Афера "Фискализација" – 106 милиона КМ

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске.

Република Српска 16.11.2015 | 09:37
Афера "Фискализација" – 106 милиона КМ

Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, неодговорног и непотистичког понашања.

АФЕРА „Шест“

„Фискализација“

Шта је са катастрофалним ефектима фискализације? Једину корист од фискализације имала су предузећа која продају фискалне касе, највише због монополистичкичког положаја у који их је ставила Влада Републике Српске.

Монополисти

Прије свих, то је предузеће „Микроелектроника“ из Бањалуке, блиска СНСД-у, које је, према незваничним подацима, увезло, саставило и продало чак двије трећине свих фискалних система по цијенама неколико пута већим од стварне тржишне у региону. Корист од овако извршене фискализације имала су и предузећа која врше технички преглед, те „Телеком Српске“ као мобилни оператер коме се плаћа претплата.

Директна штета по привреду Републике Српске износи 106 милиона КМ, а индиректна је много већа с обзиром на број затворених односно одјављених привредних субјеката у посљедњих седам година, откако је започета фискализација.

КАТАСТРОФАЛНИ ЕФЕКТИ ФИСКАЛИЗАЦИЈЕ:

47.363 фискалних каса x 1.000 КМ (просјечна цијена касе) = 47,36 милиона КМ

65 КМ (просјечна годишња цијена техничког прегледа) x 47.363 фискалних каса x 7 година = 21,55 милиона КМ

9,36 КМ (цијена мјесечне претплате према мобилном оператеру) x 47.363 фискалних каса x 12 (мјесеци у години) x 7 година =37,23 милиона КМ

Влада признала да нема ефеката

Укупан износ који је узет од привреде Републике Српске је 106,14 милиона КМ. Влада Републике Српске је признала да није било ефеката у повећању прихода у буџетима Републике Српске, фондова и локалних заједница и да је циљ био само обавеза фискализације, односно инсталирања фискалних система.

Ово се може наћи у образложењу Приједлога измјена и допуна Закона о фискалним касама. Међутим, у том образложењу нема ни ријечи о негативним ефектима, броју затворених предузећа и самосталних трговачких радњи и изгубљеним радним мјестима.

Наведено је, такође, да ће свега 3.000 фискалних јединица бити „дефискализовано“ што је само шест одсто од укупног броја, па се поставља питање шта тако мали број предузетника да ради са дефискализованим касама.

У Владином Приједлогу измјена и допуна закона недостаје цијело поглавље из Нацрта измјена и допуна закона којим се прецизније образлаже које су то дјелатности предмет дефискализације, што је отворило додатну сумњу да се радило о класичном политичком предизборном маркетингу власти.

Према подацима Пореске управе Републике Српске, на дан 8. јула 2014. године (када је рађена анализа у Министарству финансија Републике Српске), укупан број поднесених захтјева за фискализацију је 47.389, од чега је поступак фискализације завршен код 47.363 обвезника.

У Републици Српској послује 350 овлашћених сервиса и сваки од њих, слободно, уговором одређује цијену техничког прегледа фискалних уређаја. Средња цијена годишњег техничког прегледа износи 52,65 КМ (са обрачунатим ПДВ-ом). Та цијена се увећава за додатних 15 КМ до 20 КМ ако се технички преглед врши на терену, а не у просторијама овлашћеног сервиса.

Штета за привреду Републике Српске: 106.140.000 КМ = једнократни директни подстицаји од по 5.000 КМ за отварање 21.228 радних мјеста

Ставови и објашњења ПДП, као и финансијски показатељи за ову аферу изведени су из званичних Владиних образложења Закона о фискалним касама и Измјена и допуна Закона о фискалним касама.

Партија демократског прогреса

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

предузмите нешто од даље пропасти

16.11.2015 08:57

Ништа не предузимате а они то раде све од првог дана до данас свима су познати само да им видимо леђа то је једино ријешење господо из ПДП нисмо ми сви глупи јер то погађа скоро цијело становништво изузев њих у овој владајућој хоботници која све ради за себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бле

16.11.2015 12:22

Зато ја чекам да ми дођу да им платим порез касама и компјутерима . Тада сам дао 13000.км за штампаче , компјутере , програме , а годину прије купио сам оне ПОС штампаче . Мени од тога ништа није требало , али морао сам , сад их чекам да им скоро исти износ пореза платим овим сколама које сам натјеран силом да купим . То исто би препоручио свима , урачунајте им за порез по пуној набавној цијени , па им дајте назад нека носе баји да им он да паре .

Name

Основана сумња

16.11.2015 09:03

Сви који имају ФК (фискалне касе) знају да на крају радног дана морају да пошаљу дневни извјештај. Постоји основана сумња да ти подаци завршавају на "дигиталној депонији". Два примјера: (1) ФК има обичај да се "заглави", односно, да престане да шаље извјештаје ПУРС (Пореску Управу Републике Српске). Познати су ми случајеви гдје ФК није слала извјештаје два, три, па и шест мјесеци. Нико из ПУРС није контактирао дотичне фирме и обратио им пажњу да постоји проблем који морају да рјешавају (ФК не пријављује проблем). (2) Инспектори ПУРС који контролишу пословање предузећа траже од одговорних да им се направе мјесечни/годишњи извјештаји из ФК. Ако ПУРС има податке, зашто траже од фирми да им поново доставе исте?

ОДГОВОРИТЕ
Name

И. Сарајево

16.11.2015 09:04

Приватна фирма Синише Додика "Галеб Интернатионал" која је регистрована у Источном Новом Сарајеву била је еxклузивни заступник фикалних каса за источни дио РС. Сви овлаштени сервиси су морали од њега куповати касе по доста већој цијени а нису могли директно из Бања Луке од Микроелектронике. Додик је у току фисклизације "препродао" око 7000 фискалних каса. Овај посао Додик је, као посланик у НС РС, договорио директно са Драганом Прашталом, власником Микроелектронике. Синишин млађи брат, Љубиша, је отворио више мањих трговинских радњи на имена својих "другара" који су само за његов интерес препродавали фискалне касе. За први мјесец дана, мали Љубиша, је купио нову шкоду Октавију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

16.11.2015 10:00

Јели то онај бизнисмен снсда сто издаје пословне ткз привредном суду!?

Name

постено говореци

16.11.2015 09:25

СНСД мора да се склони са власти најхитније...народ мора добити наду у боље сутра!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мојне

16.11.2015 11:30

Ма каки да се склони ПАРЕ ДА ВРАТИ ПРВО

Name

ПЕТАР

16.11.2015 09:36

Могли сте комотно ТУЖБУ поднијети директно ДОДИКУ, јер је сваком јасно да је СУДСТВО(ТУЖИЛАШТВО)= МИЛОРАД ДОДИК. То је још једна ПРЕДСТАВА ЗА НАРОД!

ОДГОВОРИТЕ
Name

блука

16.11.2015 09:38

Фискализација је упропастила занатске услуге у РС. Столари, зидари, молери и сви остали занатлије су мјесто плацања паусала који је пунио будзет само пресли на рад на црно. Додику је било у интерерсу да на брзину узме паре преко јатацких фирми, јер га ионако занима само лицна економија а не будуцност народа РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

16.11.2015 09:42

Да ли се ради о Прашталу који не прашта?

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

16.11.2015 09:53

Како нема ефеката?! Па ефекат на пуњење Додиковог новчаника је одличан!Идемо...милиони,камиони,авиони.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еки

16.11.2015 10:09

Па радите несто,процесуирајте висе лопове,доста супље прице-овако це Миле владати вјецно-сад ми дјелујете као тузибабе-поведите народ и немојте висе упразно износити фразе од којих нема ниста!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Буде

16.11.2015 10:34

Идите ви из СзП у три п.м.Све ми ово знамо и без вас али смо гласали да ово процеуирате а не да нам говорите оно сто знамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драшко

16.11.2015 10:41

Слажем се да је власт огрезла у криминалу, али томе је допринијела и јалова опозиција. Ко још вјерује да ПДП може нешто урадити у Српској. Нама нико не може помоћи. Лопови су на све стране. Зато људи и одлазе одавде. А кад падне СНСД (надам се ускоро) ево нама ПДП-оваца сиромашних који ће красти као и њихови претходници, а ко шиша народ кад дозољава ово. Уосталом нигдје протеста, све је дивно и нико се не буни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕРО НИСЕВИЦ

16.11.2015 10:58

ТВРДИМ ОДГОВОРНО ДА ЈЕ ФИСКАЛИЗАЦИЈА УНИСТИЛА ЗАНАТЛИЈЕ СВИХ ВРСТА,умјесто да им је разрезан мјесецни порез, а свака опстина има увид у пословање на свом терену. Врло једноставно.НИЈЕ ГОРА ВЛАДА СЈЕЛА ДОСАД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

16.11.2015 11:12

Не заборавимо ни Вељку Јарица и фирму Дигит ција каса уопсте не испуњава законом прописане параметре да би се назвала фискалан. И он их је продао на хиљаде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Топ

16.11.2015 12:36

Он је сад веза између газде овде и газде у Србији, Јарић је сад заштићена врста. И каблове за оптику поставља по Приједору.