Све што нисте знали о чувеним "Мућкама"

Прва епизода легендарне серије "Мућке" (Онлy Фоолс анд Хорсес) приказана је 1981. године. Иако је прошло много времена од првог емитовања, она и даље не губи на актуелности, броју фанова, али и броју реприза широм свијета, док се на простору бивше Југославије сматра за најрепризиранију страну серију свих времена.

Свијет 16.11.2015 | 07:52
Све што нисте знали о чувеним "Мућкама"

Наслов серије је заснован на старој енглеској пословици - Само будале и коњи раде за зараду, којом се алудира на напор Дел Боја и Роднија да избјегавају редовни посао и плаћање пореза. У анкети ББЦ-ја, овај ситком је проглашен за најбољи свих времена. Ипак, неке ствари и даље нису познате широј публици.

Пекам у Бристолу

Дејвид Џејсон (Дел Бој) је желио да напусти серију 1986. године, тако да је планирано да епизода „Wхо Wантс то бе а Миллионаире" буде посљедња и да Дел Бој оде у Аустралију са Џамбом Милсом. Саливен је писао сценарио за нову серију „Хот Род" у којој би Родни био главни лик.

Ипак, Џејсон се предомислио, па је сценарио промијењен, а Дел није прихватио позив да оде на други континент. Тригерово право име у серији је Колин Бол. Дерек једном приликом објашњава да је надимак добио јер личи на коња. Тригер, не Дел Бој. Насловну пјесму написао је и отпјевао Џон Саливан, сценариста „Мућки".

Спиноф наставци

Након „Мућки" су снимљене и двије спиноф серије - „Зелена трава дома мог" из 2005. која прати Бојсија и Марлин кроз 32 епизоде, а приликом њихове селидбе из Пекама, као и „Роцк & Цхипс".
Ова серија је приказивала живот у Пекаму шездесетих, од тренутка рођења Роднија Тротера. Гледаоци су имали прилику да виде како изгледа Џоан, Делова мама, али и сви остали ликови који су се, мање или више, помињали у самим „Мућкама". Након само три епизоде, снимање је прекинуто због смрти Џона Саливена.

Сцене Пекама су снимане у Бристолу јер продуценти нису могли да гарантују безбједност екипи серије уколико би заиста снимали у Пекаму. Првих шест епизода су из истог разлога снимане у Западном Лондону. Кенет Макдоналд (Мајк из „Рагине главе") преминуо је истог дана кад је најављено да ће бити снимљене још три епизоде. Касандра је у серији приказана као дјевојка која је пет година млађа од Роднија. Ипак, у реалном свијету, глумица Гвинет Стронг је двије године старија од Николаса Линдхерста који је играо Роднија.

Иначе, за улогу Касандре је конкурисала и касније веома популарна Елизабет Харли, али је одбијена. Дел Бој, Родни и Тригер су једина три лика која су се појавила и у првој и у посљедњој епизоди, а само су Родни и Дел били у свакој.

Стриц Алберт у једној епизоди говори да је био боксер у морнарици. Интересантно, глумац Бастер Мерифилд, који је тумачио ову улогу, заиста је био боксер, а глумом је почео да се бави тек по одласку у пензију.

У сценарију није било планирано да Тригер Роднија назива Дејв. Међутим, глумац Роџер Лојд Пек је колегама на сету стално мијешао имена. Тако је Николаса Линдхерста називао Дејв по Дејвиду Џејсону који је играо Дела. Саливен је из зафрканције ријешио да то употријеби у једној епизоди, али је испало смјешније него што се надао, па је одлучио да надимак Дејв остане заувијек дио „Мућки".

Дејвид Џејсон и даље у свом ормару чува пуловере које је носио као Дел Бој и не планира да их икада да на некакву аукцију.

Трагикомедија, а не ситком

У култној сцени гдје Дел Бој пада кроз шанк, Тригер није ни требало да се појави. Наиме, глумац Роџер Лојд Пек је током снимања епизоде „Yуппy Лове" био у близини сета, па је ријешио да сврати и пита Саливена да ли му је потребан. Тада је сценариста дошао на идеју да направи Тригерову реакцију на пад, што је и те како допринијело популарности ове сцене.

Серија је критикована од неких удружења као расистичка, јер је Пекам описиван као крај у којем готово да нема црнаца иако су они, заправо, већинско становништво у том дијелу Лондона. Током двадесет и две године снимања коришћено је четрнаест различитих возила „релиан регал", чувеног троточкаша који вози Дел Бој. Дејвид Џејсон никада није желио да прихвати да су „Мућке" ситком. У својим интервјуима их описује као трагикомедију.

Дел Бој је само једном правилно употријебио француски језик у цијелој серији. То се догодило када је срео Дензила и рекао му „Боњоур!" Интересантно, радња те епизоде се одиграва управо у Француској. У сцени када Алберт разлупа свој брод на доковима, клинац који му се смије је син глумца Патрика Мареја који је играо Микија Пирса.

Пјевач Роби Вилијамс се појавио у „Мућкама"! Наиме, у епизоди „Мотхер Натуре'с Сон" док Бојси за шанком прича о „пекамској изворској води", у близини сједи Роби, тада пјевач бенда „Таке Тхат". У истом тренутку се у пабу чује управо пјесма те групе.

Умјесто у „Златној грозници", Дел је првобитно требало да се појави у квизу „Желите ли да постанете милионер", али до договора двије продукције није дошло. Најдуже снимана сцена је била она на декином гробу. Наиме, Џејсон и Линдхерст су често плачем прекидали снимање јер су сјећање на глумца Ленарда Пирса, који је тумачио њиховог деку, доживљавали веома емотивно. Сузе у тој сцени су праве.

Извор: Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар