Ово је најдирљивија спортска прича у Србији...!

"Постојати! Живети! Да, али зашто постојати? И како живети? То вас ја питам. Ко није свестан постојања и ко активно не учествује у животу, тај и не живи и не постоји", писао је својевремено Иво Андрић. Баш та његова мисао из "Знакова покрај пута" била је увод у једну нашу причу. Она је потом постала једна од најчитанијих у историји најчитанијег сајта у Србији. Ту мисао смо позвали у помоћ и сада, да вам јавимо једну радосну вест. А важну. И, та прича иде овако.

Фудбал 17.11.2015 | 14:40
Ово је најдирљивија спортска прича у Србији...!

Био једном један дечак. И један девојчурак. Нису се знали. Али, када је он чуо да је она на самрти, решио је да помогне како зна и уме. Студент Јован Симић није имао шта да јој да осим оног што највише воли. Највише је волео да скупља дресове познатих фудбалера и - због мале Нађе Новаковић решио је да их прода. Морао је, тако је осећао. Желео, јер... како би скромна породица девојчице могла да у Србији скупи 300.000 евра? И, Јован Симић је за ту жељу да помогне јавио нама, ми смо уз малу помоћ Иве Андрића то јавили вама, а онда... Онда се десило чудо.

Више десетина хиљада људи се јавило, укључило у акцију. Продати су силни дресови, које су многи познати и мање познати приложили аукцији Јована Симића. Новинари свих редакција, чак и оних које иначе не причају баш међусобно - удружили су се. Вера да је чудо могуће је некако прострујала целом Србијом и - Србија је престала да живи саможиво, већ је похитала да те 2014. помогне деветогодишњем девојчурку. Хиљаде СМС порука је послато, аукција је после Београда одржана и у Новом Саду, помогли су и појединци и фондације попут Блицове, а онда је почела борба врхунских светских стручњака за Нађин живот.

Прва трансплатација коштане сржи, међутим, није била успешна.

Тамо, у далеком Фрајбургу, где се деца често играју тако што мали дрвени бродић, не већи од 20-ак центиметара, канапчетом вуку уз тротар, уз праве мале канале са водом где бродић са једром "плови" вођен дечјом руком, баш у том Фрајбургу - Нађина нада се гасила. За поновољени поступак требало је још скоро 200.000 евра.

Али, не бисмо ми били ми - да нисмо и тада прионули. И тада, сложно, свако колико је могао, помогао је да се пламичак наде сачува, а живот разбукти у најлепшем сјају.

Урађена је и друга трансплатација. Сад, пре неки дан, јавише лекари из Фрајбурга да се чудо догодило. Да, чудо. И последња контрола прошла је у реду. Биће, дакле, овај девојчурак и жив и здрав.

О целој овој чудесној причи, о тој снази заједништва коју поседујемо, а на коју смо умало заборавили иако нас је кроз историју баш она највише и красила, снимљен је дирљив документарни филм. Пратио је сваки тренутак оне наде, сваки моменат стрепње и, коначно, радост. Али, зауставити се на једном детету, било би најпогубније што може да нам се деси. Као народу. Као људима.

Премијера филма Уроша Максимовића "Мора да ово није све" биће другог децембра у Сава Центру у 20.30. Карте су већ у продаји, 400 динара само коштају, а те вечери на великом платну видећете како су се за Нађу Новаковић борили многи које знате. Биће ту и Нађиних родитеља, и Зорана Кесића, и екипе серије "Државни посао", и наших колега, спортских новинара, и многих других. И биће ту и једна нова нада. Да смо се призвали оној здравој памети коју имамо. Да стварно нећемо стати на овоме. Уосталом, уверите се и сами у "трејлеру":

Баш зато, због ове приче, због слоге и Нађиног опоравка, силни спортисти Србије решили су да поново реагују срцем. Да, поново.

Има разлога.

По завршетку филма, обавиће се нова аукција, и то аукција спортских реквизита, за помоћ другој деци која на помоћ чекају, у нади да ће преживети оно што им лекари описују као "по свој прилици, последње дане". Многи великани овдашњег спорта су, ових дана, дали нешто драгоцено из њихових каријера. Замислите само, један од наших спортиста није желео да у "Кућу славних" у коју је уврштен пошаље оно што су му од опреме тражили - али ће дати то на овој аукцији. Јер, срце за децу, које куца у свима нама, сада треба да куца сложно. Да ми будемо она деца покрај фрајбуршких слатких уличних канала, и да помогнемо бродићима ове земље да плове. Да се малишани држе за нас, а ми за веру и наду да их водимо правим путем.

О, ова чудесна спортска прича, најдирљивија коју Србија има, уопште није готова. Ма, напротив. Па, само на Сајму спорта, од 27. до 29. новембра у Хали 1 Београдском сајма, на коме ћете моћи да купите и карте за премијеру филма, продаваће се реквизити силних спортских савеза. Продавац који ће вас дочекати? Јунак ове приче, Јован Симић. Али, биће ту и сви они који ће се у борби да деци буде боље - придружити нашим легендама. Уосталом, на посебном сајту за највредније експонате на посебној, онлајн аукцији, дабудедобро.цом већ можете да видите ко је шта приложио од себи најдражих ствари. А то је, рекосмо, само почетак. Ако и ви желите да нешто поклоните, било да сте елитни спортиста, или просто имате нешто што би могло да неког заинтересује на аукцији на Сајму спорта, слободно пошаљите Спортском савезу Србије, Македонска 28/ИИ, Београд.

И, јако је важно да не заборавите.

Иво Андрић стварно лепо рече: "Ко није свестан постојања и ко активно не учествује у животу, тај и не живи и не постоји".

Дођите зато у Сава центар 2. децембра у 20.30.

Дођите да постојимо заједно.

Јер, ова прича - тек почиње...

Коментари / 0

Оставите коментар