Прича: Благоје Гавриловић је ђакон и фудбалски голман!

Са литургије на гол-црту! Ђакон Благоје Гавриловић (33) из Цветака код Краљева има још једну велику љубав, а то је фудбал. Благоје је голман, и то школован јер је прошао све млађе категорије и бранио за многобројне клубове.

Фудбал 23.11.2015 | 14:00
Прича: Благоје Гавриловић је ђакон и фудбалски голман!

Имао је жељу да постане фудбалер, па да се након завршетка каријере посвети свештеничком животу. И био је близу, али...

- Две године сам био први голман у Слоги из Краљева. Добио сам понуду да одем у подгорички Ком који је играо у најјачој црногорској лиги, почео да тренирам, али се онда уговор изјаловио и све је пропало. Сигуран сам да бих након тога отишао у иностранство да браним јер сам тада био у врхунској форми - прича за „Блиц“ животну причу ђакон Благоје.

Многи би помислили због његовог позива да је он голман рекреативац који помаже неком сеоском клубу. Али, Благојева прича је другачија.

- Почео сам да тренирам пре 22 године. Као и већина клинаца и ја сам прошао фудбалску школу Слоге, где сам наступао за све млађе селекције. Потом сам као старији омладинац, али и каснији сениор наступао у тиму Бана из Рашке, потом у Металцу и ево ме сада у Браћи Вуковић из Лађеваца - каже Благоје који је и капитен.

Завршио је Богословију и ради у цркви у свом селу Цветке које се граничи са Лађевцима. Има звање ђакона. Његов отац Петар је већ неколико деценија свештеник у Цветкама, који је такође заљубљеник у спорт.

- Сигурно да није нимало лако ускладити обавезе на релацији црква - стадион. Редовно обављам службу и све оно што спада у службу ђакона, а онда правац на терен. Недељом после литургије, одлазим на утакмице. Фудбал ми је опсесија из млађих дана - каже Благоје, кога навијачи воле јер је неустрашив.

Не верују да је свештеник када га виде како брани. Благоје каже да му се дешава да када играју са клубовима ван Краљева, и тамо где га не познају, да људи када чују да је он ђакон, једноставно не могу да поверују.

- Навијачи противничких клубова ми после утакмице обавезно прилазе да се упознају са мном. И обавезно ме питају како може поп да буде голман! - уз осмех нам је испричао Благоје, напомињући да се често дешава да га верници у цркви питају о неким детаљима са претходних утакмица.

И владика Григорије воли лопту
Пример ђаконове љубави према фудбалу није једини у Српској православној цркви. Наиме, и владика Григорије из Требиња воли да игра мали фудбал, а то често ради са нашим прослављеним кошаркашем Дејаном Бодирогом. Владика Григорије је својевремено играо фудбал и са Дулетом Савићем и Пижоном Петровићем.

Коментари / 0

Оставите коментар