Пожари у Кнежеву и Котор Варошу

Неприступачан терен, високо растиње, густо шибље и вјетар додатно отежавају битку против ватрене стихије, коју већ три дана воде мјештани и ватрогасци општина Кнежево и Котор Варош.

Република Српска 19.11.2015 | 14:29
Пожари у Кнежеву и Котор Варошу

У Кнежеву од недјеље људи неуморно покушавају да угасе пожаре на локацијама Равни Сто и Ђукићи. Стање је, како кажу, тренутно под контролом, али још су неке куће у опасности и становништво стрепи од ватре.

- Око 35 људи је даноноћно на терену. Угасили смо ватру колико смо могли. Међутим, чим смиримо једно подручје, наиђе вјетар и ватру поново распламса - прича шумарски инжењер из Кнежева Данијел Боројевић.

Према његовим ријечима, огроман проблем им представља то што је неприступачан терен и што нема довољно људи.

- Тражили смо и помоћ Цивилне заштите, која нам је послала само цистерну - каже Боројевић.

Ватрени појас захватио је и дио општине Котор Варош.

- Угашен је већи дио ватре у Котор Варошу. Остало је око 30 одсто пожарне површине, коју за сада држимо под контролом - рекли су у Ватрогасном савезу Републике Српске.

У Котор Варошу је јуче одржана и сједница Општинског штаба за ванредне ситуације, на којој су закључили да морају ангажовати додатно људство које ће гасити ватру.

- Још најмање 30 људи потребно нам је за гашење пожара у Кордачи и 20 који ће бити резерва - закључак је те сједнице.

Из Ватрогасног друштва Котор Вароша апеловали су на све грађане да предузму све превентивне мјере и спријече паљење ватре у непосредној близини шума. Пожари су угрозили споменик природе "Жута буква".

Шумски пожари били су букнули и на подручју Горњег Рибника и Челинца, али ситуација је у тим општинама сада стабилизована. Ватрогасци и противпожарне снаге су угасили пожаре и у Добоју, Невесињу, Теслићу и Зворнику.

Сребреница

И на подручју општине Сребреница, на локацијама Слатина и Булоговина, од недјеље су активни пожари, а ватрогасци Територијалне ватрогасне јединице Сребреница су свакодневно на терену и покушавају да угасе пожар.

- Пожари су сада под контролом, тако да становници нису угрожени - поручили су ватрогасци те општине.

Извор: Глас Српске

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Игор

19.11.2015 18:30

Ста це бити на љето ???

ОДГОВОРИТЕ