Јапанска привреда упала у рецесију

Привреда Јапана је ушла у рецесију јер је бруто домаћи производ (БДП) земље у паду друго тромјесечје узастопце, саопштила је данас јапанска влада.

Свијет 16.11.2015 | 10:51
Јапанска привреда упала у рецесију

У трећем тромјесечју ове године БДП је смањен 0,8 одсто на годишњем нивоу, послије пада од 0,7 одсто у другом тромјесечју, пренио је Тас.

Један од главних фактора пада је пораст негативних тенденција у привреди Кине и укупне глобалне слабе тражње за робом, због чега су јапанске фирме биле принуђене да смање инвестиције и обиме производње.

Истовремено је у трећем тромјесечју 0,5 одсто порасла домаћа потрошачка тражња, која чини 60 одсто БДП-а. У вези с тим је министар за економски опоравак Акира Амари рекао новинарима да у периоду октобар – децембар очекује раст бруто домаћег производа.

Процјена снижења БДП у наредном кварталу је смањен са 1,2 одсто на 0,7 одсто на годишњем, а са 0,3 на 0,2 одсто у међукварталном. Капиталне инвестиције компанија снижене су са 1,3 одсто, умјесто очекиваног снижења од 0,5 одсто.

При томе, лоши показатељи могу да подстакну централну Банку Јапана да донесе додатне мјере за подршку привреди. Састанак руководства тог кључног финансијског органа земље очекује се ове седмице.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

16.11.2015 09:57

Гдје смо ми кад су јапанци у рецесији!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сојиц

16.11.2015 12:04

Јапанска се привреда љуља као мала лађа на узбурканом океану!

ОДГОВОРИТЕ