Шест кандидата хоће српски "Телеком"

За "Телеком Србија" озбиљно је заинтересовано шест купаца, потврдио је данас министар трговине и телекомуникација Расим Љајић. Он није желео да даје било какве детаље о пристиглним понудама, нити имена инвеститора, како се не би утицало на даљи процес приватизације.

Србија 16.11.2015 | 20:50
Шест кандидата хоће српски "Телеком"

"Тај модел се показао као добар, јер је резултат тога да сада имамо шест понуђача. Потрудили смо се да дајемо информације које неће утицати на приватизацију", рекао је Љајић, истичући да је циљ да се увећа цена и повећа конкуренција.

Министар је навео да следи такозвана трећа фаза која траје 14 дана.

"Приватизациони саветник анализира документа, а Агенција за приватизацију проверава учеснике у поступку. Након истека 14 дана добићемо листу вредновану по цени коју нуде за куповину 58 одсто акција", објаснио је Љајић.

Комисија ће анализирати понуде и дати конкретан предлог.

До сада помињан као најозбиљнији кандидат за куповину српског "Телекома", инвестициони фонд "Аполо", у ову приватизацију не иде директно. Како "Новости" сазнају, он планира да ову куповину оствари кроз оснивање новог предузећа, и то заједно са "Телекомом Словеније". "Аполо" и "Телеком Словеније" практично ће основати посебну компанију у коју ће амерички инвестициони фонд уложити новац за куповину српске компаније, док ће словеначки државни холдинг (словеначка држава као власник) уложити акције "Телекома Словенија".

Тако би, практично, биле решене две приватизације одједном: и словеначког и српског телекома - наводи извор "Новости".

Оба ова инвеститора већ су слала необавезујуће понуде за домаћег телеоператера. С обзиром на то да је словеначка компанија три пута мања од српског конкурента, у старту је било очигледно да је мало извесно да словеначки "Телеком" сам може да купи "Телеком Србија". Формирањем заједничког предузећа са инвестиционим фондом, који је већ у прошлости управљао телекомуникацијским предузећима у САД, Немачкој и Швајцарској, приватизација постаје извеснија. Преостаје само питање цене, пошто је, према незваничним подацима, српска влада спремна да свој пакет власништва прода за минимум 1,4 милијарде евра, а то је 200 милиона више од онога што, наводно, нуди "Аполо".

Незванично, иза "Апола" стоји "Дојче телеком", увелико присутан у региону, који тренутно због превеликог инвестирања не може директно да пазари "Телеком Србија". "Аполо" после приватизације и истеком две године, препродао би немачком оператеру српски телеком. Уколико у игру на описан начин уђу и Словенци, "Дојче" би истовремено постао власник и њиховог телекома.

Осим што међу заинтересованим купцима највише има инвестиционих фондова, важан играч на страни могућих инвеститора је и телекомуникациона компанија из Русије, али и државни "Кинески телеком", који је последњи ушао у трку за профитабилно српско предузеће.

Критеријуми по којима ће се бирати купац су цена коју понуди, социјални програм и количина инвестиција у наредне три године. Како "Новости" сазнају само социјални програм, којим треба да се "Телеком" очисти од вишка кадрова коштаће 70 милиона евра.

Према незваничним информацијама, ако дође до приватизације, радници који се одлуче да напусте националног телекомуникационог оператера добиће отпремнине до 1.000 евра по години стажа.

Вучић: Нећемо испод цене

Премијер Србије Александар Вучић поновио је данас да ће Влада Србије продати "Телеком" ако добије добру цену, од чега би половина новца била утрошена за враћање дугова, а друга половина за инвестиције.

Ако не добијемо добру цену, нећемо да продамо "Телеком" и нема ту велике филозофије - поручио је премијер новинарима у Палати "Србија".

Извор: Вечерње НОВОСТИ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

глобално

16.11.2015 21:04

Само ви продајте то сто сте добили у социјализму. Само се питам ста ли цете Ви сами саградити? Ниста како ствари стоје. Права домацинска политика нема ста!

ОДГОВОРИТЕ