Анализа: Партизанова јануарска чистка - Седморица сигурно „лете“!

Парном ваљку у предстојећем прелазном року следи комплетан ремонт!

Фудбал 14.11.2015 | 21:20
Анализа: Партизанова јануарска чистка - Седморица сигурно „лете“!

Комплетан ремонт. Ако је судити на основу свега виђеног током јесење сезоне, као и разговора последњих дана вођених у Хумској 1, зимски прелазни рок у Партизану ће бити једнако узбудљив кад је реч о доласцима, али и померањима у супротном смеру, те све указује да ће у јануару међу црно-белима да ради - метла!

Списак играча који нису задовољили критеријуме стручног штаба и руководилаца је већ сад подугачак и мада не постоји класична трансфер листа јасно је да ће Парни ваљак да претрпи озбиљне промене. То се нарочито односи на последњу линију тима, која ове јесени „бриљира“ у рушењу негативних рекорда, а велики број примљених голова и паничне реакције навеле су људе који брину о спортском сектору, пре свих Ивицу Илиева, на радикалан рез. Први фудбалер из дефанзиве, означен као недовољно добар за Партизан, је Фабрисио Дорнелас. Бразилац је нарочито на почетку иритирао навијаче, грешио у проценама, уносио нервозу међу саиграче и без обзира што се у међувремену поправио и игра редовно то му неће бити довољно да остане у Србији. Тражи се модел растанка, вероватно ће бити у питању споразумни раскид сарадње о једногодишној позајмици, па ће се штопер вратити у друголигаш Брагантино. Наравно, ако у преосталих шест утакмица до паузе фудбалски не васкрсне.

Према нашим сазањима, у Партизану озбиљно размишљају да на исти начин окончају још једну позајмицу, јер се Никола Лековић за три месеца, колико је прошло од доласка из Лехије, није прославио на позицији левог бека. Како сад ствари стоје могао би током зиме да се врати у Пољску, а на његовом месту клуб планира да форсира Александра Субића, једног од ретких играча ангажованих летос, који је донео какав-такав бољитак.

Из Партизана ће, извесно, отићи и Иван Бандаловски. Прво, због тога што је изгубио место у екипи, а чак и кад се у њој појави не игра ни приближно као Мирослав Вулићевић, а затим што је и њему јасно да у овом тиму нема места. Повремени бугарски репрезентативац још је летос тражио да напусти клуб, тад у тој намери није успео, али ће се на зиму и сами црно-бели постарати да му пронаћу средину, како би - између осталог - растеретили свој буџет.

Списак одбрамбених играча којима, како се то обично у оваквим прликама срочи, „клуб неће правити проблеме да промене средину“, комплетираће Милош Остојић и Лазар Ћирковић, који се у оно мало утакмица на којима су добијали шансу исту нису користили. Уместо њих Партизан ће ангажовати најмање двојицу нових штопера, од којих је један Марко Јовановић из Вождовца.

Статус недодирљивог у последњој линији има десни бек Мирослав Вулићевић, у кога Партизан има поверења, схватајући да је пад форме последица чињенице да је првих шест месеци 2015. био ван терена, због повреде.

Што се тиче везног реда, о статусу капитена Саше Илића, његовог заменика Стефана Бабовића, затим задњег везног Марка Јевтовића и крила Алена Стевановића неће се расправљати, јер у њима и Љубинко Друловић и Ивица Илиев виде ослонац за наставак сезоне, али су остали „на леду“. Из те групе ваља изузети младе снаге попут Саше Лукића, Немање Главчића, Марка Голубовића и летошњег новајлије Небојше Косовића, означених као будућност клуба, док ће преостали морати да се сналазе. Ту спадају Иван Петровић и Предраг Лука, који ионако тренирају одвојено од екипе и на зиму ће потражити нову средину, а изненађујуће је да у Партизановим плановима на дуге стазе нема Дарка Брашанца, јер после добрих игара пре повреде клуб планира да га прода и тим трансфером извуче неку добит, као ни Петра Грбића, који се после дуготрајног „хлађења“ недавно вратио на терен. Неизвесно је шта ће бити и са Николом Нинковићем, који час игра, час га нема ни у 18, а чињеница да му не лето истиче уговор оставља му могућност да већ сад потпише за неки други клуб.

У нападу је сигуран само Абубакар Оумару. Било да игра у Србији или Европи, Камерунац је углавном био на довољно високом нивоу и његова константност задовољила је критеријуме струке. Остали имају тачно шест утакмица да убеде Љубинка Друловића да и они заслужују црно-бели дрес. Додуше, неки имају и објективан проблем, јер на пример Николи Трујићу, из неког чудног разлога, ни Зоран Милинковић раније, ни Друловћ сад не дају превише минута, у неке попут Ивана Шапоњића тренери немају превише поверења, док је највећа мистерија Валери Божинов. Црно-бели објективно нису импресионирани учинком бугарског нападача, пре свега у Европи, али су због чињенице да је у Србији дао седам голова спремни да му пруже још једну шансу.

Током предстојећег прелазног рока Партизан ће покушати да ангажује голмана Владимира Стојковића и у том случају неизвесно је шта ће бити са Живком Живковићем и(ли) Филипом Кљајићем, у плану су најмање два штопера, бар један задњи везни (можда Мохамед Камара) и нападач, а кључна ће бити потрага за фудбалером који игра на месту деснокрилног везисте, јер без обзира што се у Хумској 1 надају да ће Андрија Живковић остати њихов до лета, јасно је да од јуна на најбољег играча неће моћи да рачунају, па ће морати да му траже замену.

Коментари / 0

Оставите коментар