"Ефекти Париза ипак неће заобићи Србију"

Министар Никола Селаковић каже да је на недавној седници Бироа за координацију рада служби безбедности закључено да догађаји из Париза "неће заобићи Србију".

Србија 19.11.2015 | 22:56
"Ефекти Париза ипак неће заобићи Србију"

Неколико дана након Бироа, заседао је и скупштински Одбор за одбрану и унутрашње послове, и то, како јавља репортерка Б92, у великој тајности.

Седница није одржана у Дому Народне скупштине, трајала је више од три и по сата, њој није присуствовао министар полиције Небојша Стефановић, а полицију је представљао директор Милорад Вељовић.

“Дешавања од 13. новембра у Паризу и све што се дешава, укључујући и напад у Сарајеву, употпуности мења приступ државних органа решавању одређених ситуација. Биће потребна много већа будност и пажња. Неко је догађај у Паризу упоредио са 11. септембром и да свет неће бити исти... Географски, Њујорк је много даљи од нас него Париз, ефекти Париза не да неће заобићи Србију, него ће погодити много више“, рекао је Селаковић.

Председница скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове Марија Обрадовић рекла је да је ситуација у земљи стабилна и да нема разлога да грађани буду забринути, као и да је степен безбедности на задовољавајућем нивоу.

"Није забележено да тренутне импликације на безбедност грађана Србије могу да буду забрињавајућих размера", рекла је Обрадовић, додајући да на седници није било речи о економским мигрантима.

Упитана да ли се напад сличан синоћњем у Сарајеву мозе оцекивати у Србији, Обрадовић је подвукла да су све три службе и МУП потврдиле да је ситуација стабилна, без обзира на импликације.

Она је додала да је један од закључака седнице да је потребна промена законског оквира који регулише сектор безбедности.

Говорећи о најављеној антитерористичкој вежби "Штит" заказаној за суботу, Обрадовић је навела да се сличне вежбе припремају по неколико месеци, док је "Штит" припремљен за три дана.

"То говори о подизању система безбедности и о томе колико сви озбиљно размишљамо о безбедности", рекла је председница Одбора за одбрану и унутрашње послове.

Коментаришући дужину трајања заједничке седнице, Обрадовић је рекла да се седница одужила, јер је 21 присутни посланик, из оба идбора постављало питања.

"На крају закључак је усвојен једногласно", подвукла је Обрадовић и додала да се нада да ће бити све мање разлога за сличне седнице, али да парламент мора бити укључен и анализирати тренутну ситуацију.

Директор полиције Милорад Вељовић кратко је након седнице рекао новинарима да ће Србија предузимати све мере као и до сада и да неће бити жица на границама.

"Предузимаћемо све да Србија не буде стециште илегалних миграната", рекао је Вељовић.

Коментаришући напад у Сарајеву, Вељовић је рекао да је све под конторлом.

Седници су још присуствовали представници БИА, ВОА, ВБА, начелник Управе граничне полиције Миленко Божовић, начелник Управе полиције Зоран Алимпић...

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

19.11.2015 22:11

После боја сви генерали, и сви знају све! Колико знате види се по томе како радите.

ОДГОВОРИТЕ