Бараж за ЕП: "БиХ није Естонија, али Ирска може проћи"!

Ирски фудбалски стручњаци Брајан Кер и Лијам Брејди опрезни пред прву утакмицу баража против Босне и Херцеговине у петак у Зеници за пласман на ЕУРО 2016.

Фудбал 13.11.2015 | 19:20
Бараж за ЕП: "БиХ није Естонија, али Ирска може проћи"!

Славни ирски тренер Брајан Кер је изјавио да селектор Републике Ирске Мартин О’Нил мора бити врло опрезан у утакмици са "змајевима" јер је "ријеч о екипи са неколико врхунских нападача који играју у познатим европским клубовима".

Према његовом мишљењу, Ирска може остварити повољан резултат у Зеници само ако не буде правила грешке као у досадашњим утакмицама.

"Упркос обећавајућој чињеници да је наш тим примио само седам голова у 10 утакмица, наша одбрана је била шупља у неким утакмицама квалификација. То се мора исправити, јер они који мисле да ће селекција БиХ бити друга Естонија се варају. Већина ових играча из БиХ су играли на Свјетском првенству у Бразилу, укључујући опасне нападаче Сенада Лулића из Лација и фудбалере Роме Миралема Пјанића и Едина Џеку", рекао је Кер.

Нагласио је да селектор Ирске мора константно тражити од својих фудбалера да задрже високи степен дисциплине у својим редовима, истичући, ако желе да у Зеници остваре повољан резултат.

"Надам се да ће наши обратити пажњу на три кључне ствари, а то су постављање одбране, додавања и кретање према нападу, као и дисциплина под притиском", истакао је ирски стручњак.

Лијам Брејди, бивша звијезда Арсенала и Републике Ирске сматра да његова репрезентација иако десеткована може из двомеча са БиХ изаћи као побједник. Он је истакао да ће у цијелој причи најважније бити да Ирска након сусрета у Зеници има активан резултат.

“Да се у било којем другом тренутку игра ова утакмица шансе за пролаз би биле подједнаке. Овако, с обзиром на изостанак много наших играча, БиХ је фаворит, посебно вечерас на свом терену”, сматра Брејди, који је током своје богате играчке каријере осим Арсенала, за који је одиграо 235 утакмица, играо још за Јувентус, Сампдорију, Интер, Асколи и Вест Хем.

Некада сјајни фудбалер, а касније тренер Селтика и Брајтона, те асистент у стручном штабу репрезентације Ирске очекује да ће “зелени” на “Билином пољу” играти на нулу.

“Читајући оно што је О'Нил говорио пред прву утакмицу баража мислим да ће у Зеници ићи на резултат 0:0. Не видим начин како би могао другачије поставити игру. Изгледа као да ће Дерил Марфи играти усамљен у нападу. Он је снажан и висок момак, који ће вјероватно бити мета дугих лопти. У тренутку када будемо имали посјед лопте вјеоватно ће на њега ићи ти дугачки пасови. Вјероватно ће у везни ред ставити Марка Вилсона и Херија Артера чиме ћемо у средини добити два јака момка с којима се можемо надати утакмици без голова”, предвиђа Брејди.

Упркос свим проблемима Брејди у својој анализи истиче како Ирска, ипак, може славити након двије утакмице са БиХ.

“Пред нама је велика прилика да се пласирамо на Европско првенство, али нам је стварно неопходан добар резултат у гостима. У најгорем случају то би био пораз са голом разлике или реми, уз постигнут гол у Зеници. Када би извукли 1:1 онда би шансе за пролаз даље биле на нашој страни. Ипак, и даље би нас чекао тежак посао кући, јер БиХ има изузетно талентоване играче. Мислим да је ирски тим ограничен што се тиче талента, тако да ћемо до самог краја грицкати нокте. Не видим начин да их другачије прођемо. У прошлом баражу против Естоније било је много лакше. Побиједили смо у првој утакмици са 4:0, али овога пута ће бити неизвјесно до самог краја друге утакмице”, закључио је Брејди.

Прва утакмица баража за ЕУРО 2016 између БиХ и Републике Ирске игра се вечерас у 20.45 сати на зеничком стадиону “Билино поље”, а реванш је за три дана у Даблину на стадиону "Авива".

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

навијац

13.11.2015 18:56

Директан пренос на бхт сретно змајеви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цоби

13.11.2015 21:43

Хвала ти Бозе ,па не побиједи бих..Напред Иреланд..