Мектић: Морамо успоставити правну државу макар силом

На ванредној конференцији за медије, присутним се обратио министар безбједности БиХ Драган Мектић који је говорио о синоћњем убиству двојице војника ОС БиХ.

Босна и Херцеговина 19.11.2015 | 16:03
Мектић: Морамо успоставити правну државу макар силом

"Ја сам директно сад стигао са пута из Париза овдје и наравно уважавјаући ваше вријеме и интерес јавности одлучили смо да сазовемо ову конференцију за новинаре", казао је Мектић и наставио:

"Како се компликује ова ситуација са тероризмом, можемо имати озбиљнијих проблема. У Француској сам имао прилику да разговарам са низом службеника гдје смо разговарали о теми тероризма. Дужи низ година постоји стална веза западног Балкана и Француске у смислу илегалног кријумчарења оружја и врло основане су сумње да највјероватније наоружање, оружје и експлозив у Француску долазе са подручја западног Балкана", казао је.

Мектић је истакао да ће радити на формирању регионалне мреже експерата.

"У најскорије вријеме ћемо формирати регионалну мрежу експерата који ће радити као истражни тимови заједно са тужиоцима на пресјецању ових организованих криминалних канала".

Када је у питању горуће питање "тероризма у БиХ", Мектић је казао да је одавно већ упозоравао на проблем радикализације одређених особа.

"Наравно, кад је у питању тероризам у БиХ ја сам говорио и упозоравао да имамо озбиљну радикализацију у БиХ и увијек је водила насилном екстремизму који се послије тога завршавао појединим терористичким дјелима. Мислим да је ово сада коначно догађај који је превршио сваку мјеру и након којег би ако смо имало одговорни и према држави и грађанима, морали да предузмемо мјере које би прије свега утицале на де-радикализацију и спречавале тероризам у овој држави", истакао је министар Мектић.

Казао је да је главни проблем у томе што не функционише правна држава у БиХ.

"Ми имамо такву ситуацију на подручју БиХ и на нивоима локалних заједница на којима не функционише правна држава. Те заједнице одбијају да признају овај правни поредак и ову државу и уводе некакав други поредак и поштују друге прописе који важе за њихове средине. Увијек имамо примјер да се у БиХ родио насилни радикализам из којег је изашао тероризам", поручио је Мектић.

Као примјер је узео ситуацију у Маочи.

"Како је могуће да рецимо у Маочи успостављају своје страже, праве пунктове итд. Морамо наћи начина и тамо довести правну државу и говорио сам: Мора полиција бити тамо и мора се силом успоставити правни поредак. Силом, ако се не поштује. Све нас то води и долазимо до овога што се тренутно догађа, на свим мјестима".

Додао је да се осумњичени за синоћња убиства вјероватно припремао за овај чин.

"Највјероватније се осумњичени припремао за овај чин и кренуо у овај терористички акт. Када смо анализирали ову ситуацију, видјели смо у нашим евиденцијама немамо га као радикалну особу. На неки начин мало, јер је муж његове сестре означен као радикална особа. Он се прије двије године због тога што је кренуо на неки начин путем радикализма прекинуо везе са својим оцем".

Мектић је додао да осумњичени у свом походу није обраћао пажњу на војнике у цивилу, него да је за циљ имао војнике у униформи и свјесно пуцао на њих.

"Није обраћао пажњу на неке од војника који су ту сједили у цивилу, дошао до наших војника и испалио неколико метака у њих и онда је угледао једног од војника како улази у аутобус и кренуо према њему са намјером да и њега лиши живота. Срећом, возач је реаговао и погасио свјетла. У повратку кући је бацио једну ручну бомбу негдје на пут. Послије тога, када је догађај пријављен његова кућа је лоцирана и онда се кренуло у ситуацију његовог савладавања и евентуалног хапшења", истакао је и додао да је главни проблем некоординација надлежних служби.

"Морам да кажем, синоћ сам био дуго у комуникацији са медијима и опет кажем да по ко зна који пут показала се наша некоординираност и неефикасност да се поступа даље. У врло кратком року, високи полицијски званичници су путем медија давали непотребне квалификације. Сад постоји основана сумња да се ради о смишљеном терористичком дјелу".

Министар Мектић је додао да ће захтијевати да се направи Закон о борби против тероризма.

"Захтијеваћу да се направи Закон о борби против тероризма и морамо дати флексибилнија и јача овлаштења полицији, обавјештајним структурама и тужилаштву".

На питање новинара шта ће конкрено урадити, јер је јавност након Зворника чула исту причу рекао је:

"Ми смо у међувремену донијели нову стратегију и нове мјере. Стратегија је оцијењена као јако добра. Ми морамо радити на процјени тих људи, ми морамо видјети шта су мотиви тих људи. Доста сам разговарао у Француској о овом проблему. Није да се није ништа урадило, али мислим да је ријешење доношење Закона у којем ћемо добити шира овлаштења која су доста репресивнија, а ове превентивне мјере о којима сам говорио ће морати резултирати као систем који ће радити против де-радикализације".

Извор: Н1