У Европи мултимилиони - у Србији ''сића''!

Гвардиола је милионер, колико зарађују српски тренери? Тренер Бајерна ће, уколико прихвати нови уговор у Бајерну, бити убедљиво најплаћенији светски тренер. Наиме, он ће годишње зарађивати нестварна 24 милиона евра.

Фудбал 15.11.2015 | 14:40
У Европи мултимилиони - у Србији ''сића''!

Шпански стручњак је и до сада био на врху што се тиче примања, а сада ће само учврстити своју позицију. До сада је на његов рачун годишње био богатији за 21 милион евра.

НИје мала разлика између његове зараде и зараде осталих европских тренера, али је тај однос знатно већи када се са Гвардиолином платом пореде плате наших тренера који раде у иностранству.

Синиша Михајловић је тренутно српски најплаћенији тренер, а и предводи европског великана, Милан. Међутим, када се у исту раван ставе Михина примања и зараде бившег тренера Барселоне, видимо да бивши селектор наше репрезентације ради за "ситниш". Синиша годишње прима два милиона евра, што је чак 12 пута мање од шпанског стручњака.

Ако се то посматра као "сића", шта тек рећи за тренере који раде у Србији. Њима би требало више живота да достигну годишња примања Пепа Гвардиоле. Годишње плате наших тренера се крећу од ситних 20.000 евра до скромних 50.000 евра. Што значи да би тренерима са најмањим примањима било потребно 1.200 година да приме износ који Гвардиола добије за само годину дана. Наши стручњаци би за тако нешто морали да чекају отприлике 15 живота.

Пошто људи немају више живота, једина опција им је да напусте земљу и да срећу траже на неком бољем месту. Стога и не чуди чињеница да многи стратези ухлабљење проналазе у земљама које уз велику муку проналазимо на светској мапи. Многи људи и не знају да се у тим државама шутира лопта. Тако бивају заборављени, а наша земља остаје са мањком стручног кадра.

Међутим, целу ситуацију не можемо посматрати само кроз тај параметар. Да би се ситуација видела на прави начин, потребно је видети какав је стандард у Србији. Ако узмемо у обзир да је просечна плата у Србији 400 евра, долазимо до закључка да српски тренери зарађују месечно четири пута више од осталих радника. Међутим, много је већа разлика у Немачкој, где Гвардиола ради.

Просечни Немац има плату између 3.500 и 4.500 евра. Одмах долазимо до лаког закључка да је стандард у Немачкој десет пута већи. То би требало и да се у истој мери одрази на фудбал. Али, није тако. Шпанац не зарађује месечно 18.000 евра у Бајерну рачунајући по пропорцији, већ много, много више. Он има 444 пута већу плату од просечног немачког радника.

То довољно говори о томе да је фудбал одавно постао бизнис и потврђује ону тезу да су фудбалери и тренери преплаћени. Док се то не промени, остаје нам да се и даље одушевљавамо баснословним сумама у свету фудбала.

Коментари / 0

Оставите коментар