Прича из Париза: Треба да пркосимо као Срби

Био сам на стадиону “Француска” на пријатељском мечу између Француске и Немачке и само неколико минута после почетка утакмице сви на стадиону чули смо две експлозије.

Свијет 17.11.2015 | 08:19
Прича из Париза: Треба да пркосимо као Срби

Цаканикас Аналис: Живот иде даље! Вечерас ћу отићи у кафану да прославимо рођендан пријатеља, морамо да покажемо терористима да их се не бојимо

Као фудбалски навијач, често сам по стадионима и наслушао сам се експлозија од петарди и топовских удара, тако да нисам много бринуо, јер сам помислио да је то у питању. Ни гледаоци, ни играчи ни судије се, такође нису уплашили, јер су вероватно имали сличан утисак.

Међутим, петнаестак минута пре краја утакмице почеле су да ми стижу бројне СМС поруке од родбине и пријатеља, и то не само из Француске већ из целог света. Сви су ме питали где се налазим и - знајући да сам страствени навијач али и да често идем на концерте у Батаклан концертну халу – саветовали су ме да ни случајно не идем у десети и једанаести арондисман јер се тамо пуца. Објаснили су ми шта се, заправо дешавало, и онда сам ја почео да шаљем поруке породици и пријатељима.



"И данас смо у шоку, али туга је ујединила Французе"

Када сам се пробудуио у суботу ујутро и сазнао, шта се заправо догодило и колико је људи убијено и рањено тек онда сам доживео шок. Париз и Француска су у шоку и данас, као што смо били запрепашћени нападима у Њујорку, Балију, Лондону, Мадриду и свугде где су терористи убијали недужне. Туга је ујединила Французе, па чак и политичке странке које су обуставиле кампању за регионалне изборе планиране за децембар.

Али, будимо реални: Француска је у ратном стању и ово је рат против непријатеља који се крије међу нама и спреман је да кукавички убија, а ми се надамао да ће одговорни за ове ужасне злочине бити пронађени и праведно кажњени.

Иако сам атеиста, знам да религије нису проблем. Проблем је што неки глупи и луди људи мисле како овим служе својој религији и то је порука коју желим да упутим мојим муслиманским сународницима.

Друга порука коју упућујем мојим земљацима али и свим другим људима широм света који се са нама солидаришу је: живот иде даље. Вечерас ћу отићи у кафану да прославимо рођендан пријатеља.

"Покажимо терористима да их се не плашимо"

Морамо да покажемо терористима да их се не бојимо, да се нећемо затварати по кућама, да ћемо наставити да излазимо и да се дружимо са пријатељима свих боја, религија и политичких ставова.

Дана 24. марта 1999. године када је почело ужасно бомбардовање Србије у коме је учествовала и Француска, први пут сам се стидео што сам Француз.

Истовремено сам се дивио Србима који су на улицама Београда, Новог сада или Ниша правили рок концерте и тако пркосили злу. Ова слика Срба који су се на тај начин, изласком и слушањем добре музике, супротстављали неправедном рату и бомбама још увек је жива у мом сећању. Зато бих хтео да поручим Французима да у овом тешком тренутку те људе узму за пример како се треба понашати.

Аутор: Александар Цаканикас Аналис

Извор: Блиц

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

БЛука

17.11.2015 07:26

Буди човек - буди Србин. "БУДИМО ЉУДИ"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

17.11.2015 07:28

Србија, од Чикага до Токија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стокан

17.11.2015 08:20

Срба Руса и Кинеза преко 2 милијарде.

Name

Михаило Микић

17.11.2015 16:30

Ре -Ја. Жао ми је што мој коментар који сам јутрос послао Редакцији није објавит па зато морам поново да ти пишем као ВЕЛИКОСРБИНУ док нама данашња СРБијица мала уз Ваше СРБовање постаје све мања. Зато сваки СРБин треба да зна да СРБском Народу није потребна "СРБија од Чикага до Токија" да СРБи Светог Саве као Свети Народ Божји неће СРБију ни Велику ни Малу већ само онолику колико је она СРБима од Бога дана, а то је Света Савина СРБија чије СРБске земље се спомињу у СВЕТОСАВСКОЈ ХИМНИ. Због тога је Светосавска Химна за време безбижничког комунистичког режима и била забрањена да се пјева или рецитује. СРБију која би била у оквирима београдског Пашалука морали су СРБима дати сви освајачи СРБски земаља. Београдски Пашалук СРБима су прво морали дати после СРБске Револуције и тешке борбе СРБа за слободу турски освајачи. Затим је Хитлер створио Недићеву СРБију а потом је комунистички режим Ј. Б. Тита направио проширени београдски Пашалук од којег су СРБима шиптари уз помоћ тз. МЗ отели Косово и Метохију а сада је на реду отмица СРБске Војводине. Међународна Заједница је такође поклонила СРБима СРБске земље из данашње СРБије које су одувјек било у саставу Савине Свете земаљске СРБије. За такву СРБију нико од СРБа Светог Саве не треба да се бори. Да би СРБи имали СРБијицу Мали довољно је само капитулирати пред непријатељима Бога и СРБства, Православља и Светосавља као врхунца хришћанске православне националне ИДЕОЛИГИЈЕ и СРБског начина живота и одмах ћемо добити остатак остатака некадашње Свете Савине СРБије. Али СРБију Светог Саве која би окупљала у једну недељиву и јединствену Свету СРБску Савину Државу Светих Немањића чије се земље спомињу у СВЕТОСАВСКОЈ ХИМНИ неда нама нико, ни наши јавни непријатељи нити лажни пријатељи, а само је мој брате СРБине за тако СРБију која ће окупљати Све СРБске земље које се спомињу у СВЕТОСАВСКОЈ ХИМНИ и где њезини грађани требају да живе по учењу своје Свете Вјере по Закону Божијем једино је вредно живјети и мрети!

Name

блбл

17.11.2015 07:43

Извор: Блиц ?? Зар не смије потписати обицни теxт или је и ово један од оних насих на силу Француза Маровицх,Перовицх...? Који то Француз зна када је било бомбардовање у Србији?

ОДГОВОРИТЕ
Name

лука

17.11.2015 08:31

Само има једна битна разлика између мог и твог народа и између наших генерала и ваших , мој народ су Срби , ако си паметан све сам ти рекао и друго наш народ и генерали никад нису отимали туђе нити икад икога бомбардовали , већ само бранили своје . Ту се разликујемо , а то је превише да би ваш западни мозак схватио . Да сте ишта учили у школи знао би да ми и ви се не можемо поредити ни по једном сегменту људства .Ми имамо и срце и м...а за разлику од вас , ми смо се супроставили тада највећој сили на свијету ( није више Богу хвала ), а вас је односно читав Париз отјерало у мишију рупу 5-6 терориста . УОСТАЛОМ ЗНАМ ВАС и оне кукавице пилоте што сте послали на нас 95 г. па опет 99 г .

ОДГОВОРИТЕ
Name

све данашње глупости

17.11.2015 08:34

Ми срби са овима нећемо имати никада напредак јер то доказује од рата данашње хаос стање које упропасти све генерације ове који размишљају нормалније од ових екстрема у којима народ само види своју пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аа

17.11.2015 11:03

Нису то никакве глупости,људи пису истину. Не треба зељети никоме зла и рата,али ни ми своје зртве не смијемо заборавити,остасмо онда кукавице без идентитета. А ста би када знамо ко нас је све тукао,и нису били несто пријатељски настројени... тако да своје воли и цувај,и тудје постуј...

Name

Франак

17.11.2015 08:35

Француз, атеиста, а име и презиме му грцко. А Срби рокери пркосе цијелом свијету! И ха! Ето ста би од нас да направе ови прозападни медији. Да не знамо ни ко смо ни ста смо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја

17.11.2015 10:17

Сто се овај прави француз. Љигви пласљиви своје сјеке се пласе.Сви смо оцивидци.На сваку пуцњаву скацу једни на друге.Сто нисте протестовали кад је васа авијација тако лагодно бомбардовала нас.

Name

РадикалНО

17.11.2015 09:26

Е па и нека су вас рокнули. Ни мало ми није жао. Сјетите се само шта су Французи урадили са Либије. Да не спомињем бомбардовање Србије и Србске. Французи су тек почели да осјећају дио зла које су другима направили. Понављам није ми жао ни Француске нити Француза. Зашто се нису побунили против политике своје владе. А сад мишеви у рупе. Немате ви ону ствар да бисте били као Срби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зитто

17.11.2015 10:07

Пркоси се када је непријатељ " на небу " , а " на земљи " се уништава !

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

17.11.2015 11:21

Добро је кад признајес да су нато и француска ЗЛО које је бомбардовало Србију и Републику Српску.То ЗЛО је у највецем слуцају узрок тих терористицких напада.Зато,пријатељу,изадјите на улице Париза и показите својој Влади да се неслазете са њиховом терористицком политиком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дада

17.11.2015 13:19

Зато Фтанцузи на улице па протестујте бар због себе,кад нисте хтјели због других који су били бомардовани од васе владе.Да сте тад реаговали сад небих бјезали као зевеви на пуцањ и петарди.Кад је нас народ протестовао за бомбардовање БАЛКАНА ви сте испијали кафице и гледал нас ко највеце јаде.Ви сте у много бољој позицији вас нико небомардује авионима.

Name

Ре лука

17.11.2015 16:22

Е имењаце,свака цаст на коментару.

ОДГОВОРИТЕ