србију,само неко кукање!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марку Самардзицу

21.11.2015 09:19

Хоцес мозда да казес да се Србија јако обогатила?