Курц: Избјегличка ситуација ван контроле

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц оценио је у интервјуу аустријској телевизији "Сервус ТВ" да је избегличка ситуација ван контроле.

Свијет 13.11.2015 | 09:20
Курц: Избјегличка ситуација ван контроле

Он је казао да је погрешно мислити да је довољно само проналажење све више смештаја, нагласивши да је неопходна безбедност на спољној граници ЕУ.

Уколико се у томе не успе, упозорава Курц, све ће више држава покушати самостално да решава ситуацију на својој граници.

Он је казао да разуме масовно незадовољство становништва, и да су земље попут Немачке, Шведске, али и Аустрије преоптерећене питањем избеглица, јер је њихов број превисок.

Због тога је хитно неопходно да се заустави талас људи, сматра аустријски шеф дипломатије.

Он наглашава да овако не може да се настави и да је немогуће да дневно 10.000 људи из Турске долази у Грчку и онда потпуно нерегистровано наставља пут ка Аустрији.

Став да се мора учинити све да се заустави талас избеглица, Курц не сматра десничарским, већ реалним ставом.

Он је указао да трошкови снабдевања избеглица морају бити покривени из средстава пореских обвезника, а да се мора рачунати да смештај и снабдевање 95.000 људи кошта милијарду евра годишње.

Курц је бранио и захтев Народне партије (ОВП), чији је члан, о потреби подизања ограде на граници са Словенијом, истичући да се не може гледати како полиција кордоном покушава да ситуацију стави под контролу.

Према његовим речима сада није време за идеологије и свађе око појмова, те је изразио наду да ће бити донета брза политичка одлука у вези обезбеђивања границе.

Аустријска влада наводно је договорила да ће на граничном прелазу Шпилфелд успоставити двоструку ограду десет километара дужине.

Уколико Немачка буде затворила границе, Курц сматра да би Аустрија "исте секунде" требало да предузме идентичну меру.

Све друго, како наглашава, водило би ка још већим оптерећењем, а уз то Аустрија мора дефинитивно да буде спрема и да буде у стању да обустави талас избеглица на своју територију.

Извор: Н1

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

виктор

13.11.2015 09:06

А прије два мјесеца, дрвље и камење на мађаре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

13.11.2015 09:22

Е мој Курцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богоје

13.11.2015 09:57

МР КУР.Ц нема висе лудих Срба као сто бесе 1389 год. Цар Лазар па изгибе са Србском војском и властелом да сацува крстену Европу. Зато паметни Срби сиром отварају границе да вам врате мило за драго, нека пролази ко и кад год хоце и на васа врта МР КУР.Ц закуца, не заборавите ста нам Христос реце покуцај па це ти се врата отворити. тако и ви уцините ако сте прави хрисцани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПАМЕТАН

13.11.2015 11:58

У КОМЕ СВИЈЕТУ ТИ ЗИВИС ХАХа