20 година Ђиђија Буфона!

Тачно пре 20 година на гол је стао 17-годишњак, остало је историја...Ђанлуиђи Буфон имао је 17 година, девет месеци и 22 дана, када је 19. новембра 1995. први пут стао на гол Парме у званичној утакмици. Био је то меч Серије А, против Милана на стадиону Енио Тардини. Данас ће преко пута бити неки други Милан са 16-годишњаком на голу...

Фудбал 21.11.2015 | 11:20
20 година Ђиђија Буфона!

Био је 19. новембар, сунчано поподне у Парми, сенка је пала до пола терена на стадиону Енио Тардини... Парма је дочекала Милан. Тренерски маг на клупи крсташа Невио Скала је уочи меча сазнао да је стандардни голман Лука Бући повређен. Очекивало се да резервни чувар мреже Алесандро Ниста заузме место између статива против Росонера.

Скала, хазардер какав јесте, повлачи потез који ће заувек променити историју италијанског и светског фудбала. Уместо очекиваног Нисте на гол шаље 17-годишњег младића Ђанлуиђија Буфона. Момка за којег још нико није чуо. Милан је био актуелни вицешампион Европе и није било баш паметно експериментисати.

Росонери су у нападу тог дана имали званично најбољег играча Европе Жоржа Веу, затим Роберта Бађа, а иза њих су били Бобан, Десаи, Албертини, ушао је и Марко Симоне... Али Милан није победио. Меч је завршен ремијем без голова. Ни Пармини нападачи Зола и Стоичков нису пробили Миланов гранит са Барезијем, Малдинијем, Костакуртом, али ни Росонери нису успели да матирају голобрадог младића на голу Парме.

„Заслужили смо да победимо, али до три бода нисмо дошли јер је на голу Парме стајао Буфон“, чак је и на комплиментима шкрти Фабио Капело показао дивљење према тинејџеру на голу Крсташа.

Звезда је рођена!

У нападу "росонера" играли су Роберто Бађо, Жорж Веа и Марко Симоне, али Буфон се са неколико сјајних интервенција постарао да утакмица буде завршена резултатом 0:0.

Тадашњи тренер Парме Невио Скала, ових дана се присетио околности под којима је одлучио да пружи шансу дотадашњем голману младе ("примавера") екипе Парме.

"Наш први голман Лука Бући се повредио, па сам одлучио да прикључим Буфона сениорском погону. Почео је да тренира са нама у уторак и показао невероватан дар. Приликом увежбавања завршнице, нико од нападача није могао да му да гол. Окренуо сам се према тренеру голмана Ди Палми и питао га да ли и он види то што видим ја".

Скала није био сигуран шта да ради све до суботе увече, када је у карантину посетио Буфона, а овај му без размишљања одговорио да је спреман и да жели да брани против великог противника.

"Изгледао је као да не осећа тежину одговорности".

Те сезоне Буфон је забележио још осам наступа за први тим Парме (у то време екипе из врха италијанског, па и европског фудбала), да би лета 1996, са 18 година, био именован за првог голмана "крсташа", тада познатијих као "млекаџија", због спонзора "Пармалата".

Ђанлуиђи Буфон је убрзо постао први голман Парме, па најскупљи голман у историји фудбала, освојио је и Мундијал, прегршт трофеја са Јувентусом... По многима је најбољи голман у овом веку, а сигурно и један од пет најбољих у историји фудбала.

Октобра 1997. дебитовао је у "А" репрезентацији Италије, а током квалификација за ЕУРО 2000 постао "стартер".

На голу Парме стајао је до лета 2001, када је прешао у Јувентус и до данас остао црно-бели, чак и када је торински гигант 2006. кажњен селидбом у Серију Б због улоге у афери "Калчополи".

За 20 година професионалне каријере Буфон је 154 пута бранио за Италију, док је на клупском нивоу остварио 771 наступ. Освојио је титулу првака света 2006, Куп УЕФА 1999, шест титула првака Италије и два национална Купа.

Два пута је био на пораженој страни у финалу Лиге шампиона (2003, 2015), а био је други и у избору за "Златну лопту" 2006, иза Фабија Канавара.

Међународни завод за фудбалску историју и статистику проглашавао га је голманом деценије у свету (2000-2010), најбољим у периоду од 25 година (1985-2010) и најбољим у 21. веку. Био је најбољи фудбалер Европе за сезону 2002/03 у избору УЕФА.

Две деценије касније, Ђанлуиђи Буфон са капитенском траком на руци као ветеран се спрема за нови окршај против Милана. Биће најстарији на терену ако се на време опорави од повреде. и заузем место у стартних 11.

Судбина или нешто друго, тек преко пута Буфона ће на голу Милана стајати 16-годишњи Ђанлуиђи Донарума. Момак којег најављују као Буфоновог наследника.

Коментари / 0

Оставите коментар