БиХ појачава контролу и формира црне листе

Након терористичког напада у Паризу, власти БиХ одлучне су да предузму безбједносне мјере како би заштитиле своје грађане.

Босна и Херцеговина 16.11.2015 | 08:13
БиХ појачава контролу и формира црне листе

Како би се овај страшни напад могао рефлектовати у БиХ, потврдио је за сарајевске медије и проф. др. Владо Азиновић, стручњак за тероризам.

"Здрав разум налаже да се у БиХ проводе превентивне акције безбједносног типа - да се ти људи за које се зна да су блиски овој идеолошкој матрици оперативно прате и буду под појачаним надзором”, истакао је Азиновић.

За страшни напад у Француској, каже како не изненађује, иако шокира.

"Ако погледате активности ИД на друштвеним мрежама и поруке које шаљу у својим гласилима попут "Дабиqа", часописа који издају и чији је девети, посљедњи број изишао у септембру, управо се овакве акције и траже од оних који не могу доћи у Сирију и Ирак и придружити се ономе што они називају и доживљавају као џихад, пише Вечерњи лист БиХ.

“БиХ ће појачати контроле на границама, реконструисати кретања сумњивих особа, појачати мјере и санкционисати све који служе или су служили у страним паравојним формацијама”, потврдио је помоћник министра безбједности БиХ Вјекослав Вуковић.

Он је додао да ће, уз наведено, власти предузети мјере забрањивања потенцијално опасних wеб-садржаја и створити повјерење грађана да пријављују свако позивање на радикално понашање.

Истина, на овакве појавне облике тероризма који координисано дјелују на више локација тешко је дјеловати или их све предвидјети.

"Указивали смо како избјеглички талас има различите димензије, хуманитарну, економску и сигурносну јер управо не знамо који људи се крећу у њему без обзира на све контроле које предузимамо или можемо подузети. Већина тих особа није регистровано ни у једној бази података, па тако ни Интерполовим, а што им омогућује нормално кретање. Тренутано се само у Јордану налази 1,5 милиона избјеглица које чекају своју прилику за кретање даље. Ту је и чињеница да су у нападима у Ираку и Сирији нестале штампарије, као и велики број оригиналних путних исправа ових земаља, а што нам, наравно, отежава ове провјере", истиче Вуковић.

Стратешки документ

У стратешким документима темељеним на анализама Министарства безбједности покушало се дати одговоре на питања у смјеру спречавања ових појава од којих се истичу: образовање, промјене курикулума у школама, посебно код одгоја у основним школама, међурелигијски дијалог и јасно дистанцирање од оваквих појавних облика, формирање црних листа за wеб-странице подстицајног или оправдавајућег карактера, појачана контроле и уређаји за снимање регистрацијских ознака на граничним пријелазима, и наравно, спречавање корупције у сигурносном сектору.

"Очито су се неке од мјера већ показале нужним узмемо ли у обзир чињеницу да је особа која је починила напад у Паризу регистрована у Опатовцу и дошла преко Грчке у избјегличком таласу те није била регистрировано ни у једној бази података, те да су Вијести уммета хвалиле и оправдавале овај гнусни чин те да се поједине особе прелазиле и нашу границу прије чињења ових дијела (ако се сјетимо Јашаревића) и сл”, наводи у ресорном министарству.

Извор: НН, Вечерњи лист

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Сноуден

16.11.2015 07:36

Ок питање за струцњака Владу ста цемо са момцима који су као вехабије који јавно подрзавају вехабизам инсталирани у разне полициске органе у БиХ и доступне су им све информације о акцијама стиценим л0ицностима и објектима.Који могу да унесу изнесу ста год хоце да ли сте свјесни тог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ко

16.11.2015 09:41

Напиши конкретно имена људи који то раде а и могли би силне коментаре мржње да прелистају !

Name

Бум

16.11.2015 09:31

Ко је примио у радне односе у институције БиХ људе склоне тероризму и вехабизму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин Савиц

16.11.2015 10:17

хттп://www.дневно.хр/вијести/регија/легло-дзихадиста-на-30-минута-од-хрватске-њихова-патрола-у-мјесто-не-пуста-ни-полицију-видео-856822 Шта који формирате? Зашто ово не ријшите?!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сноуден

16.11.2015 12:07

Реплика за КО Другар продји преко границних прелаза и видицес људе у униформама мозда це те и контролисати задњи слуцај дрског понасања границног полицајца десио се када је лице које прати ОСА и аустриска полиција пустио у слузбене просторије да кланха.????Јел мислис да му неце дат повјерљиве податке пребацити њега ил друге терористе или му превести орузје ил експлозив ако би затребало !?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

16.11.2015 12:20

Цисто да се види да и они као несто раде...зна се где су им упориста тј села на територији БиХ али нема нико интереса да та места поцисти од паразита или боље рецено неком је у интересу да та села постоје.

ОДГОВОРИТЕ