Зашто Балкан није занимљив терористима?

Циљ терориста је увек да буду медијски мега-покривени у целом свету и што дуже, а њихова логика је да би то било интересантније и да би постигли прави циљ ако се напади догоде у већим државама и метрополама.

Србија 16.11.2015 | 22:57
Зашто Балкан није занимљив терористима?

Претња од терористичких напада постоји у целој Европи, па и на Балкану, где свака од земаља региона може бити мета, што показује и податак да је један од осумњичених за учешће у терористичким нападима у Паризу 7. октобра био регистрован на граничном прелазу Прешево.

Стручњаци за тероризам с којима је разговарао Спутњик указују да су главне опасности присуство исламиста у земљама региона који регрутују људе за одлазак на сиријско ратиште и тешкоће у идентификовању потенцијалних терориста међу избеглицама које пролазе регионом. Спасава нас, кажу, то што су за терористе медијски много атрактивније велике европске метрополе.

Македонски стручњак за безбедност Владимир Пивоваров упозорава да терористичке организације налазе начине да инфилтрирају своје људе у масу људи који због рата или из економских разлога беже са Блиског истока, а да је проблем што земље региона немају могућност да провере податке о којим се личностима ради.

„Ми имамо сада проблем између људских права, с једне стране, и безбедности самих држава. Политичари региона, руководиоци свих држава морају једном рашчистити с тим питањем: да ли ћемо људска права ставити науштрб могућности да се терористи слободно крећу овим просторима и да ми једног дана будемо мета терористичких аката“, каже наш саговорник.

Према речима Пивоварова, све земље региона од којих многе учествују у међународним мировним коалицијама, такорећи су легитимна мета за могуће терористичке акте. С друге стране, њихове безбедносне службе су слабе, из разних, било политичких, било економских разлога.

„Ми смо лака, подложна мета која може у сваком моменту да буде предмет терористичког акта којем ћемо тешко одолети. Превасходни задатак наших обавештајних служби је превенција извршења терористичког акта. Стопостотни учинак у борби против тероризма не постоји, али сви морамо радити на превентиви, бржој размени обавештајних података и пре свега морамо наше службе једном за свагда реорганизовати тако да им циљ буде одбрана своје државе и народа, а не партијске и политичке препирке између оних који долазе и оних који одлазе са власти, односно пре свега професионализација“, истиче Пивоваров.

Он напомиње да слабост служби безбедности додатно отежава ионако тешку контролу тога ко је међу мигрантима потенцијални терориста.

„Али надам се да нисмо први на списку будућих терористичких аката, јер из онога што је Исламска држава прокламовала видимо да се то односи на велике светске силе, пре свега на тлу Европе. Њихов циљ је увек да буду медијски мега-покривени у целом свету и што дуже, а њихова логика је да би то било интересантније и да би постигли прави циљ ако се напади догоде у већим државама и метрополама“, примећује македонски стручњак.

Спрега исламиста у БиХ са западним обавештајним службама

Експерт за тероризам из БиХ Џевад Галијашевић сматра да је Балкан, као и ЕУ, дестабилизован погрешном америчком политиком која је изазвала мигрантску кризу, али и гомилање НАТО трупа на граници са Русијом и нестабилност у Украјини. Балкан је, сматра он, угрожен управо због западних непринципијелних политика, што је показао напад у Куманову, али и ситуација у БиХ.

„Чујемо претње да једини стабилни део БиХ, а то је Република Српска, треба да буде укинут, да Дејтон треба да буде распакован, па се у то укључила и супруга Холбрука, творца Дејтонског споразума, па Хилари Клинтон, квазиинтелектулаци, Међународна кризна група и све то компликује ситуацију“, наводи Галијашевић.

Он истиче да је у том светлу земљама региона најбоље да преузму одговорност за безбедност унутар својих граница, а не да тероризам третирају искључиво глобално. Допринос европској безбедности је да учините безбедном своју земљу, а она није безбедна ако ви избеглице третирате само као хуманитарно питање, а не и као угрожавање безбедности ваше земље, сматра Галијашевић.

По његовом мишљењу, све државе региона су рањиве што због недовољно изграђених институција, што због етничких и других оптерећења, која помирење чине малтене недостижним, а „могу се личности мирити колико хоће, али сукобљене политичке концепције изазивају трајну нестабилност на овом простору“.

Рањиве тачке у Србији, каже Галијашевић, долазе од албанског, и националистичког, и исламистичког фактора прво са Косова, а онда и са југа Србије, Прешева, Медвеђе и Бујановца. Такође долазе са подручја Рашке области, односно Санџака.

„Истовремено, западне земље, које би требало да буду партнер Србији у борби против тероризма и на чију помоћ Србија рачуна, залажу се да Косово буде држава, да буде у Унеску, да терористи ОВК брину о православним светињама“, каже он.

Додаје да исламистички фактор угрожава и опстанак Македоније, док су у БиХ исламистичке тенденције и моћ Сарајева подржани управо западном политичком вољом. Угрожена је, сматра, и Црна Гора од исламског елемента око Плава и Гусиња и дела албанског становништва. Он подсећа и на постојање регрутних центара за слање људи на сиријско ратиште.

„Одласци на сиријско ратиште су организовани. Не може некоме пасти на памет - пробудио се ујутро и оде ратовати у Сирији. Не, организовани су одласци и из БиХ, и из Србије и из Црне Горе. Наравно да је темељ те мреже подршке терористима и подршке ИД у Сирији и Ал Каиди у Сирији, односно Нусра фронту ипак у БиХ.

Стварна моћ и стварна логистичка подршка долази управо из Сарајева, не само због подршке исламистичке владе БиХ, него и подршке западних обавештајних и безбедносних агенција које у БиХ потпуности контролишу безбедносни сектор, правосуђе, тужилаштво, све војне и одбрамбене процесе. 

Претња и јесте спрега исламиста, терориста са западним обавештајним службама које повремено користе исламисте као властиту геополитичку пешадију у разним сукобима и ратовима“, изричит је Галијашевић.

Он упозорава да се ти двоструки стандарди и непринципијелност морају једном обити о главу и примећује да би „неки на западу хтели да се обрачунају са исламистима у Паризу, али би их пустили да на Балкану несметано раде“.

Извор: Спутник Србија

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Абц

16.11.2015 15:31

Овај Галијасевиц вири Баји из шу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

16.11.2015 18:42

АБЦ и онај доле Цар, вирите Багдадију из шу.... Галијашевић је пријатељ мира и пријатељ нашег народа. А ови, који не знају о чему се овдје ради нека иду кући: У СИРИЈУ ИЛИ ИРАК. И нек остваре свој сан па постану шехиди. Ми о Паризу они о Галијашевићу. Не приличи нам се више дјелити ово је озбиљна прјетња нашој слободи, миру и нашој држави

Name

блбл

16.11.2015 15:36

Ови наси струцњаци и "еxперти" као да једва цекају да се и овдје несто слицно деси. Измисљају терористицки напад у Јањи,наговарају она три повредјена полицајца у Зворнику да казу да је нападац викао Аллахекбер па се послије прегледом видеа доказало да није.... Јел ви стварно зелите проблем или сте толико блесави да провоцирате без разлога. Сви заједно треба да се боримо против тог зла али неце ици ако ми призељкујемо и призивамо белај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

16.11.2015 18:46

Ти из Јање иди више са својом причом и немој нам претити. У Зворнику сте направили терористичку акцију и убили једног полицајца, у Јањи сте покушали дићи у ваздух хотел, у Сребреници сте организовали линч премијера Вучића... У Паризу сте успјели изазвати хаос и побити невине људе. ТО НИСУ УРАДИЛИ ЕКСПЕРТИ НЕГО ТО РАДЕ ТАКВИ КАО ТИ Биби, Абц, Цар и слична олош. Галијашевић је велики стручњак и добар човјек а такви као ви... не претите нам и једите г***а.

Name

Логика...

16.11.2015 16:07

Због конкуреције...

ОДГОВОРИТЕ
Name

цар

16.11.2015 17:34

Овај Галијасевиц тзв. еxперт је постао толико досадан да му треба забранити рекламирање у медијима он је један обицни полтрон владајуцег СНСД-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роналдо

16.11.2015 18:50

Шта сте се узмували фундаменталисти па коментаришете Галијашевића. Умањујете претњу тероризма. Лажете дан након Париза. Можда је Париз ваша победа - али за нас је то злочин без преседана. Терористи су проблем нормалним људима, експерти нам не сметају. Подржавам господина Галијашевића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јанко

16.11.2015 19:11

Под хитно се обрачунати са фундаменталистима и терорисстима. Подршка и поштовање за Џевада Галијашевића. Он је наш друг и наш брат - и велики стручњак, признат у Европи:Уосталом Прочитајте данашња издања: Дие Wелт (Њемачка) Спутњик (Русија) ПресГиорнале (Италија),Уисио (Француска)...: хттп://www.wелт.де/принт/дие_wелт/дебатте/артицле148879938/Сербиен-версцхаерфт-Контроллен.хтмл хттп://прессејоурналисмус.цом/2015/11/исламистисцхе-нетзwерке-ентланг-дер-балканроуте/ хттп://феудоделбивиере.цом/инцонтри-а-бресциа.хтмл хттп://www.уисио.цом/ноус-соммес-тоус-францаис/ хттп://рс.спутникнеwс.цом/коментари/20151116/1101101312/Балкан-спасава-медијска-неатрактивност.хтмл О ЧЕМУ ПРИЧАЈУ ОВИ лажни цареви, бибе и абц... терористи су проблем а Галијашевић помеже свима нама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сиви облак

16.11.2015 21:51

Само да не нападну нас.

Name

Лили

16.11.2015 21:49

Некад се мора изабрати страна: Америка или Русија, СНСД или СДС, Бакир или Додик, Република Српска или БиХ, Путин или Инцко.... Србија са Косовом или без Косова.... У ствари храбро и поштено је прихватити страну која ти припада са свим консеквенцама. Подржавам Галијашевића од његовог првог избора за Југославију, за курс Југословенских муслимана, а не Изетбеговићевих фундаменталиста и радикалних исламиста. Подржавам обрачун са терористима и свим екстремистима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

16.11.2015 21:56

Ми ценимо само оне Бошњаке који нас вређају. Не требају нам они који покушавају доказати да су и други били једнако лоши и који су нам пријатељи. Ми никада не нападамао Бакира Изметбеговића ни оног Абу Хамза. Јер ми смо друштвени мазохизам подигли на ниво највредније колективне одлике. Непријатељи неким морају бити добри Бошњаци да ми не бисмо видјели колико су они јадни и какви у ствари јесу. Па ти сада ту цинцулирај и петљај, да се нормални стиде. Ови неки немају везе са нама Србима ни са нашом судбином јер нама требају овакви као Галијашевић, а овима, попут биби, абц, цар... и неким другим треба Бакир Изетбеговић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица ФПН БЛ

16.11.2015 22:02

Ови наши монструми, скривени иза неутралног надимка, се стварно праве да не знају ко је Џевад Галијашевић. Предавао нам је , по наруџби, и уредник је нашег научног часописа Политеја. А ко су ови људи:Они су као "наши" а Галијашевић Џевад као, није "наш". Подршка мом гостујућем професору и дођите нам опет одржати предавање о Вјерском радикализму и терористичкој прјетњи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Која

16.11.2015 22:46

Имамо проблем. Паметни људи нам понекад појасне нашу ситуацију и узроке наших проблема. Ако нам неко каже у којим смо проблемима морамо размислити о ситуацији а не оптуживати онога ко нам у овом мраку упали свјетло. Цјеним Џевада Галијашевића и његове коментаре , пратим његове анализе. Подржавам и респектујем то што ради са свим ризицима које тај посао носи.

ОДГОВОРИТЕ