Серија координисаних оружаних напада и најмање 160 мртвих у центру Париза

Више од 160 људи убијено је на шест локација у центру Париза у серији напада терориста. Француска је прогласила ванредно стање, а границе су затворене.

Свијет 14.11.2015 | 01:10
Серија координисаних оружаних напада и најмање 160 мртвих у центру Париза

У једном од најгорих терористичких напада на европском тлу, другом ове године у Француској, нападнути су ресторани, кафићи, национални стадион и концертна дворана.

Полиција је саопштила да је око 120 мртвих само у дворани "Батаклан" где су терористи држали и убили велики број талаца, пре него што су специјалци улетели у дворану.

У том тренутку тројица терориста су се разнела екплозивом којим су били опасани, док је последњег полиција убила пре него што је успео то да учини.

Француски медији преносе, позивајући се на безбедносне изворе, да је у нападима укупно убијено осам терориста.

На осталим локацијама има најмање 42 страдалих. АФП такође јавља да је у нападима повређено 200 људи, од чега 80 теже.

Напади су отпочели око 22.30х, када је терориста наоружан "калашњиковим" запуцао у ресторану "Мала Камбоџа" у центру Париза у 10. арондисману.

Убрзо су одјекнуле експлозије на "Стад де Франсу" на којем су меч играли Француска и Немачка, а терористи су ушли и извршили масакр у дворани "Батаклан" где је у току био концерт.

АФП је пренео да су нападачи у близини стадиона ушли и у ресторан "Мекдоналдс" у који су бацили ручне гранате.

Према речима сведока, нападачи су на више локација викали "Алаху акбар" док су пуцали по људима, а неки он њих су викали и "Ово је за Сирију!".

Истовремено, Исламска држава (ИД) покренула је на друштвеним мрежама акцију прослављања неколико терористичких напада у Паризу.

Војска и специјалне полицијске јединице су послате у 10. и 11. арондисман у Паризу, а према још непровереним информацијама дошло је до напада и у близини Лувра и у једном од шопинг центара у центру Париза.

Француски председник Франсоа Оланд прогласио је ванредно страње у земљи и затворио све границе. Полиција је наредила Парижанима да остану у кућама.

Светски медији наводе да је у свему учествовало најмање шест нападача. Тројицу су убили полицајци у "Батаклану", а један се разнео код стадиона. О судбини осталих нападача нема информација.

Француски председник је евакуисан са стадиона. Оланд се након тога састао са министром унутрашњих послова Бернаром Казневом како би размотрили ситуацију, а специјални тужилац за тероризам је преузео случај.

Новинар ББЦ-ја са места догађаја каже да на улици види 10 људи који су или мртви или тешко повређени. Према његовим речима, полиција је управо стигла на место сукоба. Слике тела покривених чаршавима која се налазе на улици објављена је на друштвеним мрежама.

Британски "Телеграф" преноси изјаву сведока једне од пуцњава који каже да ја нападач приликом напада узвикнуо "Алаху акбар".

Објављен је и снимак саме утакмице на стадиону на којем се наводоно чује експлозија, као и публике која је у једном тренутку прешла на терен. Истиче се да је спикер на стадиону након утакмице замолио гледаоце да сиђу на терен и не напуштају стадион "због догађаја споља".

Полицијски званичник изјавио је да није познато да ли су напади координисани, али да тако делује. У исто време званичници САД наводе да напади јесу кооридинсани.

Подсећамо, почетком ове године у Паризу се догодио терористички напад на сатирични магазин "Шарли ебдо", када је убијено 12 људи.

ЦНН јавља да је и полиција у Њујорку, након ових координисаних напада у главном граду Француске, подигла ниво безбједности, иако нема назнака да би се слично могло десити и у САД. Обратиће се у Вашингтону овим поводом и амерички предсједник Барак Обама.

 

Извор: Б92

 

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

столе

14.11.2015 00:19

А сунце ти ...ови мигранти се право интегрисали,јос се нису постено ни смјестили а вец поцео ватромет по Европи,мора да нису били задовољни висином социјале или нису имали wифи и пецења јарецег у кампу,ста уради она њемацка бабетина ово је крај старе европе,дунули смо у фењер

ОДГОВОРИТЕ
Name

церацемо се ми јос

14.11.2015 00:43

интерсантно све вријеме заобилазе Албанију и Федерацију БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

14.11.2015 01:15

Шта рече ћеравац??? Колико видим, и тебе заобилазе. Надам се из страха (дјелујеш опасно), или те можда Рудоња увалио у Заједничке институције у муслиманско Сарајево, па се јављаш са лица мјеста??? Боље ти је иди краве поћерај на ливаду, заузимаш интернет! Због таквих интернет хероја, фашиста у пеленама, доста оваквих ствари се и дешава.

Name

сасарс

14.11.2015 06:17

Француске будале... Заслузили су много горе од овога а они се фол сада несто цуде сто им се ово десава

Name

Ре босанац

14.11.2015 09:19

Босанац коментар ти нема везе са здравом памети и у праву је цовјек, обилазе нас јер овде нема љеба нема ниста

Name

Србин

15.11.2015 10:43

Заобилазе БиХ јер су ту једном били поражени а онда су им и Французи помогли бомбардовањем Српске Војске и Српске земље да би данас ови исламисти у миру се шеткали БиХ која и не постоји.

Name

сара

14.11.2015 00:52

Па пуца се годинама.али на блиском истоку....мало се помјера паљба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пд

14.11.2015 02:41

Осудјујем овај терор..али и они харају деценијама по арапском свијету

Name

Босанац

14.11.2015 01:05

Добро су прошли шта раде уназад 200 година, поготово задњих 10. Комплетну Сјеверну Африку су опустошили, украли и поробили све што су стигли. И дан данас Француска легија убија за приватне корпорације. Након 200 година својим бившим робовима намећу Хитлерове законе. Она куја Ле'Пен је гора од Хитлера, та би запалила све имигранте без обзира на вјеру, све што није "чисти Француз" задњих 10 генерација, и њу подржава пола Француске??? И то су урадили нечији очеви, синови, браћа, можда и људи којима су Французи побили цијелу породицу. Јесте да је болесно, али кад ти побију све, не смијем ни замислити тај осјећај. Нису сви ко ми, јуначине на интернету, јебе нас ко год стигне...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

14.11.2015 07:02

Ајде? Смета ти Ле Пенова? А не смета ти што су пустили милионе афричких муслимана од којих је сваки други потенцијални терориста? Који си ти папак!

Name

Црни Груја

14.11.2015 08:27

Хајде бошњо сиктер са овог портала. И не дирај госпођу Ле Пен. Жена је сасвим у праву. Да је она на власти ништа од овог неби било. А како видим ти се радујеш овој несрећи у Паризу.

Name

Градјанка

14.11.2015 08:28

Типицан примјерак дјевицански невиног "босанца/босњака"... Наравно да не нападају БиХ/матицну базу. Ту своју невиност продајте америма и ЕУ, ми вас мало дузе и близе познајемо.

Name

Милојко Бања Лука

15.11.2015 10:40

Зато ја нисам Босанац. Србин и ништа друго. Муслиман не може Хришћанству да буде пријатељ бар не у 99,9% случајева па сада види ко је ко.? Не сјећам се да је Хришћанство код ислама у загрљају него ислам код Хришћана које тако силно мрзите и желите да из корјените.

Name

5

15.11.2015 19:07

Црни груја црно ти се писе.

Name

Михаило Микић

14.11.2015 01:22

Све се У свијету дешава по пророштву Христовом и казивању Светих Отаца Православне Цркве Христове. МОЛИТЕ СЕ ЗАТО БОГИ ДА СЕ НИКО ОД СРБА НЕ НАЂЕТЕ У ПОГРЕШНО ВРИЈЕМЕ НА ПОГРЕШНОМ МЈЕСТУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

14.11.2015 06:59

Дај, Микићу, не лупај глупости. Молите се вјековима, шта сте измолили?

Name

разум

14.11.2015 09:06

У име тих измисљених богова се све ово и десава!

Name

мм

14.11.2015 09:34

Каква си ти будала друзе...мајке ми...

Name

тотти

14.11.2015 01:35

Француске новине цртају карикатуре, исмијавају муслимане.. Француска влада бомбардује муслимане на блиском истоку.. Не знам ста су друго оцекивали.. Гдје су им обавјестајне слузбе.. Сви оставке треба да поднесу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илко

14.11.2015 02:07

Против икаквог сам насиља а поготово убиства,али назалост пуно су заслузили дај бозе да је ово крај,Француска влада треба од себе кренути прво на залост влада је сигурна али обицни људи нису,

ОДГОВОРИТЕ
Name

ј.с

14.11.2015 03:41

Хаос поциње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микич

14.11.2015 07:24

Хаос У свијету који се плански наставља да шири послужиће само тајним владарима из сенке да они имају сада велики повод и разлог да укину због опасности од тероризма и оно мало слободе и људски права што је до сада на Западу било преостало после распада Свјетског Савеза и Југиславије и 11 Септембра. Човечанство се налази због муслиманског тероризма иза којег стоје тајни владари из сенке на прагу стварања јединствене планетарне државе у којој ће циљ њезиног постојања да оправдава свако државно насиље над њезиним поданицима. Таква планетарна држава ђавола имаће и јединствену свјетску религију која неће бити од Бога већ од ђавола услугу његови. Једном ријечју човечанство се због греха својих налази на прагу увођења диктатуре и владавине Антихриста која води доласку Христа. Због будућих страдања у свијету нетребају да се боје Православни народи и СРБи Светог Саве који живе по Закону Божијем и који се кају за грехе своје. СРБи требају да се питају због свог отпадништва од Бога и СРБства: Православа и Светосавља као врхунца хришћанске православне националне ИДЕОЛИГИЈЕ и СРБског начина живота. Праведни Законом Божијим или Законом Живота страдаће само они народи који се огрешише у прошлости својој о Православне СРБе Светог Саве као сроднике Христове. Зато СРБи требају на вријеме да се покају за грехе своје личне и заједничке и да се врате Богу и СРБству и тако од Југословена да постану поново СРБи, од безбожника и комуниста Светосавци а од невјерника Православци. Тада ће и Бог, Стари СРБски Рођак Господ наш Исус Христо да буде са нама Православним СРБима сродницима својим И заједно са нама да ратује против свих непријатеља и Божији и наши. Шта нам могу грешим људи кад је Бог са нама СРБима? НИШТА! ЗАТО САМО СА ВЈЕРОМ У СВЕВИШЊЕГ БОГА СРБСКИ НАРОД ПОБЈЕДИТИ МОРА. СРБСКО ЈЕ БИЛО И БИЋЕ КО ДОЖИВИ И ВИДЕЋЕ. СА ВЈЕРОМ У БОГА ПОБЈЕДА ЈЕ НАША. СРБИ НА ОКУП!

Name

xxл

15.11.2015 06:52

Микићу, ти си вјерски фанатик.

Name

Бале

14.11.2015 06:43

И ста сад? Хапсења, јос висе бомбардовања јос висе мрзње..... Па куда моји јал ово свијет иде у једну велику провалију...??? Изгледа да ово нико висе НЕ МОЗЕ зауставити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сноуден

14.11.2015 07:12

Ово је страсно али дај бозе да се на овом остане мислим да је следеце земља у којој це се овакво несто назалост догодити Њемацка!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лотр

14.11.2015 08:27

То се и десило у име тог истог имагинарног бога.Цовјецанство се мора рјесити религије да би се престале десавати овакве ствари.

Name

ддд

14.11.2015 08:20

Шарли Ебдо се шпрдао са падом руског авиона на Синају,цртао карикатуре..Па Шарли Ебдо ајд нацртај сада једну карикатуру о нападу јуче на Париз..Ајде Шарли..цекамо цртеж

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цвико

14.11.2015 08:31

Видим Турци оправдавају браћу арапе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ок

14.11.2015 12:41

Попиј таблету !

Name

Бошњак

14.11.2015 08:31

Међу овим избјеглицама ис Сирије, Авганистана и Ирака, има сигурно намање 10% исиловаца, који су по задатку убачени да би по Европи сијали смрт. Питање је времена када ће направити слиједећи масакр.Даш им хљеба они теби побију недужне грађане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за сноуден

14.11.2015 08:45

Пишеш да је следећа Њемачка не знам по чему то закључујеш или то само онако по твом осјећају неком.Ал' хајде нек се нешта пише и каже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кондор

14.11.2015 08:59

Све се плаћа,све се враћа.То је сукоб цивилизација,вјера,континената.Крајње је вријеме дс се Хришћани упамете,инаће Европа ће помогнута од Америке сва позеленити.Што гојимо змију у њедрима,рекао је владика РадеХулитеље имена Христова да крстимо водом или крвљу.Тријебимо губу из торине.Амин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахе

14.11.2015 08:59

Ето им исламиста, па нек их јос бране. И Косово. А ово им се све враца због Гадафија. Не видим несто нападе по европи, само у Француској. Губави Британци свугдје закувају, а увјек се извуку по страни, свугдје упропасте а никад последица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пере

14.11.2015 09:06

Ови су гори од ових насих сто опљацкасе РС, али ови наси су дугороцно поцинил масакрс над насом будуцносцу и насом дјецом да нисмо ни свјесни. Злоцинци су и терористи и корумпирани директори који отимају годинама у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

урликање

15.11.2015 09:18

Иди у џамију па лијечи фрустације.