Хронологија терористичких напада у БиХ

Стравично убиство које се у ноћи са сриједе на четвртак десило у Рајловцу, а чију позадину чине вјерско-идеолошке побуде, нажалост није прво, а страхује се ни посљедње такво крвопролиће у Босни и Херцеговини.

Босна и Херцеговина 20.11.2015 | 07:14
Хронологија терористичких напада у БиХ

- Први послијератни напад који је током истраге повезан са радикалним исламистима догодио се у Бановићима крајем 1995. године, када је нестао службеник УНПРОФОР-а Wиллиам Јефферсон. Истражитељи су његово тијело открили након серије разговора службеника Федералног истражног бироа са Али Хамадом у зеничком затвору.

- Други и један од најтежих напада у постратној БиХ догодио се средином септембра 1997. године у Мостару, активирана ауто - бомба, 29 особа теже или лакше повријеђено, међу којима и тројица полицајаца.

Напад у Мостару био је први терористички акт у БиХ.

Истрага је утврдила да су овај језиви напад извели Али Хамад, Ахмед Зухаир, Салех Недал и Владо Поповски, а двојица нападача имала су директне везе са Ал Каидом. Ахмед Зухаир је касније ухапшен у Јемену и пребачен у америчку базу Гвантанамо на Куби.

Истрага додуше никада није до краја расвијетлила овај случај па се до данас са сигурношћу не зна да ли је напад у Мостару био искључиво вјерски мотивисан или је, како се нагађало, представљао освету једног од чланова групе за злостављања која је, наводно, претрпио у логору ХВО-а.

- Стравичан покољ догодио се у селу Костајници код Коњица, 2002. године, када је Муамер Топаловић на Бадње вече упао у кућу породице Анђелић и убио оца, мајку и кћерку, а сина тешко ранио. Топаловић је током судског процеса признао да је убиства починио из вјерског фанатизма, за шта је осуђен на 35 година затвора.

- Године 2007. остао је забиљежен случај Мирсада Бекташевића званог Максимус, који је са још три особе осуђен због планирања бомбашког напада на неидентификовану мету у Европи. Полиција је у његовом стану у Сарајеву пронашла експлозив, пиштољ, муницију и ДВД с упутством како направити бомбу. Тада се претпостављало да је мета напада требало да буде Америчка амбасада у Сарајеву.

- Годину дана касније, крајем 2008., догодило се ново крвопролиће, када је активирана експлозивна направа постављена у пословно-продајном центру ФИС у Витезу. Убијена једна особа, повријеђено шест, од којих једна теже.

Исте године у марту, у Сарајеву и Бугојну ухапшена је група Ријада Рустемпашића, којој се суди за припремање терористичких напада на објекте Владе РС, Католичке цркве, јединица ЕУФОР-а и Оружаних снага БиХ које су упућене у Ирак.

- Један од најгорих терористичких напада у БиХ догодио се у јуну 2010. године, у Бугојну, када је група радикалних исламиста дигла у зрак полицијску станицу. Експлозивна направа постављена на зид Полицијске управе у Бугојну. Погинуо полицајац

Тарик Љубушкић, док је шест особа повријеђено.

Актери овог напада су ухапшени и осуђени на дугогодишње затворске казне, а главним организатором се сматра Харис Чаушевић звани Окс.

- Сарајево је у октобру 2011. године потресао терористички акт који је извео Мевлид Јашаревић пуцањем на Амбасаду САД, приликом чега је ранио једног полицајца. Агонија испред америчке амбасаде трајала је око пола сата, а нападач је савладан брзом акцијом специјалаца када је погођен у ногу.

Јашаревић је био припадник вехабијског покрета, а истрага је потврдила да је више пута боравио у познатом вехабијском упоришту у Горњој Маочи код Брчког.

Јашаревић је осуђен на 15 година затвора.

- У априлу ове године Нердин Ибрић упао је у полицијску станицу у Зворнику и убио припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске Драгана Ђурића, те ранио његове колеге Жељка Гајића и Стева Миловановића.

Нападач је убијен у размјени ватре, а напад је окарактерисан као 'пуцањ у Републику Српску ' и терористички акт, иако су у јавност изашле и информације да су оца Нердина Ибрића почетком рата у БиХ убили управо припадници зворничке полиције и других паравојних јединица из Србије, те да је ово био чин освете.

Истрага је такође показала и да се Ибрић посљедних мејсеци прије напада дружио са припадницима вехабијског покрета.

- Најновији у низу терористичких напада догодио се прексиноћ у Рајловцу, када је Енес Омерагић, опет близак вехабијском покрету,убио припаднке Оружаних снага БиХ Армина Салкића и Недељка Радића, чиме је још једном потврђено да је радикални ислам постао опасан проблем за Босну и Херцеговину и да држава мора наћи начина да заустави даље ширење насилног екстремизма.

Извор: НН